Näkymä tästä eteenpäin on "vähän pelottava", sanoo asiantuntija kasvavasta köyhyydestä

Mitä kasvavalle köyhyydelle ja eriarvoisuudelle tulisi tehdä? 6:47
Minkälaisia asioita ruoka-avun tarvitsemisen taustalta löytyy, entä tietävätkö ihmiset oikeuksistaan etuuksiin? Katso videolta koko keskustelu

Vakavat pienituloisuusongelmat ovat helpottaneet aiempaan verrattuna, sanoo Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Samaan aikaan Heikki Hursti kuvailee ruoka-apujonojen olevan pidempiä kuin aiemmin.

Elämäntyöstään vähävaraisten auttajana tunnettu Heikki Hursti kuvailee ruoka-apujonojen olevan pidempiä kuin aiemmin ja uusia kasvoja ilmaantuvan paikalle. 

Syyt ruoka-avun tarvitsemiselle ovat monenlaiset. Hursti nostaa esiin esimerkkeinä työttömät ja Ukrainan sotaa paossa olevat. 

– Tilanteet voivat olla monenlaisia. Yhtäkkiä perheenjäsenen kuolema, työttömyys tai sairaus tai nämä kaikki yhdessä. Ihmiseltä vedetään pohja alta pois.

Vaikka ruoka-apua tarvitaan enemmän, vakavat pienituloisuusongelmat ovat helpottaneet aiempaan verrattuna, sanoo Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo. Helpotuksen taustalla on hänen mukaansa monia syitä, kuten tilapäiset korotukset sosiaaliturvaan, jotka tulevat poistumaan ensi vuonna.

– Näkymä tästä eteenpäin on kyllä vähän pelottava, Hiilamo toteaa.

Hiilamo nostaa esiin keskustelut sosiaaliturvan leikkaamisesta ja jossain määrin haastavasta työllisyystilanteesta.

– Synkkiä pilviä on tässä kertynyt. 

Hurstin mukaan häpeä ja köyhyys kulkevat käsi kädessä monien kohdalla. Kun ihmiset ovat tottuneet hakemaan ruokaa, häpeä on hälvennyt, mutta uusien kasvojen kohdalla häpeää on nähtävissä.

Katso tästä reportaasi ruoka-avun jonosta:

Reportaasi ruokajonosta: Suomessa jaetaan vuosittain noin 20 miljoonaa kiloa ruoka-apua 6:31


Lue myös:

    Uusimmat