Mainos

Naiset kertovat: Tältä tuntuu orgasmin jälkeen

Viittaako orgasmin lempinimi "pieni kuolema" miehen vai naisen tunteisiin vai kenties molempiin? Entä onko tämä pienesti kuoleminen hyvä vai paha juttu – sen tietää vasta sitten kun se on ohi.

– Orgasmin jälkeen on kieltämättä vähän outo olo, uupunut ja vähän surumielinenkin, kun kaikki kiihkeys väistämättä häipyy, sanoo 30-vuotias Titta.

– Ei siinä tunteessa kuitenkaan halua jäädä piehtaroimaan, pikemminkin sitä palauttaa mieleen sen äskeisen huipun ja saa parhaassa tapauksessa itsensä taas vähän sykkimään pelkästä muistosta, jos on ollut todella hyvää seksiä, Titta jatkaa.

– Sen sijaan useampikin miesystäväni on sanonut tuntevansa sellaista "Tässäkö se olikin, nytkö kaikki loppuu?" -ahdistusta jonkin aikaa laukeamisen jälkeen, kun siitä tullut hyvä olo on haipunut pois. Minusta tämä on sukua sille faktalle, että mies ei koskaan malta jäädä pitkäksi aikaa sylikkäin seksin jälkeen vaan pomppaa pesulle. Kun haikeus väistämättä iskee, mies ei malta odottaa että se korvautuu muulla vaan juoksee kirjaimellisesti karkuun, väittää Titta.

– Se miltä tuntuu välittömästi jälkeenpäin, on parasta koko jutussa, väittää puolestaan 33-vuotias Minna.

– Juu tiedän, että se on ristiriitaista. Kun juuri on ollut tajunnanräjäyttävää seksiä, mitä muutakaan voisi ajatella kuin että tässä se nyt oli eikä enää ikinä voi olla niin ihanaa. Jokainen vähänkin kokenut nainen tietää, että se tunne tulee uudestaan. Se on sen arvoista, kun sitä kaipaa niin että tekee varpaissa asti kipeää heti kun se loppuu, Minna jatkaa

Minnan mielestä haikeus voi osittain johtua myös siitä, että naisen kroppa on niin hellänä orgasmin jälkeen.

– Uusintaottelusta ei nauttisi pitkään aikaan, eikä sellaista ainakaan puoleen tuntiin edes halua. Ehkä siinä on sitten mukana surua siitä että tämä homma on nyt "nou-nou". Eivät ne miehetkään siihen pysty.

Aivotoiminta ajetaan alas

Kesällä 2005 arvostettu hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi selonteon aivotoiminnasta orgasmin yhteydessä. Tutkimuksessa oli havaittu naisen aivojen aktiivisuuden heikkenevän laajoilla alueilla orgasmin aikana. Nainen voi kokea jopa muistihäiriöitä orgasmin jälkeen.

Erityisen voimakkaita muutokset olivat ahdistuksen ja pelon säätelyyn osallistuvissa aivojen osissa (mantelitumakkeissa). Tutkimusryhmää johtanut professori Gert Holstege kuvaili keskeisiä havaintoja näin:

– Näyttää siltä, että naisen aivotoiminta ajetaan laaja-alaisesti alas juuri ennen orgasmin hetkeä ja että tämä muutos jatkuu orgasmin aikana.

Tutkimusten valossa nainen ei kiihottumisesta huolimatta pääse orgasmiin asti, jos mielen pohjalla on ahdistusta ja pelkoja. Niinpä pelot ja huonot muistot on tärkeätä poistaa aivoista ennen huippua. Orgasmiin johtava reaktioketju työskentelee automaattisesti tämän "tyhjentymisen" puolesta. Muutos on niin voimakas, että tunnetila jatkuu pitkälle orgasmin yli.

SEXPO Säätiön toiminnanjohtaja Jukka Virtasen mukaan voimakkaan orgasmin aikana tai sen jälkeen nainen voi siirtyä transsin kaltaiseen tilaan tai jopa päästä tilaan, jossa tietoinen ajattelu, tunteet, muisti tai aistikokemukset irtautuvat muista psyyken toiminnoista.

– Orgasmi on siis todellisuudessakin sukua kuolemalle, jossa keskushermoston toiminnat sammuvat. Kuolemassa elämä päättyy, mutta orgasmissa muodostuu sen sijaan voimakas mielihyväkokemus ja sen jälkeen aivotoiminta palaa ennalleen, Virtanen kertoo.

Onnea alhaalla, surua ylhäällä

Miehen ja naisen mantelitumakkeet käsittelevät pelkoa ja muita negatiivisia tunteita sekä ahdistavia muistoja eri tavalla, joten tulokset eivät ole suoraan yleistettävissä miessukupuoleen.

– Totta kai miehelläkin on sängyssä mukavampaa, jos olo on rento eikä mitään suurempia stressinaiheita juuri sillä hetkellä ole, tuumaa 41-vuotias Karri.

– Biologinen fakta nyt kumminkin on, että naisen saaminen on miehelle niin tärkeä asia, että siinä pyyhkiytyvät muut asiat hetkeksi helposti mielestä joka tapauksessa. Onhan niitä miehiä, joilla on erektio-ongelmia heti kun on huoliakin, mutta uskon, että meikäläiset ovat kuitenkin enemmistönä.

Orgasmin jälkeen hänelläkin kyllä on usein hetken aikaa sekä onnellinen että onneton olo.

– Vyötäröstä alaspäin on yhtä riemujuhlaa ja vyötäröstä ylöspäin harmittelee yhtä aikaa, että nyt se loppui.

– Naisilla on varmasti samalla tavalla, mutta erojakin on. Laukeaminen vaikuttaa minusta piristävästi, mutta lähes poikkeuksetta naiset tahtovat sen jälkeen kääntää kylkeä ja nukahtaa vaikka keskellä päivää. Sen kun joku viisas vielä selittäisi, onko siinä kyseessä sukupuoliero vai olenko minä vain sattunut kohtaamaan unikekoja! Karri toivoo


Kuvat: Shutterstock

Lähteet:

Holstege, G. ESHRE Copenhagen 2005 Meeting, Keynote lecture: Neurobiology of human sexual behaviour. Hum. Reprod.2005; 20: 1 (lehdistötiedote)

Hamann, S, et al. Amygdala activity related to enhanced memory for pleasant and aversive stimuli. Nat Neurosci, 1999;2:289-93

Hamann, S. Sex differences in the responses of the human amygdale. Neuroscientist, 2005;11(4)_288-293.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.