Näin Pukki sen tekee: Matemaatikko laski, millä nopeudella Joulupukki kiertää maapallon!

2:36
Matemaatikko laski Joulupukin nopeuden – katso tästä lopputulos.

Kun muu maailma rauhoittuu joulun viettoon, Joulupukin työ vasta alkaa. Pukki kiertää tonttuineen noin miljardissa kodissa aaton ja joulupäivän aikana. Vauhdin täytyy olla melkoinen, jotta kaiken ehtii hoitaa. 

Helsingin yliopiston matematiikan professori Samuli Siltanen laski kaavan Pukin nopeudesta Viiden jälkeen -ohjelmalle. Ensinnäkin, aikavyöhykkeitä voi hyödyntää. 

– Periaatteessa voimme ajatella niin, että Pukki jos aloittaisi Tokiosta ja menisi auringon kiertosuuntaan ja lopettaisi vaikka Los Angelesiin, siinä saisi 17 tuntia plussaa, Siltanen kertoo. 

Näin Pukilla olisi 24 tunnin sijasta 41 tuntia aikaa kiertää maapallo. Siltikin nopeuden pitää olla hurjat 1 700 kilometriä tunnissa. 

– Siinä saa porot kyllä rouskuttaa jäkälää.

Matkan lisäksi pitää ottaa huomioon aika, joka kuluu lahjojen jakamiseen. 

– Ihan kaikkialla jouluahan ei vietetä. Mutta, jos ajatellaan, että  Pukki kävisi vaikka miljardissa kotitaloudessa, se on semmoinen alle tuhannesosasekunti, jonka ehtii viivähtää. 

Yhtälö kuulostaa hurjalta, mitä muuta Joulupukin pitää ottaa huomioon? Katso video jutun alusta!

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös mtv-palvelussa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja