Mainos

Näin kirjoittamalla hankit itsellesi tuomion

Kun tunteet alkavat kuohua, ylittyy hyvän maun raja nettikirjoittelussa helposti. Moni ei edelleenkään tule ajatelleeksi, että samalla saattaa ylittyä myös rikoslain raja, ja että nettikirjoittelusta voi saada tuomion.

Nettikirjoittelua on kuitenkin puitu jo oikeudessa usein. Yleensä nettikirjoittelusta saatavat tuomiot ovat sakkoja, mutta myös vankeustuomiota on annettu.

Esimerkiksi tamperelainen kansalaisaktivisti sai 2 vuotta 4 kuukautta ehdotonta vankeutta rikottuaan monien henkilöiden ja ryhmien kunniaa blogilla ja nettivideoilla vielä yhden tuomion jälkeenkin.

Tässä esimerkkejä kirjoittelusta, jotka voivat johtaa netissä tuomioon:

Kiihottaminen kansanryhmää vastaan

Halvennat tai pelottelet kansanryhmää. Lietsot väkivaltaa tai syrjintää korostamalla rotua, kansallisuutta, uskontoa, seksuaalista suuntautumista tai vammaisuutta.

Esimerkiksi kansanedustaja James Hirvisaari sai Kouvolan hovioikeudessa tuomion blogitekstistä, joka maalaili muslimien maahanmuuton kielteisiä seurauksia. Hän on hakenut valituslupaa korkeimpaan oikeuteen.

Uskonrauhan rikkominen

Herjaat tai häpäiset minkä tahansa uskonnollisen yhdyskunnan pyhiä arvoja tai uskonnonharjoitusta.

Kansanedustaja Jussi Halla-aho sai Helsingin hovioikeudessa tuomion islamilaisten nimittelystä. Nyt blogi-kirjoitusta pohtii korkein oikeus.

Kunnianloukkaus

Esität valheellisen tiedon tai vihjauksen, joka aiheuttaa vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa elävälle tai vainajan läheisille. Ryssäksi tai neekeriksi mainitseminen yleensä riittää.

Lahtelainen nainen tuomittiin juuri putkiremonttiblogista, jossa hän antoi pienyrittäjistä vääriä tietoja ja viittasi jopa talousrikollisuuteen.

Laiton uhkaus tai perätön vaarailmoitus

Uhkaat uskottavasti toisen ihmisen henkeä tai terveyttä. Ennakoit pommia, tulipaloa, merihätää tai suuronnettomuutta niin, että se aiheuttaa pelastustoimia tai pakokauhua.

Pelkästään koulu-uhkauksia tutkittiin viime vuonna 60.

Väärä ilmianto

Kirjoitat josta kusta henkilöstä väärän tiedon, joka saa virka- vallan liikkeelle.

Vantaalaisnuori tuomittiin äskettäin väärästä ilmiannosta ja väärennöksestä, kun hän teki toiselle henkilölle IRC-galleriaan tunnuksen ja välitti uhkausviestin poliisin vihje- tietopalveluun. Poliisi haki viattoman nuoren miehen kesken ylioppilaskirjoitusten.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.