Mainos

Muuri murtui, elämä muuttui - katso tunnelmia 20 vuoden takaa

Berliinin muuri murtui syksyllä 1989 ja Eurooppaa jakanut rautaesirippu poistui. Saksaa ja samalla koko Eurooppaa jakaneen muurin rakentaminen aloitettiin vuonna 1961.

Tammikuussa 1989 DDR:n johtaja uhosi muurin olevan pystyssä vielä viidenkymmenen ja sadankin vuoden päästä, jos syitä myyrin rakentamiseen ei ole poistettu. Kansainväliset edellytykset vallankumoukselle olivat tuolloin kuitenkin jo olemassa.

Pako länteen onnistui aluksi

Heti muurin pystyttämisen jälkeen pakeneminen idästä länteen oli vielä kohtuullisen helppoa. Useat loikkarit pakenivat hyppäämällä kerrostalojen ikkunoista, livahtamalla piikkilanka-aitojen läpi ja jopa ajamalla koko perheen kerralla itäsaksalaisilta varastetulla armeijan tankilla.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Unkari avasi rajansa syyskuussa 1989

Syyskuussa 1989 uutisissa kerrottiin arviolta 8000 itäsaksalaisen saapuneen Unkarin kautta kohti Itävaltaa. Osa näistä pakolaisista oli jo saapunut päämääräänsä, Länsi-Saksan puolelle. Unkari oli avannut rajansa edellisenä yönä.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mielenosoituksia Itä-Saksassa

DDR:ssä Leipzigin kaupunginjohtaja erosi lokakuun loppupuolella 1989. Mielenosoitukset johtivat siihen, ettei kaupunginjohtaja enää nauttinut asukkaiden luottamusta. Samaan aikaan ainakin 4000 itäsaksalaista odotti rajalla pääsyä länteen.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

DDR:n johtaja erosi lokakuussa

DDR:n puoluejohtaja Erich Honecker pyysi eroa lokakuussa 1989. Hän vetosi hätäkokouksessa terveyssyihin. Seuraajaksi valittiin Egon Krenz, jolla oli paljon muutoslupauksia - mutta liian myöhään.

Katsomo-video ei ole saatavilla

DDR avasi rajanylityspaikat

Marraskuun alussa 1989 DDR päätti laskea kaikki halukkaat lähtemään maasta suoraan Itä-Saksan omien rajanylityspaikkojen kautta. Lännen puolelle odotettiinkin tuolloin todellista pakolaisten vyöryä, kun itäsaksalaiset suunnittelivat maastamuuttoa. saksan liittotasavaltaan odotetaankin nyt todellista pakolaisten vyöryä.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Muuri murtui marraskuussa

Vuoden 1989 marraskuussa saksalaiset juhlivat. Itäsaksalaiset olivat ymmärtäneet ja uskaltaneet käyttää vallankumouksen merkkejä hyväkseen. Kun muuri murtui, ihmiset taputtivat ja hurrasivat pitkälle yöhön.

Katsomo-video ei ole saatavilla

DDR:n puoluejohto erosi joulukuussa

DDR:n sosialistisen yhtenäisyyspuolueen keskuskomitea ja politbyroo erosivat joulukuussa 1989. Tämä merkitsi myös Egon Krenzin eroa. Osa politbyroon jäsenistä vangittiin virkojen väärinkäytön vuoksi. Mielenosoitukset jatkuivat ympäri maata.

Katsomo-video ei ole saatavilla

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.