Mainos

Näe Venuksen ylikulku nyt - tai sadan vuoden päästä

Ensi viikon keskiviikkoaamuna voi Suomessakin seurata taivaallista näytelmää, joka ei hetkeen toistu. Kyseessä on Venuksen ylikulku eli planeetta kulkee radallaan maapallolta katsottuna auringon editse.

Seuraavan kerran ylikulku nähdään joulukuussa 2117.

Tapahtuma on periaatteeltaan samanlainen kuin auringonpimennys, jossa kuu kulkee auringon eteen. Venus on tosin verrattomasti kauempana, joten se näkyy tähden hehkussa vain pienenä tummana pisteenä.

Tätä pistettä kuitenkin observatoriot ja lukemattomat tähtiharrastajat seuraavat silmä kovana. Ylikulku voi antaa oppia siitä, miten tarkkailla oman aurinkokuntamme ulkopuolisia planeettoja eli eksoplaneettoja.

– Ylikulussa voidaan treenata sitä, mitä esimerkiksi pystytään päättelemään Venuksen kaasukehän koostumuksesta; onko siellä hiilidioksidia tai muuta. Tätä tietoa voidaan sitten hyödyntää, kun selvitetään eksoplaneettojen koostumusta, kertoo Tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan tiedottaja Anne Liljeström.

Harvoin mutta pareittain

Venuksen ylikulun ennusti ensimmäisenä 1600-luvun kuuluisa matemaatikko Johannes Kepler. Aluksi ylikulkua käytettiin laskettaessa maapallon etäisyyttä aurinkoon ja määriteltäessä aurinkokunnan kokoa.

1700-luvulla näiden klassisten kysymysten selvittämisestä kamppailivat kiivaasti silloiset supervallat Britannia ja Ranska. Britit lähettivät muun muassa kuuluisan kapteeni James Cookin Tahitille seuraamaan vuoden 1769 ylikulkua juuri tästä syystä.

Ylikulut tapahtuvat hyvin harvoin, mutta yleensä pareittain. Niinpä edellinen ylikulku tapahtui aivan hiljattain, kesäkuussa 2004, mutta seuraavaa saadaan odottaa joulukuuhun 2117. Sitä seuraava onkin taas vuorossa jo vuonna 2125.

Pieni pettymys ylikulussa on: Suomessa kesäkuun 6. päivän ylikulkua voi seurata koko sen vajaan seitsemäntuntisen keston ajan vain Sodankylän pohjoispuolella. Muualla maassa ilmiö näkyy vain osittain.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.