Mainos

Naisasialiitto Unioni: "Ei kiitos" naisten kutsunnoille

Kuva: Puolustusvoimat

Naisasialiitto Unionin pääsihteeri Lotta Viinikka on naisten armeijaa koskevien kutsuntojen aloittamista vastaan. Hän ei näe kutsuntojen aloittamista tasa-arvoa lisäävänä.

- Naisten kutsuntojen aloittaminen ei välttämättä lisää tasa-arvoa, koska sen jälkeenkin asevelvollisuus olisi naisille vapaaehtoinen. Tasa-arvon näkökulmasta kutsunnat eivät siis muuta mitään. Jos katsotaan, että kaikille pitäisi olla jonkilainen pakollinen kansalaisvelvollisuus, se pitäisi laajentaa niin, että armeijaosuus olisi kaikille vapaaehtoinen.

Naisasialiitto Unioni on suhtautunut koko armeijainstituutioon kriittisesti erityisesti sen takia, että Unionin mielestä se ylläpitää perinteisiä sukupuolten välisiä hierarkioita. Armeija on instituutiona maskuliininen ja Viinikan mielestä se edistää myös väkivallan kulttuuria Suomessa.

Tämän vuoden turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa ehdotetaan perustettavaksi työryhmää, joka kartoittaisi naisten ikäluokan kutsuntojen aloittamista. Eduskunta päättää asiasta keväällä.

"Kutsuntakirje saattaisi madaltaa kynnystä"

Puolustusministeri Jyri Häkämies on ollut sitä mieltä, että kutsuntakirje pitäisi lähettää miesten lisäksi myös naisille. Osallistuminen olisi kuitenkin vapaaehtoista. Naisten kutsunnat nähdään kannustavana tilaisuuten suorittaa vapaaehtoinen asepalvelus.

Lotta Viinikka myöntää, että vapaaehtoinen kutsuntakirje saattaisi madaltaa naisten kynnystä mennä armeijaan.

Vapaaehtoinen asepalvelus on ollut naisille mahdollinen vuodesta 1995. Alussa osallistujia oli runsaasti, mutta sittemmin naisten määrä armeijassa on pudonnut.

- Alussa alkuinnostuken ollessa päällä naiset halusivat armeijaan. Nyt tilanne on vakiintunut. Monet naisethan eivät ole kiinnostuneita osallistumaan armeijaan, Viinikka sanoo.

Naisasialiitto Unioni on poliittisesti sitoutumaton feministinen kansalaisjärjestö.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.