Näillä vinkeillä säästät luontoa – ja kukkaroasi

Kodin arkipäiväiset ekologiset ratkaisut eivät ainoastaan auta pelastamaan maailmaa: ne saattavat pelastaa myös kukkarosi.

Nappaa kauppareissulle mukaan kangaskassi, siirry käyttämään ladattavia paristoja, lopeta pullovesien litkiminen ja pistä talouspaperiostokset pannaan mikroliinan käytön myötä – pienillä arkipäivän ekologisilla valinnoilla on oikeasti merkitystä. Huomaat sen myös lompakossasi, sillä säästät samalla sievoisen summan rahaa!

Pullovesi pannaan

Pullotettua vettä on Suomessakin alkanut kulua huolestuttavaan tahtiin, vaikka maassamme on maailman parhaimpiin ja puhtaimpiin kuuluvat pohjavesivarannot. Tutkimuksen mukaan Suomessa kraanasta tuleva vesi on myös puhtaampaa kuin pullotettu vesi. Lopeta siis pulloveden turha litkiminen!

Pullotetun veden juominen tulee kalliiksi, jonka lisäksi tyhjät pullot lisäävät jätemääriä – läheskään kaikki pullot eivät esimerkiksi ole kierrätettäviä. Ota laukkuusi vaikkapa vanha limupullo, ja täytä se kraanan alla hanavedellä aina tarvittaessa.

Vaihda normipatterit ladattaviin

Ladattavat patterit ovat pitkään olleet ekoilijoiden lempituotteita. Siinä missä tavalliset patterit ovat mennyttä kamaa – ja ongelmajätettä – yhden käyttökerran jälkeen, ladattavia pattereita voi parhaimmillaan käyttää uudestaan jopa tuhat kertaa.

Ladattavien paristojen ostohinta on kerralla kalliimpi kuin normaalien, jonka lisäksi tarvitset vielä laturin, josta akkuparistot saavat uutta virtaa. Hieman hinnakkaampi kertakirpaisu on kuitenkin pieni rahallinen uhraus sen rinnalla, kuinka paljon tulet säästämään patterien ostossa tulevaisuudessa, etenkin, jos paristoja kuluu esimerkiksi digikamerassa tai lasten leluissa jatkuvasti nopealla syötöllä.

Etikkaa ikkunaan ja wc-pönttöön

Tiesitkö tätä: etikka on halpa ja myrkytön kodin yleispuhdistaja, jonka avulla lika lähtee niin ikkunoista kuin vessastakin. Etikka ei myöskään ole hinnalla pilattu tuote: pullon koosta riippuen pulitat siitä muutaman euron.

Siivoushommissa etikka on myös riittoisaa. Esimerkiksi oma ikkunanpesuaine syntyy hetkessä, kun sekoitat samassa suhteessa vettä ja etikkaa keskenään. Jos et luota pelkän etikan puhdistusvoimaan, voit lisätä joukkoon muutaman tipan astianpesuainetta. Wc-pönttö ja lavuaarit sen sijaan puhdistuvat pelkän kuuman veden ja etikan avulla.

Monikäyttöiset muoviastiat mukaan piknikille

Grilli- ja piknikkauden lähestyessä kannattaa panostaa retkeilyreissulle soveltuviin ruokailuvälineisiin. Unohda siis valtavasti jätettä tuottavat kertakäyttöastiat.

Osta kerralla kunnolliset kierrätysmuovista tehdyt piknikvarusteet. Ne ovat keveitä kantaa ja ruokahetken päätyttyä voit viskata ne muovipussiin ja takaisin kotiin pesemistä varten.

Lambi nurkkaan, mikrokuituliina tulee

Talouspaperi saattaa olla monille etenkin keittiön pikaisten siivoushuolien pelastaja. Mikrokuituliinat toimivat kuitenkin huomattavasti paremmin, etenkin, jos siivottavana on rasvatahroja tai pinttynyttä likaa. Ja mikä parasta – ne ovat pestävissä monta monituista kertaa.

Heivaa siis talouspaperiostokset menneisyyteen ja siirry keittiössä mikrokuituliinojen kannattajaksi. Näin vähennät kertaheitolla paperista tulevaa jätteiden määrää ja ylipäätään luontoa verottavaa paperin kulutusta.

Paketillinen mikrokuituliinoja maksaa itsensä nopeasti takaisin, sillä ne kestävät pitkään ja maksavat näin suhteessa murto-osan talouspaperin tuottamista kustannuksista. Sitä paitsi, ne vievät huomattavasti vähemmän säilytystilaa kuin paketillinen paperirullia!

Kangaskassi kauppaan – ja kierrätä muovikassit

Vältä ostosten kiikuttamista kotiin muovikasseissa. Nappaa mukaasi kankainen ostoskassi, joita saa myös lähes kaikista ruokakaupoista noin euron hintaan. Luontoa säästävä ostos maksaa itsensä pikaisesti takaisin, sillä muovikassit maksavat kassalla yleensä 10–20 senttiä kappaleelta.

Jos muovikasseja on kuitenkin kertynyt kotiisi, älä kiikuta niitä sekajätteisiin – muovikasseja voi nykyään nimittäin myös kierrättää. Kierrätyspisteitä löytyy joistakin ruokakaupoista pullonpalautusautomaattien läheisyydestä. Valtakunnalliset keräyspaikat löydät osoitteesta www.muovikassikiertoon.fi.

Höllennä kuivausrummun kierroksia

Pyykin kuivausrummut ovat varsinaisia energiasyöppöjä heti jääkaappien jälkeen. Ne kuluttavat energiaa myös huomattavasti enemmän kuin varsinaiset pyykinpesukoneet, ja sähkönkulutus tuntuu myös sähkölaskussa. Luontoystävällisintä – ja samalla halvinta – onkin pyykkien kuivaus perinteiseen tapaan narulla.

Jos taloudesta kuitenkin löytyy jo kuivausrumpu, voi sen käytössä säästää energiaa tietyin keinoin: linkoa pyykki mahdollisimman hyvin jo pesukoneessa ennen kuivausrumpuun laittamista tai kuivaa pyykki kuivausrummussa vain esikuivaksi. Lopputulos on, että pyykki on ripeämmin kuivaa, mutta luontoa ja rahaa säästäen.

Lähteet: http://home.ivillage.com, www.kuluttajavirasto.fi, www.muovikassikiertoon.fi, www.tjs.fi, www.ongelmajate.fi, www.suomenluonnonsuojeluliitto.fi,
Teksti: Helena Mustonen/MTV3
Kuvat: Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat