Mainos

Näin ruokavalio vaikuttaa MS-tautiin – mitä suosia ja mitä välttää?

MS-tautia sairastavat voivat mahdollisesti helpottaa oireitaan noudattamalla monipuolista ja terveellistä ruokavaliota. Myös muut elämäntavat saattavat vaikuttaa oireiluun, tuore tutkimus vihjaa.

Uuden tutkimuksen perusteella suotuisassa ruokavaliossa painottuvat kasvikset, hedelmät, palkokasvit ja täysjyvätuotteet, ja toisaalta siinä on vähänlaisesti lihatuotteita ja lisättyjä sokereita.

Kun tutkijat vertasivat luokittelun mukaan terveellisimmin ruokailevia epäterveellisimmin syöviin, he havaitsivat terveellisesti syövien toimintakyvyn ja mielialan paremmaksi.

Vaikutukset olivat vielä suuremmat, jos potilas eli muutenkin terveellisesti eli liikkui runsaasti ja oli normaalipainoinen ja savuton. Tällöin potilaiden riski potea pahaa uupumusta oli 30 prosenttia pienempi ja heillä oli 50 prosenttia epätodennäköisemmin masennusta. Myös kivut ja kognitiivisten mielentoimintojen heikentymä olivat heillä harvinaisempia kuin potilailla, joiden elämäntavat eivät olleet yhtä terveellisiä.

Tutkijoiden havainnot viittaavat siihen, että terveelliset elintavat ja ruokavalio voivat vaikuttaa MS-potilaiden oireiluun. Niiden lisäksi moni muukin seikka on kuitenkin voinut vaikuttaa tuloksiin. Tämän vuoksi tulokset pitäisi varmistaa lisätutkimuksissa.

Tutkimus julkaistiin Neurology-lehdessä, ja siihen osallistui 7 000 MS-potilasta.

MS-tautia eli multippeliskleroosia sairastaa noin 7 000 suomalaista. Tautia sairastavan keskushermostossa tapahtuu muutoksia, jotka aiheuttavat muun muassa halvauksia raajoissa, tuntoaistin, puheen ja näön häiriintymistä sekä kävelyvaikeuksia, uupumusta ja pahoinvointia. Tautiin ei ole parantavaa hoitoa.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.