Mainos

Näin loistavalta näyttää Olympiastadionin tulevaisuus - katso kuvat

Helsingin Olympiastadion on kipeästi perusparantamisen tarpeessa. Tätä mieltä ollaan Stadion-säätiössä, joka teetti tulevaisuuteen tähyävän tarveselvityksen.

Nykyisellään Olympiastadion on rupsahtanut stadion, joita maailmassa riittää, mutta Stadion-säätiön suunnitelmissa Olympiastadionista tulee kansallinen ja kansainvälinen nähtävyys, suurtapahtumien areena, ihmisten kohtauspaikka, huippu-urheilukeskus, urheilujärjestöjen kotipesä ja huolella kunnostettu arvorakennus.

Suunnitelmiin kuuluu muun muassa paljon puhuttu katsomon kattaminen ja puupenkkien korvaaminen yksittäisillä istuimilla. Osastojohtaja Mikko Härö Museovirastosta ei kavahda kattamissuunnitelmia.

– Lähinnä kysymys on siitä, miten se tehdään. Ulkomuseo on asia erikseen ja se on Seurasaaressa, tuumii Mikko Härö.

Tapahtumayleisön palveluita parannetaan liki kymmenkertaistamalla palvelutilat. Kaivattuja ravintola- ja kioskipalveluita varten stadionin sisätiloja järjestellään uuteen uskoon. Ahtautta helpotetaan kaivamalla lisätilaa maan alle.

– Suunnitelmiin kuuluu myös rakentaa Olympiapuisto, jonka ytimessä on kutsuva ja eloisa stadion. Nykyisin stadion on suljettu ja aidalle ympäristöstään erotettu, mutta tulevaisuudessa näin ei enää olisi. Tähtäimessä on koko kaupungin olohuone, kertoo visioista Stadion-säätiön toimitusjohtaja Maija Innanen.

Pian on jo kiire

Perusparantamisella alkaa olla kiire. Säätiön hallituksen puheenjohtaja Otto Lehtipuun mukaan tällaisenaan Olympiastadionia voidaan käyttää 3-5 vuotta.

– Sitten on edessä käytön rajoittaminen ja stadionin osittainen sulkeminen ihan turvallisuussyistä.

Stadion-säätiön suunnitelmissa perusparannettu stadion olisi valmis Suomen satavuotisjuhliin.

Tarveselvityksen mukaan perusparantaminen tulisi maksamaan 197 miljoonaa euroa, mikä on veroton hinta. Olympiastadionia on ennenkin remontoitu valtion ja kaupungin yhteisrahoituksella. Lisärahoitusidea on löydetty Olympiastadionin alkuperäisestä rahoituksesta.

– Kansalaiskeräyksellä oli oma osansa alkuperäisessä rahoituksessa, samaa voidaan ajatella nytkin, hahmottelee Otto Lehtipuu.

Muutoksia tiedossa

Olympiastadionilla on jo nykyään vuokralaisia. Tilojen vuokraamista on tarkoitus laajentaa. Suunnitelman mukaan retkeilymajalle etsittäisiin tilat muualta, sen nykyisiin tiloihin kunnostettaisiin vuokrattavia toimistotiloja.

Stadionin ahtaita sisätiloja avattaisiin siirtämällä varasto- ja teknisiä tiloja rakennuksen etelä- ja pohjoissivulle louhittaviin uusiin tiloihin. Stadionin sisälle vapautuva tila hyödynnettäisiin paitsi yleisön palveluun myös muuntuviksi liikunta- ja monitoimitiloiksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.