Mainos

Myös KKO tuomitsi Ruususen ja Ojalan sakkoihin

Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Pääministerin morsian -kirjan kirjoittajan Susan Ruususen ja kirjan kustantajan Kari Ojalan sakkoihin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Sakkorangaistus on hovioikeuden määrittelemät 20 päiväsakkoa Ruususelle sekä 60 päiväsakkoa Ojalalle.

Lisäksi Ojalan on maksettava pääministeri Matti Vanhaselle korvauksia henkisestä kärsimyksestä tuhat euroa.

Ojalaan ja Ruususeen kohdistetut menettämisvaatimukset kuitenkin hylättiin, sillä heidän ei katsottu saaneen rikoksen johdosta taloudellista hyötyä. Hovioikeus oli aiemmin tuominnut Ruususen ja Ojalan maksamaan valtiolle 8 500 euroa.

"Vain sukupuolielämään ja intiimeihin tapahtumiin liittyvät tiedot"

Korkein oikeus jakoi hovioikeuden näkemyksen siitä, että pääministeri Matti Vanhasen yksityiselämää koskevia tietoja käsiteltiin kirjassa tavalla, joka oli omiaan aiheuttamaan hänelle kärsimystä ja halveksuntaa. Korkein oikeus kuitenkin linjasi, että näihin tietoihin lukeutuvat ainoastaan yksityiselämän ydinalueelle kuuluvat sukupuolielämään ja intiimeihin yksityisiin tapahtumiin liittyvät tiedot.

Sen sijaan muiden kirjassa esitettyjen yksityiselämäänkin kuuluvien tietojen ilmaisemisen osalta syyte hylättiin.

Kirjaan liittyvä oikeusprosessi alkoi maaliskuussa 2007, kun toista pääministerikauttaan aloitellut Vanhanen ilmoitti eduskuntavaalien jälkeen tekevänsä tutkintapyynnön entisen naisystävänsä kirjoittamasta kirjasta, koska Vanhasen mielestä loukkasi hänen yksityisyyttään. Pääministerin morsian -teos käsitteli parin alle vuoden kestänyttä suhdetta.

KKO: Kerrotut asiat eivät kovin vakavia

Vuonna 2008 käräjäoikeus hylkäsi syytteet. Vuotta myöhemmin Helsingin hovioikeus kuitenkin ratkaisi asian toisin.

Hovioikeuden mukaan kirjassa esitettiin Vanhasen sukupuolielämään liittyviä intiimejä tapahtumia sekä tämän lasten tunteita, mikä aiheutti kärsimystä. Hovioikeus katsoi lieventävänä seikkana, etteivät kerrotut asiat olleet kovin vakavia.

Myös Vanhanen on myöntänyt, että kirjassa käsitellyt asiat olivat harmittomia.

Päätös toi suojan poliitikon seksielämälle

Vanhasen ja Ruususen välistä oikeusprosessia alusta asti seurannut rikostoimittaja Jarkko Sipilä katsoo korkeimman oikeuden tulkinneen poliitikon yksityiselämän suojan kapeammaksi kuin mitä hovioikeus aiemmassa tuomiossaan.

Hovioikeus piti useampia Vanhasen yksityiselämään liittyvien tietojen julkaisemista loukkaavana. Tällaisia olivat esimerkiksi Vanhasen lasten tunteita ja käyttäytymistä koskevat tiedot.

Korkein oikeus oli kuitenkin eri mieltä: se tuomitsi ainoastaan kirjan kertomukset intiimistä yksityiselämästä, kuten sukupuolielämästä.

- Vaikka Matti Vanhasen yksityisyyden suoja poliittisen vallan käyttäjänä on tavallista kansalaista suppeampi, linjasi korkein oikeus nyt että johtavan poliitikon seksielämä ei voi jäädä suojaa vaille, Sipilä kommentoi.

Katso rikostoimittaja Jarkko Sipilän haastattelu

Katso Päivi Taljan juttu

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja