Näin pidät kodinkoneet kunnossa – lue ohjeet

Virheelliset käyttöolotavat sekä hoidon laiminlyöminen vaikuttavat kodinkoneiden suorituskykyyn, sähkönkulutukseen, turvallisuuteen ja kestävyyteen. Laitteet vaativat säännöllistä hoitoa, jotta ne kestävät pitkään ja toimivat moitteettomasti

Koneiden käyttöohjeet kannattaa lukea ja ohjeita on syytä myös noudattaa. Hellekesänä huolimattomasta käytöstä ja hoidosta kärsivät erityisesti kylmälaitteet.

Pese vain täysiä koneellisia

Tutkimusten mukaan astioiden konepesussa kuluu vähemmän vettä kuin saman määrän käsitiskissä, kun pestään täysiä koneellisia. Myös pyykinpesussa säästyy sähköä ja vettä, kun pesukone on käytettäessä täynnä.

– Pyykinpesukoneille ilmoitetut täyttömäärät ovat usein ylimitoitettuja ja luvattu kilomäärä ei aina mahdu koneeseen, kertoo tutkija Tarja Marjomaa TTS:sta.

Pesuaineen valinnassa ja annostelussa on syytä olla tarkkana. Yliannostus ei paranna pesutulosta, mutta lisää huuhtelutarvetta. Pesuohjelma valitaan astioiden tai pyykin likaisuuden mukaan. Käyttöohjeessa on vinkkejä pesuohjelmien valintaan. Eri ohjelmia oppii käyttämään vain rohkeasti kokeilemalla.

Hoidettu kone ei haise

Astianpesu- ja pyykinpesukoneessa kannattaa käyttää silloin tällöin mahdollisimman kuumaa pesuohjelmaa, jotta kone pysyy raikkaana ja puhtaana. Myös tiivisteet on syytä puhdistaa, sillä niihin kertyy nopeasti likaa, joka heikentää pesutulosta ja aiheuttaa pahaa hajua.

Pyykinpesukoneen uurteinen kumitiiviste on hyvä puhdistaa ja kuivata jokaisen pesun jälkeen ja jättää koneen luukku raoilleen. Sakan poistoon hyvä ja ekologinen puhdistusaine on sitruunahappojauhe.

Kylmälaitteen hajunpoistoon voi kokeilla etikka- tai ruokasoodaliuosta. Ruokasoodaa voi myös jättää astiassa jääkaappiin, jossa se imee hajuja itseensä ja raikastaa ilmaa.

Kylmälaitteen sijoitus- ja käyttövirheet korostuvat helteillä

Kylmälaitteen häiriöttömän toiminnan kannalta sen oikea sijoitus on tärkeää. Kaikki kylmälaitteet vaativat ympärilleen ilmankiertotilaa, jonka määrä on laitekohtainen ja tarkistettava käyttöohjeesta. Laitetta ei saa sijoittaa lämpöä tuottavan laitteen, esimerkiksi sähkölieden viereen. Kesähelteellä sijoitusvirhe korostuu entisestään, jos ilmankierto laitteen ympärillä on puutteellinen.

– Mikäli aurinko paistaa suoraan kylmälaitteen kylkeen, kannattaa paahteisena päivänä pitää verhot kiinni. Laitteen toimintaa voi helpottaa myös vetämällä se reilusti irti seinästä tai komerokaapista, jotta ilma pääsee kiertämään mahdollisimman esteettömästi, Marjomaa vinkkaa.

Ruoat jäähdytetään ja peitetään ennen kylmäsäilytystä, sillä kylmälaitteen koneisto ei poista lämpökuormaa hetkessä. Liiallinen lämpökuorma lämmittää myös kaapissa jo ennestään säilytyksessä olevia elintarvikkeita ja voi vaikuttaa niiden laatuun ja turvallisuuteen.

Lämpimistä ja peittämättömistä tuotteista haihtuva kosteus tiivistyy höyrystimen pinnalle huurteeksi ja lisää laitteen sulatustarvetta ja sähkönkulutusta. Ennen kylmälaitteen oven avaamista kannattaa miettiä mitä laitteesta on ottamassa.

Jääkaapin sopiva keskilämpötila on +5 astetta ja pakastimen säilytyslämpötila sen lämpimimmässä kohdassa -18 astetta. Tarpeettoman kylmäksi ei laitetta kannata vain varmuuden vuoksi säätää, sillä jokainen aste kylmempään lisää laitteen kulutusta noin 5 prosenttia. Säilytyslämpötiloja on hyvä seurata ainakin kuumimpien kesähelteiden aikaan, kun kylmälaite käy äärirajoillaan.

Lue ja säilytä käyttöohjeet

Koneiden käyttöohjeissa on tärkeää tietoa laitteen käytöstä ja hoidosta, joten ne kannattaa lukea ja säilyttää. Käytännöllinen tapa on koota kaikki käyttöohjeet samaan kansioon, josta ne löytyvät helposti ja säilyvät tallessa.

Mikäli käyttöohje on puutteellinen tai kadonnut, voi uutta ohjetta tiedustella laitemerkkiä edustavan myyjän kautta. Käyttöohjeet löytyvät usein laitetoimittajan www-sivuilta. Ennen yhteydenottoa kirjataan ylös malli-, tuote- ja sarjanumero, jotka löytyvät laitteen arvokilvestä. Näitä tietoja tarvitaan myös silloin, kun laitteelle tilataan huoltoa tai varaosia.

Lue myös:

    Uusimmat