Muuttoilmoitus maistraatille

Lakisääteinen muuttoilmoitus maistraatille on tehtävä aikaisintaan viikkoa ennen ja viimeistään viikon kuluttua muutosta. Muuttoilmoituksen voi tehdä puhelimitse valtakunnalliseen palvelunumeroon 0203 456 456 suomeksi) 24h/vrk tai 0203 457 457 (ruotsiksi) ma-pe klo 8-20 ja la klo 9-14. Muuttoilmoituksen teko puhelimitse kestää keskimäärin 3-4 minuuttia ja puhelun hinta on 8,21 senttiä/puhelu + 1,47 senttiä/min lankapuhelimesta ja 29,26 senttiä/min matkapuhelimesta. Ulkomaanmuutoissa ei voi tehdä ilmoitusta puhelimitse.

Muuttoilmoituksen voi tehdä myös lomakkeella, jota saa mm. maistraateista, posteista ja Kelan paikallistoimistoista. Postitusohjeet löytyvät lomakkeesta. Muuttoilmoituslomakkeen voi tulostaa myös väestörekisterikeskuksen verkkopalvelusta, ja lähettää tai faksata väestörekisterikeskukseen. Sähköisen muuttoilmoituksen voit tehdä sähköisen henkilökortin avulla tai Postin Netposti-verkkotunnuksilla.

Maastamuutosta tai maahanmuutosta on aina ilmoitettava lomakkeella.

Maistraatti voi määrätä myöhästyneestä ilmoituksesta 33,64 euron ilmoitusrikemaksun. Jos viivästyminen on vähäinen tai se on johtunut muuttajasta riippumattomista syistä, jätetään maksu usein määräämättä. Jos muuttoilmoitus on myöhässä, merkitään muuttopäiväksi ilmoituksen saapumispäivä.

Maistraatista osoitetiedot välitetään viranomaisille (esim. ajoneuvokeskus, verohallinto, Kela, poliisihallinto, seurakunnat, telehallintokeskus, kunnat). Useimmat pankit ja vakuutusyhtiöt sekä monet muut yritykset saavat osoitetietojen muutokset väestötietojärjestelmästä. Nämä yritykset on luetteloitu Väestörekisterikeskuksennettisivuilla.

Kotipaikkatodistuksen saa maistraatista, samoin virkatodistuksen, jos ei kuulu kirkkoon. Sen sijaan kirkkoon kuuluvien tulee kääntyä seurakunnan puoleen. Seurakunta määräytyy osoitteen perusteella.

Muutosta ulkomaillakin kannattaa ilmoittaa. Uuden osoitteen voi ilmoittaa ulkomailta Internetistä (ks. yllä) tulostettavalla lomakkeella tai vapaamuotoisesti. Ilmoitukseen tulee kirjoittaa koko nimi, myös mahdolliset entiset sukunimet, syntymäaika tai henkilötunnus sekä uusi osoite ulkomailla. Ilmoitus tulee myös allekirjoittaa.

Suomen Posti Oy:n ja väestökirjahallinnon yhteisen muuttoilmoituksen on voinut tehdä maaliskuusta alkaen puhelimella mihin vuorokauden aikaan tahansa, myös viikonloppuisin. Muuttoilmoituspuhelinpalvelua hoitaa nyt Postin ja maistraattien lisäksi Sodankylän julkishallinnon palvelukeskus, joka huolehtii palvelusta ilta- ja yöaikaan sekä sunnuntaisin.

Palveluajan jatkamisella halutaan parantaa asiakaspalvelua ja myös lisätä puhelimitse tehtävien muuttoilmoitusten määrää. Puhelimessa asiakasta palvellaan henkilökohtaisesti ja virkailija voi tehdä täsmentäviä kysymyksiä, jolloin virheiden määrä vähenee oleellisesti. Puhelimitse jätetty muuttoilmoitus nopeuttaa myös uuden osoitteen kirjautumista sekä väestötietojärjestelmään että Postin osoitetietojärjestelmään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja