Mainos

Nainen, tartu dekkariin! Asiantuntijan kirjavinkit

Nyt rohkeasti dekkarin kimppuun! Dekkarikirjallisuutta harrastava Matti Järvinen vinkkaa parhaat kirjat.

Kirjastovirkailija Matti Järvinen Pasilan kirjastosta harrastaa dekkareita. Mies suunnittelee myös oman lukupiirin perustamista. Järvisen kotiin onkin siunaantunut melkoinen kokoelma kirjoja.

– Varsinkin naisdekkaristit on mulla erikoisalana. Kotona on monta hyllymetriä dekkareita, Järvinen sanoo.

Mistä sitten tunnistaa hyvän dekkarin?

– Hyvää on hirveän monenlaisia. Lähinnä se on se subjektiivinen kokemus, joka syntyy, kun lukee. Mulla on itselläni aika laaja-alainen maku, luen monenlaisia dekkareita.

Suomalainen dekkariskene on Järvisen mukaan kansainvälistymässä. Kotimaassa dekkareiden suosio on Järvisen mukaan melko vakio, mutta nyt mukaan on tullut kansainvälinen aspekti.

– Kymmenen vuotta sitten ei paljoa viety suomalaisia dekkareita ulkomaille, mutta nyt niitä viedään ja käännetään esimerkiksi Saksaan aika paljon. Muihinkin maihin kyllä, Järvinen pohtii.

Järvisen vinkit naislukijalle

Järvisen suosikkeja ovat Leena Lehtolainen, ja vanhemmista dekkaristeista Eeva Tenhunen. Heidän kirjojaan hän luonnollisesti suosittelee myös muille.

– Kahden ensiksi mainitun lisäksi Pirkko Arhippa on hyvä dekkaristi, itse tykkään. Hänellä on naispuoleinen poliisi päähenkilönä varsinkin näissä uudemmissa kirjoissa, saattaa olla, että naiset samaistuvat siihen, Järvinen toteaa.

Miehistä Järvinen suosittelisi naislukijoille Seppo Jokisen teoksia, joissa on yhteiskunnallinen näkökulma.

– Rikokset eivät välttämättä ole kauhean hurjia, suuria tai raakoja, mutta ne avaavat näkökulmaa yhteiskuntaan ja yhteiskunnallisiin ongelmiin, Järvinen sanoo

Ulkomaisista kirjailijoista Järvinen pitää Sue Craftonista.Eksoottisemmalla puolella valloittaa Sujata Massey.

– Varsinkin, jos eksoottisempi kulttuuri, Japani, kiinnostaa. Massey kirjoittaa japanilais-amerikkalaisesta antiikkikauppiaasta. Siinä avautuu kulttuuria ja kulttuurien yhteentörmäyksiä, Järvinen vinkkaa.

Järvinen haaveilee itsekin joskus kirjoittavansa dekkarin, joka sijoittuisi tuttuakin tutumpaan ympäristöön.

– Kirjoittaisin todennäköisesti kirjastomaailmaan sijoittuvan dekkarin. Kirjasto on niin hedelmällinen paikka, missä kohtaa monenlaisia ihmisiä, ja on monenlaisia ihmisiä töissä. Se tarjoaisi perinteiselle arvoitusdekkarille hyvän miljöön, Järvinen toteaa.

Teksti: Maria Aarnio

Kuvat: Maria Aarnio, Tammi, Gummerus

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.