Valmistusvuosi 1923/1957. Ohjaus Charles Chaplin. Tuotanto MK2 éditions/Warner Home Video/Sandrew Metronome Kuvaformaatti 4:3, ääni Dolby Digital. Kesto 78+100 min.
Charles Chaplinin elokuvien dvd-julkaisuista omalaatuisin on tupladvd, jolla on kaksi tuntemattominta mustavalkoista pitkää Chaplin-elokuvaa (vuonna 1968 valmistunut värielokuva Hong Kongin Kreivitär jää ainoana pitkänä Chaplin-elokuvana vielä ilman dvd-julkaisua). Nyt ilmestyvät kaksi elokuvaa ovat täysin eri maailmoista.
Nainen Pariisissa oli Chaplinin ensimmäinen vakava draama ja ensimmäinen elokuva, jossa Chaplin ei itse esiintynyt lainkaan kahdeksan sekunnin cameota lukuunottamatta. Traagisessa rakkaustarinassa kohtalo heittää erilleen kaksi rakastavaista, jotka kohtaavat uudelleen Pariisissa tuhoisin seurauksin.
Chaplin teki elokuvan pitkäaikaiselle naistähdelleen Edna Purviancelle, jonka hän arvioi olevan kypsä vakavampiin rooleihin. Kymmenissä lyhytkomedioissa nähty naurava Purviance onnistui muuntumaan kohtalokkaaksi naiseksi, joka joutuu valitsemaan loisteliaan elämän ja nuoruudenrakastettunsa välillä. Kolmiodraaman muut kulmakivet olivat Carl Miller naisen nuoruudenrakastettuna ja Adolphe Menjou rikkaana naistenmiehenä. Hienon näyttelijäkaartin täydensi Lydia Knott poikaansa takertuvana äitinä.
Komediaa odottaneille Chaplin-faneille tämä lukuisia taidokkaita yksityiskohtia ja vahvaa draamaa sisältävä elokuva oli pettymys, ja sen menestys oli heikko. Chaplin veti elokuvan pois teattereista. Elokuva-asiantuntijat kuitenkin ylistivät elokuvaa, ja Chaplin julkaisi elokuvan uudelleen vuonna 1977. Uudelleenjulkaisua varten sävelletty musiikki oli Chaplinin viimeinen julkaistu työ.
34-vuotta myöhemmin tehty Kuningas New Yorkissa syntyi Chaplinin saatua porttikiellon Yhdysvaltoihin. Englannissa kuvattu elokuva oli samanaikaisesti sekä purevaa satiiria amerikkalaisesta elämänmenosta, että poispotkitun neron katkeraa tilitystä kiittämättömälle suurvallalle. Elokuva kertoi eurooppalaisen pikkuvaltion kuninkaasta, joka pakenee vallankumousta vapautta huokuvaan Amerikkaan. Kiero pääministeri kähveltää kuitenkin kuninkaan omaisuuden, joten tämä joutuu henkensä pitimiksi näyttelemään mainoksissa. Samalla hän tutustuu Rubert-poikaan, jonka vanhempia syytetään kommunistisesta toiminnasta.
Katkerasta sävellajista huolimatta elokuva oli hupaisa ajankuva, jossa amerikkalaisen elämänmenon sivutuotteita, rock-villitystä, televisiomainoksia, elokuvien väkivaltaisuutta ja kaikkialle ulottuvaa kaupallisuutta ruoskittiin armottomasti. Samalla kuvattiin koskettavasti Rubertin kohtalo kommunistivainon uhrina.
Vaikka Chaplinin esittämä kuningas Shadov olikin elokuvan keskushahmo, olivat muut näyttelijät erottamaton osa elokuvaa. Dawn Addams esitti kuninkaaseen ihastuvaa mainostoimittaja Ann Kayta älykkäästi. Hyvää työtä teki myös Oliver Johnston uskollisena suurlähettiläänä. Elokuvan sielu oli kuitenkin 11-vuotiaan Michael Chaplinin esittämä Rubert McCabee, jonka kiivas luonne murtuu, kun hänet pakotetaan pettämään vanhempansa. On sääli, ettei nuorempi Chaplin onnistunut koskaan luomaa pitempää uraa elokuvamaailmassa.
Chaplin oli jättänyt vanhat studionsa ja työtoverinsa Hollywoodiin, ja nopeasti tehty elokuva näyttääkin muiden Chaplin-elokuvien rinnalta viimeistelemättömältä ja joissain kohdin jopa tökeröltä (esimerkiksi Shadovin ja Ann Kayn ensitapaaminen on teennäinen ja Chaplinin mittapuilla epäonnistunut kohtaus). Kuningas New Yorkissa osoitti, että nerona tunnettu ohjaaja teki virheitä siinä missä muutkin. Puutteistaan huolimatta elokuva on hauska ja koskettava.
DVD-julkaisua varten on Chaplinin perikunta luovuttanut jälleen parhaat mahdolliset alkuperäisnegatiivit sekä aimo annoksen lisämateriaalia Chaplinin arkistoista. Ääni ja kuva ovat niin hyvät kuin toivoa voi.
Molempia elokuvia seuraa dokumentti, jossa elokuva-asiantuntijat (Jim Jarmusch ja Liv Ullman) ottavat nykyajan näkökulman Chaplin-klassikoihin. Molemmat tuovat esiin mielenkiintoisia yksityiskohtia, joita Chaplin oli elokuviinsa ujuttanut. Dokumenttien mielenkiintoisimmassa osassa Rubertia näytellyt Michael Chaplin kertoo työskentelystä isänsä kanssa. Charlie Chaplinin vastanäyttelijöistä harva on enää elossa, joten Michael Chaplinin haastattelua olisi saanut olla dokumentissä enemmän. Elokuvissa on myös David Robinsonin esipuhe, joka paikkailee dokumenttien puutteita.
Molemmista elokuvista on säästynyt runsaasti poisleikattuja kohtauksia, jotka ovat nyt dvd-katsojien nähtävinä. Merkittäviä lisäominaisuuksia ovat myös mainos, jossa Chaplin johtaa Kuningas New Yorkissa elokuvan tunnusmelodiaa soittavaa orkesteria, sekä filmimateriaali United Artists yhtiön perustamistilaisuudesta, missä Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks ja D.W. Griffith allekirjoittavat uuden elokuvayhtiön perustamisasiakirjan.
Kuningas New Yorkissa ja Nainen Pariisissa eivät kumpikaan ole Chaplinin suosituimpien komedioiden listan kärkipäässä, mutta ne ovat silti merkittäviä tapauksia hänen urallaan. Niiden niputtaminen yhteiseen dvd-julkaisuun runsaiden ekstrojen kera on kuluttajaystävällinen tapa saattaa myös nämä elokuvat elokuvanystävien dvd-kokoelmiin.
teksti: Mikko Suhonen