Mainos

Muskeliautojen luoja Carroll Shelby kuollut

Kilpa-ajaja, autojen suunnittelija ja niiden valmistaja Carroll Shelby on kuollut. Hän oli kuollessaan 89-vuotias. Parhaiten hänet tunnetaan 1960-luvun muskeliautoista AC Cobra ja Shelby Mustang.

Hänen yhtiönsä Carroll Shelby International luonnehtii perustajaana "mieheksi, jonka visio suorituskyvystä muutti autoteollisuuden". Hän kuoli sairaalassa Dallasissa synnyinosavaltiossaan Teksasissa torstaina.

Shelby oli yksi merkittävimmistä kilpa-ajajista toisen maailmansodan jälkeen. Ehkä hänen tunnetuin luomuksensa on alku-uralla tehty AC Cobra, Fordin V8-moottori istutettuna kevyeen brittiläiseen AC Roadsteriin. Auto ajoi voittoon omassa luokassaan Le Mans'ssa.

Shelby kärsi kuitenkin sydänviasta ja joutui luopumaan kilpaurastaan. Yhden kilpailun hän ajoi nitro kielen alla ja väitti, että olisi voittanut sen, jos hänen ei olisi tarvinnut turvautua lääkitykseen. Hänelle vaihdettiin 90-luvulla sekä sydän että munuainen.

Suorituskyky on työ

Cobran mainoksessa Shelby lausahti: "My name is Carroll Shelby and performance is my business", nimeni on Carroll Shelby ja suorituskyky on työni.

Ford palkkasi Shelbyn suunnittelemaan uuden rata-auton, ja tuloksena oli Ford GT40, joka puolestaan lopetti 1966 Ferrarien ylivallan. Shelbyn nimissä ovat myös Ford Mustangin erikoissarjat GT350 ja GT500 60-luvun lopulta.

Kaikki Shelbyn suunnittelemat autot ovat erittäin haluttuja keräilykohteita, ja niistä on tehty lukuisia kopioita. Kopioissa on painotettu vaihtelevasti pelkkää ulkonäköä tai myös suorituskykyä. Vuonna 2007 Shelbyn entinen oma Cobra (vm. 1966) myytiin huutokaupassa ennätyksellisellä 5,5 miljoonalla dollarilla.

Shelby teki töitä myös kahdelle muulle isolle yhdysvaltalaismerkille, Chryslerille ja GM:lle. Hän riitautui Fordin kanssa Cobra-nimen käytöstä, mutta kiista sovittiin myöhemmin, ja Shelby jatkoi yhteistyötään Fordin kanssa. Viimeiseksi jäi vuoden 2013 Ford Mustang Shelby GT500.

Shelbyä jäävät kaipaamaan puoliso Cleo ja lapset kolmessa polvessa.

(MTV3 - Risto Puolimatka - Reuters - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.