Mainos

Näin ay-liike tuki puolueita

SAK:n liitoista ylivoimaisesti eniten puolueita on tukenut Julkisten ja hyvinvointialojen liitto (JHL). MTV3 selvitti soittokierroksella suurimpien ammattiliittojen tukia puolueille ja yksittäisille ehdokkaille. Mukana selvityksessä olivat ne SAK:n, STTK:n ja Akavan liitot, joiden jäsenmäärä on yli 20 000.

JHL on tukenut Sdp:tä vuodesta 2006 lähtien 113 000 euron potilla vuodessa. Vasemmistoliitolle tuki on ollut 11 000 euroa vuodessa.

Liiton toimialajohtajan Jarkko Elorannan mukaan kyseessä ei ole varsinainen vaaliraha vaan tukea on annettu esimerkiksi kokouksiin, koulutuksiin ja ay- ja puolueaktiivien yhteisiin tilaisuuksiin.

Myös muilta SAK:n liitoilta on herunut tukea. Esimerkiksi Puu- ja erityisalojen liitto on tukenut demareita ja vasemmistoliittoa viime vuosina melko avokätisesti.

Yhteensä tukisumma on näille kahdelle puolueelle ollut vuosittain noin 22 000 euroa, josta Sdp:n osuus on jonkin verran suurempi. Luonteeltaan tuki on liiton mukaan ollut apua kokousten, koulutuksen, viestinnän ja liittokokousvaalien järjestämiseen.

Elintarviketyöläisten liitto tuki eri puolueiden yksittäisiä ehdokkaita vuoden 2007 eduskuntavaaleissa yhteensä 25 500 eurolla. Suurin ehdokkaalle annettu tukisumma oli 2 400 euroa. Viestintäalan ammattiliitosta löytyivät vuoden 2008 tiedot, joiden mukaan demarit ovat saaneet tukea 8 500 euroa ja vasemmistoliitto 3 600 euroa.

Suurista SAK:n liitoista Palvelualojen ammattiliitto ja Posti- ja logistiikka-alan unioni eivät vielä halua kertoa tukisummiaan. Metallityöväen liitosta taas todetaan, että Sdp:tä ja vasemmistoliittoa on tuettu suoraan, mutta tarkkojen summien kertominen kuuluu puolueille. Paperiliitolta ja Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitolta ei saatu vastausta.

Toimihenkilöunionilta ehdokkaille 60 000 euroa

Toimihenkilökeskusjärjestön STTK:n ammattiliitoista suurimmat vaalituet on antanut Toimihenkilöunioni viime eduskunta- ja kunnallisvaaleissa. Toimihenkilöunionista kerrotaan, että liitto tuki yksittäisiä ehdokkaita vasemmistoliitosta, sosiaalidemokraateista, kokoomuksesta ja keskustasta yhteensä 57 000 eurolla viime eduskuntavaaleissa.

Kunnallisvaaleissa 2008 samojen puolueiden ehdokkaat ovat saneet tukia yhteensä 90 000 eurolla. Kunnallisvaaleissa tukirahoja on jaettu yli 300 ehdokkaalle, mikä tarkoittaa yhdelle ehdokkaalle noin 300:aa euroa. Toimihenkilöunioni painottaa, että rahat menevät suoraan yksittäisille ehdokkaille ja pääasiassa muussa muodossa kuin puhtaana rahana.

Korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan ammattiliitoista kerrotaan, etteivät ne ole tukeneet puolueita tai yksittäisiä ehdokkaita suoraan rahallisesti.

Seminaariliput suosittuja

Vaikka ammattiliitot eivät olisi rahoittaneet puolueiden kampanjoita suoraan, seminaarilippuja on ostettu silti. Sekä SAK:n, STTK:n että Akavan ammattiliitot ovat tukeneet isompia puolueita tasaiseen tahtiin.

Eri liitot ostavat seminaarilippuja keskimäärin muutamalla tuhannella eurolla. Esimerkiksi palkansaajajärjestö Pardia osti vuonna 2007 Sdp:ltä ja keskustalta seminaarilippuja vajaalla 6 000 eurolla. Tavallista on myös, että oman liiton jäsenelle tarjotaan ilmaista mainostilaa jäsenlehdessä ja verkkosivuilla.

Katso Eeva Lehtimäen juttu ja Matti Maunun analyysi (Kymmenen uutiset 11.8.2009)

(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja