Nälkäpäivä-keräys näkyy nyt kaduilla – näin rahat käytetään

Suomen Punaisen Ristin Nälkäpäivä-keräyksen lipaskerääjiä näkyy tänään, huomenna ja ylihuomenna kaduilla.

Keräyksessä kerätään rahaa Punaisen Ristin katastrofirahastoon, josta varoja voidaan käyttää nopeasti tilanteen niin vaatiessa. Keräyksen verkkosivun mukaan apua tarvitaan nyt erityisesti Marokon maanjäristysalueella ja Libyan tulva-alueella sekä Itä-Afrikan ruokakriisin ja Afganistanin humanitaarisen kriisin helpottamiseksi.

Suomessa keräyslahjoituksilla tuetaan vapaaehtoisten kouluttamista ja ylläpidetään kriisivalmiutta.

Rahaston sääntöjen mukaan keräyskulut saavat olla korkeintaan 20 prosenttia. Jokaisesta rahastoon lahjoitetusta eurosta vähintään 80 senttiä menee siis avustuskohteeseen, Nälkäpäivä-keräyksen sivulla kerrotaan.

Keräyskuluja ovat esimerkiksi keräysvälineiden hankintakulut, markkinointikulut sekä operaattorien ja pankkien veloittamat kulut.

Lipaskeräyksen lisäksi rahaa voi lahjoittaa tekstiviestitse, Mobilepaylla tai tilisiirtona. Ohjeet löytyvät Nälkäpäivä-keräyksen verkkosivulta.

Nälkäpäivän verkkosivulla kerrotaan, että keräys sai alkunsa Pirkanmaalla Pälkäneellä vuonna 1980. Tuolloin Punaisen Ristin paikallisosasto haastoi koko kylän säästämään ruokakuluissaan yhden päivän ajan ja lahjoittamaan säästyneet rahat Afrikkaan. Keräys laajeni valtakunnalliseksi ja nimettiin Nälkäpäiväksi seuraavana vuonna.

Afganistan-asiantuntijan mukaan talebanit pelkäävät eniten naisten kouluttautumista 4:14
Afganistan-asiantuntijan mukaan talebanit pelkäävät eniten naisten kouluttautumista.

Lue myös:

    Uusimmat