Mainos

Myyrmäen pommijutussa pidätys

Poliisi on pidättänyt Myyrmanin räjähdejutussa yhden henkilön, lisäksi kolme henkilöä on otettu kiinni jutun tutkinnan yhteydessä. Uusia pidätyksiä ei kuitenkaan ole odotettavissa.

Keskusrikospoliisi on ottanut kauppakeskus Myyrmannin räjäytyksen tutkinnassa eilen puolen päivän jälkeen kiinni kaksi henkilöä, joista toinen on pidätetty tänään epäiltynä avunannosta törkeään tuhotyöhön. Ylen radiouutisten mukaan pidätetty on kotoisin Hämeenlinnasta.

Näiden kahden lisäksi KRP on tänään ottanut kiinni kaksi muuta henkilöä. Pidätettyä lukuun ottamatta muut ovat täysi-ikäisiä. Heidän kerrotaan myös olevan kotoisin Etelä-Suomesta. Kolme muuta krp:n kiinniottamaa miestä laskettiin kuulustelujen jälkeen vapaiksi.

Poliisin mukaan pidätetty ja kaikki kolme kiinniotettua ovat osallistuneet Petri Erkki Tapio Gerdtin kanssa Internetin keskustelupalstoilla räjähdysaineita sekä niiden valmistusta ja vaikutusta koskeviin keskusteluihin. Uusia pidätyksiä ei asian yhteydessä ole odotettavissa.

Pidätettyä lukiolaista epäillään avunannosta törkeään tuhotyöhön. Tutkinnanjohtaja Tero Haapalan mukaan pidätetyn epäillään avustaneen pommin rakentamisessa. Haapalan mukaan avunanto voi olla esimerkiksi apua pommin materiaalien hankinnassa. Haapala kuitenkaan halunnut kommentoida tutkintaa tämän tarkemmin.

Keskusrikospoliisi selvittää nyt kiinniotettujen yhteyksiä Myyrmannin räjähdyksestä epäiltyyn mieheen ja siihen, kuinka he liittyvät räjähdysaineen valmistukseen.

KRP: Teko oli tahallinen

KRP vahvisti tänään teon tahallisuuden. Tutkinnanjohtaja Haapalan mukaan sekä pommin räjähdysaika että -paikka ovat olleet tietoisesti valittuja.

Haapalan mukaan kiinniotot liittyvät sen selvittämiseen, mistä Gerdt sai pommin ainekset ja saiko hän apua pommin rakentamisessa. Haapalan mukaan Gerdtin kuitenkin uskotaan toimineen yksin.

Poliisi jatkaa yhä räjähdeaineen tutkimista. Motiivin tutkinnassa on Haapalan mukaan joitakin palasia loksahtanut kohdalleen. Mitään sellaista ei kuitenkaan ole löytynyt, josta poliisi haluaisi kertoa enemmän.

Nimimerkin rc viesti keskustelupalstalla "ureanitraatti"

Kiinniotettu käytti nimimerkkiä "Einstein"


Julkisuudessa liikkuneiden tietojen mukaan pidätetty olisi osallistunut nimimerkillä Einstein Internetin pommisivuilla käytyyn keskusteluun. Tätä tietoa KRP ei kuitenkaan vahvista. Eilen poliisi kertoi, että Gertin käyttämä nimimerkki oli RC.

KRP: Pommi oli omatekoinen

Vantaan Myyrmäen pommi-iskussa käytetty räjähde oli poliisin mukaan omatekoinen. Keskusrikospoliisin julkistaman tiedon mukaan pommin sisältämät ainesosat on nyt melko tarkkaan selvitetty, vaikka sen täydellistä koostumusta ei suostuta vielä kommentoimaan.

KRP:n laboratorionjohtajan Kimmo Himbergin mukaan tutkimuksissa on käynyt ilmi, että pommin rakennustapa oli yksinkertainen.

- Aika yksinkertainen seos on ollut kyseessä. Julkisuudessa esitetyt arvailut tämmöisestä lannoitepommista, kuten ureasta, voidaan kuitenkin unohtaa, Himberg kertoo.

Himbergin mukaan pommin yksi rakennusaine oli ammoniumnitraatti. Laboratorionjohtaja torjuu käsitykset siitä, että ainesosa olisi ollut räjähtävä komponentti. Ammoniumnitraatti on helposti saatavissa oleva aine, jota Myyrmäen pommissa on käytetty hapetteena.

- Räjähtävä komponentti on ollut eräs muu aine, jota en nyt tässä lähde yksityiskohtaisesti selventämään, hän sanoo. Pommin laukaisumekanismista ei KRP:llä ole sen sijaan vielä mitään tietoa.

- Sen selvittäminen on meillä pitkän tien takana. Jälki oli sen näköistä, että pienistä murusista joudutaan tuo tieto päättelemään, Himberg valottaa.

Jäämiä ei ole

Himbergin mukaan tutkimuksia on vaikeuttanut se, ettei seoksesta jäänyt ammoniumnitraattia lukuunottamatta jäljelle yhtään mitään. Poliisi on hänen mukaansa käyttänyt räjähteen laadun selvittämiseen muun muassa Internetiä.

- Jäämiä ei ole, joten sanotaan niin, että Internet vahvisti käsityksiä siitä, että tekijä on askarrellut näiden asioiden kanssa, KRP:stä muotoillaan.

Räjäyttäjäksi epäilty Gerdt surffasi netissä ainakin Kotikemian forumiksi nimetyillä räjähdeharrastajien sivuilla nimimerkillä rc. Siellä hän kävi keskustelua muiden alan harrastajien kanssa ja vaihtoi tietoja räjähdysaineista.

Himberg kuitenkin torjuu kaikki julkisuudessa esitetyt spekulaatiot pommin laadusta rc:n käymien nettikeskustelujen perusteella. Hänen mukaansa myöskään KRP:n kiinniottamat henkilöt eivät ole vaikuttaneet pommin rakenteen selvittelyyn lainkaan.

- Internetin perusteella arvailuja räjähdysaineesta ei kannata käydä lävitse yksitellen. Ne ovat arvailuja, eivätkä ne perustu mihinkään tämän jutun tiimoilta saatuun tietoon, Himberg toppuuttelee.

Kotietsintä auttoi

Myyrmannin kauppakeskuksen pommissa käytetyn räjähdysaineen laatua selviteltiin kaikkiaan neljättä päivää, ja yksityiskohtaisemmat tutkimukset jatkuvat yhä. Poliisi ei ennen tätä päivää suostunut paljastamaan räjähteestä muuta kuin sen, ettei se ollut sotilaskäytössä ollutta laatua, kuten muoviräjähteitä.

Oikeille jäljille poliisin veivät Gerdtin kotiin tehty etsintä sekä nimimerkillä rc käydyt keskustelut räjähdeharrastajien palstalla Internetissä.

Myyrmannin pommiräjähdyksen tutkinta jatkui alkuviikosta myös räjähdyspaikan teknisillä tutkimuksilla. Kauppakeskuksen sisällä tehtiin mm. rekonstruktio, jonka tarkoituksena oli selvittää pommin tarkka sijainti ja räjähdyspaikka.

"Pidätetyllä sosiaalinen luonne"

Tuttavien kuvailujen perusteella pidätetty 17-vuotias on luonteeltaan tyystin toisenlainen kuin Petri Gerdt, jonka on kerrottu olleen hiljainen ja syrjäänvetäytyvä. Lukion toista luokkaa käyvää poikaa kuvaillaan tavalliseksi ja sosiaaliseksi nuoreksi mieheksi, jolla on paljon kavereita.

Hänen koulumenestyksensä on keskitasoa, mutta kemiassa ja atk:ssa hän on erityisen hyvä. Liikunnallisista harrastuksista mainitaan koripallo, jota 17-vuotias on viime aikoina tavannut pelailla kavereiden kanssa.

-En tiennyt hänen räjähdeharrastuksestaan muuta kuin että hän kehuskeli joskus rakennelleensa pikkupommeja, joita oli sitten räjäytellyt uutenavuotena ja muulloin, eräs 17-vuotiaan kanssa paljon aikaa viettänyt koulutoveri kertoo.

-Pidätys yllätti minut täysin. Olen pohtinut, että ehkä hän on joutunut tähän vain huonoa tuuriaan, koska räjäyttäjä kävi hänen ylläpitämällään internetpalstalla. Muutkin hänen kaverinsa ovat olleet yhtä lailla hämmästyneitä.

Osti ajastinelektroniikkaa

"Einstein" on ollut säännöllinen asiakas paikallisessa elektroniikkaliikkeessä, jossa hän oli pari vuotta sitten myös työharjoittelussa. Hän asioi liikkeessä viimeksi torstaina eli päivää ennen räjähdystä.

Ostokset rahastaneen työntekijän mukaan poika osti tuolloin elektroniikkaa, joka kelpaa pommin ajastimen rakentamiseen. Krp:n tutkinnassa ei tosin ole ilmennyt, että Myyrmannissa räjähtäneessä pommissa olisi ollut ajastin.

-Hän osti erilaisia komponentteja, ajastinpiirejä ja releitä. Paketissa oli perusajastimen komponentit, joilla voi käynnistää vaikka pommin-mutta myös miljoona muuta asiaa pölynimurista lähtien. Mukana oli myös sellaisia logiikkapiirejä, joista voi rakentaa vähän monimutkaisempia kytkentöjä.

Mies tutustui poikaan työharjoitteluaikana, jonka perusteella tämä on aivan tavallinen ja reipas nuori mies. Hän muistaa pojan myös idearikkaana miehenalkuna.

-Kerran hän purki rikki menneen cd-rom-aseman ja viritteli sen laserlukijan niin, että sillä sai sytytettyä tavallisen paperin tuleen kymmenen sentin päästä. Tämä on kuitenkin ainoa pyrotekniikkaan viittaava tapaus, jonka hänestä tiedän.

Vantaan kaupunki on avannut räjähdyksen uhrien tukitilit

Lahjoituksia voi osoittaa tileille, joiden tunnus on "Myyrmäen räjähdysonnettomuuden uhrit":
Aktia 405513-271230
Nordea 122030-235040
OKO 578055-23215
Sampo 800012-70892400.

(Kymmenen uutiset 15.10.2002)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja