Mainos

Muumien uusi säveltäjä Björk vierastaa kameroita

Islantilaisen megatähden Björkin näyttää olevan ihan mahdotonta esiintyä Suomessa. Nyt hän on Helsingissä mainostamassa elokuvaa Muumi ja punainen pyrstötähti, joka tulee teattereihin perjantaina. Björk ei pystynyt antamaan televisiohaastatteluja vaikka elokuvayhtiö oli nimenomaan markkinointimielessä niitä tarjonnut. Tänä aamuna tuli ilmoitus, ettei Björkiä saa kuvata lainkaan. Kaksi edellistä konserttiaan Suomessa hän peruutti, viimeisimmän piti olla Finlandia-talossa kaksi vuotta siten. Syyksi selitettiin tuolloin äänen rasittumista.

Nyt koko persoona oli rasittunut. Björk kertoi MTV:n haastattelussa, että hän ei pysty samaan aikaan puhumaan ja olemaan kuvattavana. Björk kertoi - äänitetyssä haastattelussa - että tv-haastattelussa puhuminen olisi kuin polkupyörällä ajamista samaan aikaan kun kirjoittaa tekstiviestiä - siitä seuraisi onnettomuus.

Filmiyhtiön järjestämä still-kuvaaja oli ainoa, joka sai ottaa muutaman kuvan. Björk tarkisti ne ja valittu kuva tuli nettilevitykseen.

45-vuotiaan tähden ulkonäössä ei ollut mitään vikaa, hän ei ollut rasittunut tai itikoiden pistelemä - vaikka olikin käynyt Naantalin Muumimaailmassa ja Tove Janssonin kotisaarella. Hän antoi ymmärtää, ettei todellakaan nauti esiintymisestä. Se on laulajalle hankala ominaisuus.

Björkin säveltämä ja esittämä uusi muumielokuvan tunnusmusiikki jäi sekin yleisölle mysteeriksi. Björkmäinen sävelmä esitettiin lehdistötilaisuudessa, mutta sitä ei saanut taltioida eikä esittää. Julkistaminen on luvassa myöhemmin - julkisuutta haetaan mahdollisimman paljon annostelemalla sitä.

Ensimmäinen pohjoismainen 3D-elokuva

Muumi ja punainen pyrstötähti hakee menestystä yhdistämällä muumien kansainvälisen suosion ja kolmiulotteisten elokuvien uutuudenviehätyksen. Taustamateriaalina käytettiin 70-luvun lopulla puolalais-itävaltalaista filmiä, joka on tehty nukkeanimaationa itsensä kirjailija Tove Janssonin taiteellisella johdolla. Jo tuolloin pyrittiin kolmiulotteisuuteen kuvaamalla hahmot kahden eri lasin välissä. Nyt materiaali käsiteltiin korostamalla syvyysvaikutusta, erottamalla vasemman ja oikean puoleiset kuvat tehokeinoilla. Jokainen liike on korjattu manuaalisesti ja elokuva rakennettu uudelleen.

- Se vaatii teknistä ja taiteellista osaamista, kertoo tuottaja Ilkka Peltola Stereoscapesta. Kellarihuoneistossa toimiva yritys on yksi maailman harvoja 3D-tekniikan osaajia.

- Olemme kymmenen kertaa kustannustehokkaampia kuin hollywoodilaiset, kehaisee Peltola.

Elokuvasta on tehty sekä suomen- että englanninkielinen versio ja luvassa on kuukauden kuluessa muumien kotikieli ruotsi.

Elokuva lähtee levitykseen 34 kopiolla ensi-iltana ja muutaman viikon kuluessa tulee 10 - 15 kopiota lisää.

Ulkomaille levityssopimus on tehty yli viiteenkymmeneen maahan. Laajana levityksenä elokuva menee yli kymmeneen maahan, muun muassa Venäjälle ja Ranskaan.

Mikä on oikea tunnusmusiikki?

Luvassa on keskustelu siitä, mikä on muumielokuvien oikea tunnusmusiikki: vuosikymmenet on laulettu Benny Törnroosin daada-da-daada daadaata - Björkin sävellys ei ole yhtä tarttuva.

Hän kertoo, ettei halunnut matkia edeltäjiään vaan tehdä omanlaistaan.

Elokuvan tuottaja Tom Carpelan, Filmkompanietista muistuttaa, että jokainen sukupolvi kaipaa oman versionsa muumeista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.