Muslimien vaikutus Suomessa kasvaa

Suomen kristityt ja muslimit tutustuvat toistensa tapoihin ja perinteisiin juuri alkaneella teemaviikolla. Kahden uskontokunnan edustajat tapaavat viikon aikana erilaisissa avoimissa tapahtumissa ja keskustelutilaisuuksissa.

Myös internet on paikka, missä "kohtaamisten viikolla" voi vaihtaa ajatuksia. Maailmalla mainetta niittänyt suomalainen yhteisösivusto Muxlim.com on muslimeille suunnattu yhteisösivusto, joka pyrkii haastamaan Facebookin ja MySpacen. Yhteisösivuston jäsenet voivat selata toistensa profiileita, keskustella julkisella foorumilla sekä jakaa kuvia ja videoita.

- Muslimien omalle nettisivustolle on ollut suuri tilaus. Kohderyhmä on pitkään tottunut toimimaan netissä ainoastaan sellaisten palvelujen parissa, joissa on kysymys uskonnosta, avioliitosta tai parinetsinnästä. Aiemmin muut elämän osa-alueet ja kiinnostuksen kohteet jäivät pois, kertoo Muxlim.comin hallituksen puheenjohtaja Taneli Tikka MTV:n Huomenta Suomessa.

Tikka kiistää, että oma yhteisösivusto olisi muslimeille eristäytymistä.

- Mielestäni se on juuri päinvastoin. Internet on vahva väline. Se ei eristä vaan tuo ihmiset keskusteluyhteyteen toistensa kanssa. Siellä valtaväestö sekoittuu kaikkiin mahdollisiin eri vähemmistöihin ja se tuo keskustelua, ajatustenvaihtoa. Ennemminkin se yhdistää ihmisiä.

Egyptistä kotoisin olevan arkkitehti Hewidy Hossanin mukaan kristittyjen ja muslimien olisi erityisen tärkeää tutustua toistensa kulttuuriin ja kertoa itsestään.

- Tarvitsemme enemmän vuoropuhelua kristittyjen ja muslimien välillä. Kyse ei ole pelkästään siitä, että puhuttaisiin ajankohtaisista asioista, vaan pitäisi keskustella enemmän myös omasta taustasta, hän toteaa.

Yhteiskunnallista osallistumista herättelemässä

Yhdysvaltoihin on juuri valittu ensimmäinen musta presidentti, mutta edistyksellisenä itseään pitävässä Suomessa ei ole vieläkään maahanmuuttajataustaisia kansanedustajia.

Åbo Akademin uskontotieteilijä Tuomas Martikainen arvioi, että menee vielä jonkin aikaa ennen kuin korkeammilla poliittisilla paikoilla nähdään maahanmuuttajataustaisia henkilöitä. Sen sijaan heitä on jo muun muassa kaupunginvaltuutettuina.

- Viimeistään siinä vaiheessa tulee tekijöitä, kun tällä hetkellä kasvamassa oleva sukupolvi aikuistuu, Martikainen arvioi.

Kielitaito jarruttaa yhteiskunnallista osallistumista

Uskontotieteilijä Martikaisen mukaan Suomeen muuttaneiden muslimien yhteiskunnallista aktiivisuutta jarruttaa heidän taustansa.

- Suuri osa suomalaisista muslimeista on tullut tänne heikommilla eväillä, kuten pakolaisina ja turvapaikanhakijoina. Siksi heidän edistymisensä yhteiskunnassa merkittäviin tehtäviin on ollut hankalampaa. Sen sijaan Suomessa koulunsa käyneet maahanmuuttajataustaiset tulevat varmasti menestymään siinä missä muutkin suomalaiset.

Martikainen uskoo, että kaikki ihmiset haluavat olla aktiivisia parhaan kykynsä mukaan. Puutteellinen kielitaito ja sitä kautta työttömyys jarruttavat kuitenkin osallistumista suomalaiseen yhteiskuntaan.

Hewidy Hossam arvelee, että jossakin vaiheessa esille nousee kriittinen massa, joka ryhtyy luomaan yhteyksiä.

- Siinä vaiheessa Suomessa on jo niin paljon maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, että yhteiskunnallista heräämistä alkaa tapahtua. Aktiivisuuden herättäminen on monimutkainen prosessi, mutta meidän meidän täytyy vain innostaa ihmisiä siihen. Luoda heille toivoa kaikilla elämän alueilla.

Suomessa asuu tällä hetkellä 40 000 muslimia. Viidentoista vuoden kuluttua pääkaupunkiseudulla arvioidaan asuvan 200 000 maahanmuuttajaa, joista suurin osa on muslimeja.

Lue myös:

    Uusimmat