Näin hoidat lumityöt satuttamatta selkääsi

Pian lumimäärä pakottaa yhden jos toisenkin lapion varteen, sillä viikonlopuksi on luvattu lumimyräkkää. Varsinkin märkä lumi on painavaa tavaraa, ja sen kauhomisessa kannattaa olla varuillaan. Unohda kivut ja säryt näillä neuvoilla.

1. Älä pidätä hengitystä

Anna ilman kulkea vapaasti elimistöösi, jotta lihaksesi saavat tarvitsemansa energian käyttöönsä. Hengityksen pidättely voi pahimmillaan saada olosi tuntumaan sekavalta tai pääsi kipeytymään.

2. Taivuta lantiota ja polvia, älä selkää

Käydessäsi kyykkyyn, hiihtäessäsi tai vaikka istuessasi tuoliin, kallista yläruumista eteenpäin lantiolta ja polvista painon ollessa jaloillasi. Harjoittele taivutusta kyykistymällä tuolin päällä antamatta takapuolen kuitenkaan koskettaa istuinta.

3. Säilytä ryhti suorana

Älä taivuta tai köyristä selkääsi keskivälin mukavuusalueeltasi. Toisille suora ryhti tarkoittaa tikkusuoraa alaselkää, toisille kevyttä kumarrusta. Se ei kuitenkaan koskaan merkitse pyöristynyttä selkää, jollaisen näkee toisilla lumenluojilla.

Säilyttääksesi ryhdin, joudut työskentelemään vatsa- ja alaselän lihaksilla. Alaselän ojentajat kuormittuvat eniten, kun taivutat vartaloasi ja pidät alaselän liikkumattomana sekä estät sen pyöristymisen.

Supista vatsalihaksia, kun ojentaudut ja nouset. Mitä raskaampi lastisi on, sitä kovemmin lihaksesi työskentelevät pitääkseen ryhtisi kunnossa.

4. Älä ojenna liian pitkälle

Lapioi lähellä olevia kinoksia: Mitä pidemmälle venytät käsivarret nostaessasi lapiota, sitä painavammalta lumi tuntuu. Tällöin alaselkä rasittuu entisestään.

5. Nosta jaloilla

Hae nousuvoima polvista ja lantiosta, aivan kuten nostaessasi raskasta laatikkoa lattialta. Näin käsivarret ja selkä eivät kärsi.

6. Estä vartalon turha kiertyminen

Golfauksen tyyliin, anna lanteiden liikkua olkapäiden mukana, jotta selkäsi ei kierry liikaa. Esimerkiksi oikeakätinen golfaaja kääntyy oikean jalkansa yli lyönnin aikana, ja lantio ja olkapää seuraavat lyöntiliikettä. Vasen jalka taas pysyy tiukasti paikallaan.

Siirtäessäsi lunta paikasta toiseen, käännä olkapäitä ja lantiota takimmaisen jalkasi mukaisesti samalla, kun kehosi osoittaa vastakkaiseen suuntaan.

7. Siirrä lunta kerroksittain

Ei ole tarpeen heivata koko kasaa kerralla. Jaa työ riittävän pieniin eriin.

8. Lepää ja juo välillä

Et välttämättä tule touhutessa ajatelleeksi, miten vaativaa liikuntaa lumenluonti onkaan. Juo vettä ennen kuin tunnet janoa, jotta elimistö ei pääse kuivumaan. Lepää, jotta säilytät voimasi ja virkeytesi.

9. Varoituksen sana

Anna jonkun toisen hoitaa lumityöt, jos kärsit sydänvaivoista, pahoista alaselän ongelmista tai olkapää- tai polvivammoista.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja