Näin pankkitunnuksilla kirjautuminen tulee muuttumaan

Käyttäjälle näkyvät parannukset pyrkivät vähentämään vahvaan sähköiseen tunnistukseen kohdistuvia uhkia. Liikenne- ja viestintäviraston määräys koskien vahvaa sähköistä tunnistusta ja luottamuspalveluita astuu täysimääräisinä voimaan kesäkuussa 2023.

Uudistuksen myötä tunnistautumisen yhteydessä tulee näkyä selkeästi sen palvelun nimi, jonne henkilö on kirjautumassa. Palvelun nimi tulee näkymään selkeästi tunnistuksen eri vaiheissa. 

Tiedon avulla on tarkoitus helpottaa käyttäjää tunnistamaan tilanteet, joissa hänet on mahdollisesti väärin perustein houkuteltu tunnistautumaan täysin eri palveluun. Esimerkiksi niin, että käyttäjä menee selaimellaan "Verkkokauppa Verho":n verkkokauppaan. Tunnistuksen eri vaiheissa käyttäjän tulisi nähdä tämä sama tieto "Olet tunnistautumassa: Verkkokauppa Verho". 

Toinen loppukäyttäjälle näkyvä uudistus on tuttu jo joidenkin tunnistusmenetelmien kohdalla. Istuntotunniste on esimerkiksi merkkijono, jonka tulisi olla sama sekä selaimessa että tunnistusvälineessä, joka sellaisen pystyy näyttämään. Jos istuntotunnisteet eivät täsmää, voi olla kyseessä oikeudeton tunnistuspyyntö, jolloin tunnistustapahtuma tulee katkaista. 

Parannusten täysimittainen hyödyntäminen edellyttää joko mobiilivarmenteen tai tunnistussovelluksen käyttöä.

Lue myös:

    Uusimmat