Näissä keittiön paikoissa jopa enemmän bakteereita kuin WC-istuimessa – pesethän kunnolla?

Moni keittiön paikka saattaa jäädä epähuomiossa puhdistamatta kunnolla, ja tätä kautta bakteereja pääsee siirtymään ruokaan ja käsiin myös seuraavalla kokkauskerralla. Muista siis kuurata nämäkin kohdat säännöllisin väliajoin.

Arizonan yliopiston tutkijat paljastivat, että esimerkiksi matkapuhelimessa vilisee bakteereja enemmän kuin WC-altaan istuinrenkaassa. Tämä johtuu asiantuntijoiden mukaan suun lähellä olemisesta sekä jatkuvasta kosketuksesta käsien kanssa. Tutkijat listasivat myös muita likaisia paikkoja, joista osa oli keittiössä.

Hankaussienet ja rätit

Koska molemmat jäävät aina kosteiksi käytön jälkeen, ne tarjoavat bakteereille erinomaisen lisääntymis- ja kasvualustan. Monistuneet bakteerit ovat omiaan aiheuttamaan käyttäjälleen erilaisia tauteja, joista yleisimmät ovat myös WC-tiloista tarttuvia salmonella- ja E.coli-bakteereja. Muista siis vaihtaa hankaussienet ja rätit riittävän usein. Kestävä vaihtoehto ovat myös mikrokuituliinat, jotka voi pyöräyttää pesukoneessa käytön jälkeen.

Leikkuulaudat

Suurin bakteeririski on luonnollisesti niissä keittiön välineissä ja paikoissa, joissa ruokaa käsitellään. Yksi pahimmista on leikkuulauta, ja erityisesti muovinen lauta tarjoaa hyvät mahdollisuudet bakteerien kasvuun. Puiset leikkuulaudat eivät edistä bakteerien kasvua yhtä lailla, mutta laudassa kuin laudassa olevat veitsenviillot ovat omiaan tarjoamaan hyvän piilopaikan monille bakteereille.

Kahvat

Keittiösi on täynnä kahvoja – niitä on mikrossa, jääkaapissa, astiakaapeissa ja lähes missä hyvänsä. Jatkuva likaisilla käsillä kahvoihin koskeminen saastuttaa niitä luonnollisesti hyvin paljon. Tästä syystä oliskin suositeltavaa pyyhkiä kahvat hyvään puhdistusaineeseen kostutetulla liinalla vähintään kerran viikossa.

Tiskiallas ja hana

Myös nämä kosteat tilat suorastaan houkuttelevat bakteereja monistumaan, ja siksi tiskiallas ja hana olisi hyvä pestä kunnolla säännöllisesti. Hyvä muistisääntö on pyrkiä pesemään myös nämä bakteeripesäkkeet aina, kun tiskaat tai käytät tiskikonetta. Hana ja allas olisi hyvä pyyhkiä vahvalla pesuaineella ainakin kerran viikossa!

(MTV3)
Lähteet: , News.ninemsn.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja