Näillä keinoilla hillitset kärpästen määrää kotonasi – lue vinkit!

Kärpäset levittävät mukanaan lukuisia bakteereja ja tauteja. Suomalaisille kärpäset voivat aiheuttaa lähinnä ruokamyrkytyksen tapaisia oireita. Lue alta asiantuntijan vinkit siihen, kuinka pidät kärpäset poissa kotoasi!

Rentokil Tuholaistorjunnan tekninen päällikkö Janne Siltala kertoo, että kärpäset ovat varsinainen terveysriski ainakin ravintoloille ja suurtalouskeittiöille.

− Kärpäset eivät saisi päästä koskettamaan ruokaa, jotta bakteeritartunnoilta vältyttäisiin. Siksi ravintolat käyttävätkin keittiöissään lamppuja, jotka houkuttelevat kärpäsiä puoleensa.

Kärpästen torjuntaa ei pidä unohtaa myöskään kotioloissa. Kaupungissa asuvilla kärpäsongelmat eivät ole luonnollisestikaan yhtä suuria kuin maalla, jonne kärpäsiä houkuttavat ainakin lehmät ja muut eläimet ulosteineen.

Sulje bioastiat huolellisesti

Kotikonsteja kärpästen hävittämiseen on useita, mutta kärpäskantaa on loppujen lopuksi melko hankala hillitä. Kiinnittämällä huomiota esimerkiksi jätteiden kierrätykseen, voi kärpästen munimista ainakin hieman estää.

− Lajittelemalla jätteet oikein voidaan estää kärpästen munintaa. Kärpäset viihtyvät kaikenlaisessa hajoavassa orgaanisessa materiaalissa, mutta saattavat ne munia myös esimerkiksi viemäreihin tai jopa puhdistusaineisiin, Siltala kertoo.

Biojätteet tulisikin säilyttää hyvin suljetussa kannellisessa astiassa, ja kärpästen pääsy muihinkin jätteisiin tulisi estää mahdollisuuksien mukaan.

− Myös oviverhot ja kärpäsverkot pitävät kaikenlaiset siivekkäät melko hyvin poissa sisätiloista. Jos kotona on muutamia kärpäsiä, ne saa helpoiten pois käyttämällä yksinkertaisesti kärpäslätkää.

Muita tuttuja kotikonsteja kärpästen häätämiseen ovat erilaiset kärpästeipit ja aerosolit.

MTV3/Paula Koski

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja