Nämä tutut elintarvikkeet ovat hengenvaarallisia koiralle

Koira olisi varmasti valmis maistelemaan mitä arkisempiakin ihmiselle tarkoitettuja herkkuja, mutta monet tutut tuotteet ovat koiralle vaarallisia.

Valitettavasti koira ei vaistomaisesti tiedä mitkä syötävät ovat sille haitallisia. Päinvastoin, monet koirat ovat ahmatteja, jotka syövät kaikkea mahdollista syötäväksi kelpaavaa – ja kelpaamatonta. Vääränlaiset herkkupalat voivat koitua jopa koiran kohtaloksi.

Suklaa

Älä ikinä anna koiralle ihmisille tarkoitettua suklaata, ja vahdi ettei koira pääse pihistämään suklaata salaa mistään. Suklaansyönti on sitä vaarallisempaa, mitä tummempaa suklaa on, mitä pienempi koira on kyseessä ja syödyn suklaan määrä.

Huomaa, että myös jotkut koirille tarkoitetut suklaat voivat sisältää kaakaojauhetta. Suklaan sisältämät koiralle myrkylliset ainesosat ovat teobromiini ja kofeiini, jotka voivat aiheuttaa koiralle sydämen rytmihäiriöitä, sydänkohtauksen ja hermostollisia oireita. Jos koira on syönyt suuren määrän suklaata, vie se heti eläinlääkäriin.

Koiran "hemmottelemisessa" suklaalla ei muutenkaan ole mitään järkeä. Koiran käsitys hyvästä mausta on erilainen kuin ihmisillä. Eläin, joka syö hotkimalla, ja popsii tilaisuuden tullen hyvällä ruokahalulla niin jäniksenpapanoita kuin raatojakin tuskin kokee belgialaista laatusuklaata samanlaiseksi makuelämykseksi kuin ihmiset. Syö siis hyvällä omallatunnolla kaikki suklaasi itse!

Maksalaatikko

Maksalaatikko on monen koiran herkkua. Se ei ole välittömästi hengenvaarallista koiralle, mutta kovin suositeltavana koiranruokana sitäkään ei voi pitää. Sinänsä keitetty riisi ja maksa ovat sopivaa koiranmurkinaa, mutta tehdasvalmisteinen maksalaatikko sisältää paljon sokeria, suolaa ja lisäaineita. Sokeri voi aiheuttaa hammaskiveä ja hampaiden reikiintymistä, ja huonokuntoisista hampaista voi seurata ongelmia muuallekin koiran elimistössä. Maksalaatikko on koostumukseltaan pehmeää sössöä, joka takertuu koiran hampaisiin eikä se tarjoa hampaille minkäänlaista puremistyötä. Lisäksi maksalaatikko on hyvin rasvaista, ja se voi aiheuttaa koiralle ylipainoa ja diabetesta. Maksalaatikko sisältää myös koiralle haitallisia rusinoita. Mikään ei estä valmistamasta maksalaatikkoa koiralle itse, se on paljon terveellisempi vaihtoehto, mutta maksaruokia ei pidä antaa koiralle joka päivä.

Viinirypäleet ja rusinat

Jo muutama viinirypäle voi olla vahingollinen koiralle. Viinirypäleet voivat aiheuttaa akuutin munuaisvian, tai munuaisvaivat voivat kehittyä pitkän ajan kuluessa, jos koira syö viinirypäleitä usein.

Viinirypäleet eivät vaikuta yhtä voimakkaasti kaikkiin koiriin, ja eri viinirypälelajienkin välillä arvellaan olevan eroja. Viinirypäleiden koiralle myrkyllistä ainesosaa ei tunneta. Varmuuden vuoksi on parasta, ettei koiralle anneta viinirypäleitä yhtään. Rusinat ovat myös koiralle haitallisia, mahdollisten haitallisten aineiden pitoisuudet ovat niissä suurempia kuin viinirypäleissä.

Ksylitoli

Ksylitoli on erittäin vaarallista koirille. Ole tarkkana, ettei koira saa mistään varastettua ksylitolipurkkaa, pastilleja, tai muita ksylitolia sisältäviä tuotteita. Ksylitoli on sitä myrkyllisempää mitä enemmän koira syö sitä. Ksylitoli syrjäyttää glukoosin koiran verestä, ja aiheuttaa äkillisen verensokerin laskun. Koira voi kuolla, ellei sitä viedä nopeasti eläinlääkäriin. Ksylitolia syönyt koira on saatava oksentamaan nopeasti, ja ensiapuna sille voi syöttää tavallista sokeria.

Teksti: Tuuli Turtola

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja