Myös Mertarannalle jatkosopimus – "Tämä on hieno ja upea tehtävä"

Suomalaisten suosikkiselostaja Antero Mertaranta nähdään jatkossakin MTV:n urheiluäänenä.

Mertaranta on tehnyt kolmen vuoden jatkosopimuksen, ja hänet nähdään jääkiekon, maastohiihdon ja yleisurheilun selostajana MTV:n ja C Moren kanavilla.

Niin kuin luvut kertovat, suomalaiset seuraavat MM-kiekkoa joka vuosi yhä tarkemmin. MM-kisojen merkitys suomalaisille on vain entisestään kasvanut. Olet itse selostanut kisoja yli 20 vuotta – vieläkö sytyt tästä "Suomen kansan luottamustehtävästä" entiseen malliin?

– Ilman muuta. Kyllähän jääkiekon MM-kisat ovat olleet jo pitkään tapaus suomalaisessa keväässä. On etuoikeus päästä aina tekemään jääkiekon MM-kisoissa. Silloin jos ei sytyttäisi – yleensä työnteko sytyttää – olisi täysin väärissä hommissa. Vastaus on täysin yksiselitteinen: sytyttää ja tahdon.

Sinulla on työkokemustesi kautta perspektiiviä. Miten MM-ilmiö ja toisaalta itse peli on parinkymmenen vuoden aikana kehittynyt?

– Pelihän on tietenkin muuttunut tosi paljon. Jos mietitään niitä aikoja, kun aloitin aikoinaan tekemään jääkiekon MM-kisoja ja arvokisoja ylipäätään, pelihän on todella paljon muuttunut. Pelaajat, peli ja olosuhteet ovat muuttuneet suuresti. Peli on nopeampaa, pelaajat ovat vahvempia. Minusta se on hyvin yksiselitteistä. Kaikki käytännössä on monella tavalla parempaa. Siinä mielessä on ihan oikeaa evoluutiota, mitä pelissä tapahtuu. Se kuuluu elämäänkin. Asioiden pitää mennä eteenpäin ja kehittyä, se on minusta tapahtunut myöskin jääkiekossa.

– Myös tunnelmassa on tapahtunut muutoksia. Nyt on uusi sukupolvi jo seuraamassa jääkiekkoa hyvin paljon, jos mietitään, ketkä olivat katsomatta ensimmäistä maailmanmestaruutta. Siinä mielessä jääkiekko on onnistunut säilyttämään asemansa erittäin hyvin ylivoimaisesti Suomen suosituimpana urheilumuotona – millä mittarilla tahansa, vaikka jääkiekon MM-kisat saavat joka kevät kritiikkiä, miksi niitä pelataan. Suomen kansa on täysin eri mieltä, että hyvä kun pelaatte.

Mikä MM-jääkiekon selostamisessa kiehtoo ja kiinnostaa eniten?

– Pääsee välittämään Suomen kansalle sellaisia asioita, mistä Suomen kansa on kiinnostunut ja missä se elää mukana. Kyllähän me kaikki tekijät, jotka saamme olla mukana välittäjän ja kertojan tehtävässä, se on aina hieno ja upea tehtävä. Olen niin sen aina ajatellut. Se on tehtävä, johon on päässyt mukaan, ja sitä täytyy ylpeästi tehdä. Tietysti suurella intohimolla, kuten kaikkea urheilua pitää mielestäni tehdä.

– Kun urheilu on nykypäivänä suurta viihdettä, täytyy mukana olla myös tätä (viihde-)elementtiä, että hekin ihmiset, jotka vähemmän katsovat, pysyisivät jääkiekon parissa, vaikkeivat itse pelissä olisikaan mukana.

MM-kiekon lisäksi selostat jatkossakin Champions Hockey Leagueta, hiihdon maailmancupia ja yleisurheilun Timanttiliigaa. Paljon jääkiekkoa, hiihtoa ja yleisurheilua, kaikki suomalaisille niitä kaikkein rakkaimpia lajeja. Ovatko ne sitä myös sinulle?

– Ovat mitä suurimmassa määrin tietysti. Totta kai työssä tehdään sitä, mitä työ määrittelee. Mutta olen ollut hiihdon kohdalla äärimmäisen iloinen, että olen päässyt sitä näin monta vuotta tekemään. Se on noussut minusta ihan loistavaksi tv-lajiksi.

– Minut mielletään jääkiekkoihmisenä, mutta historiani kertoo sitä, että olen vuodesta 1992–93 lähtien tehnyt jo yleisurheilun arvokisoja. Tämä palapeli, jossa saan olla mukana, on oikeastaan aika täydellinen siihen, mitä haluan tehdä. Totta kai yksi suuri rakkaus vielä puuttuu, eli jalkapallo. Katsotaan, mitä sen kanssa käy.

Selostustehtävien lisäksi tehtäväkenttäsi on laajentunut urheilussa erikoistoimittajan tehtäviin: teet MTV:n nettiin HotSpot-erikoishaastatteluita ja niitä on luvassa myös helmikuun alusta käynnistyvissä puolen tunnin urheilun uutislähetyksissä. Uudet tehtävät ja uudet asiat kiehtovat?

– Ehdottomasti. Minun mielestäni koko työn tekemisen lähtökohta on se, että vaikka on pitkään saanut olla mukana, olisi mahdollisuus uudistua ja hakea uusia haasteita. Nyt kun hyvässä yhteistyössä on yhtiössä päästy niitä hakemaan, totta kai se on tekijöille mielettömän hieno tilanne.

– Kun olen laajasti urheilusta kiinnostunut, haluan keskustella ja herättää keskustelua urheilusta. Nämä mainitsemasi asiat antavat siihen äärimmäisen hyvän mahdollisuuden. On tosi upea päänavaus tuoda oma tekeminen ja ammattitaito myös tälle sektorille.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja