Murhaajaraiskaaja yritetään toimittaa Somaliaan - Poliisi: "Teemme kaikkemme"

Poliisi selvittää edelleen, voidaanko Abdiqadir Osman Hussein poistaa Suomesta ilman, että hän on päivääkään vapaana Suomessa.

Helsingin hovioikeus päätti viime keväänä vapauttaa Hussenin vankilasta, jossa hän kärsi elinkautista rangaistusta teini-ikäisen tytön murhasta. Rikosseuraamuslaitos vastusti vapautusta ja se pyysi korkeimmalta oikeudelta valituslupaa juttuun, mutta turhaan.

Hussein on saanut Maahanmuuttoviraston edeltäjältä Ulkomaalaisvirastolta karkotuspäätöksen vuonna 2001. Poliisi ei ole vielä saanut Maahanmuuttovirastolta tietoa, onko vanha päätös voimassa.

– Niin kauan toteutamme päätöstä kuin se on täytäntöönpanokelpoinen. Voisin veikata, että tuolla päätöksellä mennään, jos sille ei ole juridisia esteitä. Uudessa päätöksessä esimerkiksi valittamisproseduurit olisivat käytössä, vertaa ylikomisario Kaj Wahlman Helsingin poliisilaitoksesta.

ABDIQADIR OSMAN HUSSEIN

Syntyi kertomansa mukaan Somalian Mogadishussa vuonna 1974.

Saapui Suomeen toukokuussa 1990 ja haki samana päivänä turvapaikkaa.

Husseinille ei myönnetty turvapaikkaa, vaan hän sai väliaikaisen oleskeluluvan humanitaarisista syistä.

Viimeisin oleskelulupa päättyi toukokuussa 1994, eikä hänelle sen jälkeen ole myönnetty uutta oleskelulupaa.

Sai ensimmäisen rikostuomionsa tammikuussa 1994 Tampereen käräjäoikeudessa. Vankeusrangaistuksen pituus oli 2 vuotta 10 kuukautta ja se langetettiin väkisinmakaamisesta ja lapseen kohdistuvasta haureudesta. Uhri oli 13-vuotias.

Vapautui vankilasta ehdonalaiseen vuonna 1995 ja paria kuukautta myöhemmin surmasi 15-vuotiaan tytön puukottamalla Tampereella. Tuomittiin murhasta elinkautiseen vankeuteen toukokuussa 1996. Oli tuolloin naimisissa ja kahden lapsen isä.

Syyskuussa 2001 Ulkomaalaisvirasto päätti karkottaa Husseinin Suomesta. Viraston mukaan Somalian Somalimaan ja Puntmaan alueet ovat tarpeeksi turvallisia.

Hussein itse vastusti maasta karkottamista ja vetosi pitkään asumisaikaansa Suomessa. UVI kuitenkin katsoi, etteivät oleskeluaika Suomessa tai perhesiteet estäneet karkotuspäätöstä, sillä miehen rikokset olivat niin vakavia.

Vuonna 2005 Hussein päästettiin vankilomalle. Muutaman tunnin lomansa aikana hän käytti törkeästi hyväkseen 4-vuotiasta lasta. Siitä hän sai 1 vuoden ja 3 kuukauden vankeusrangaistuksen.

Keväällä Helsingin hovioikeus päätti vapauttaa Husseinin elinkautisesta vankeusrangaistuksesta ehdonalaiseen 1. syyskuuta 2016. Hussein ehtii istua vankilassa 19 vuotta ja 6 kuukautta.

Rikosseuraamuslaitos vastusti vapauttamista ja haki valituslupaa korkeimmasta oikeudesta. Se ei kuitenkaan saanut sitä.

Samalla poliisi on selvittänyt sitä, onko Hussein kotoisin sieltä, mistä väittää. Hän on kertonut olevansa kotoisin Somalian levottomasta pääkaupungista Mogadishusta, johon Suomi ei ole ihmisiä pakotettuna palauttanut.

– Olemme olleet yhteydessä Somalian viranomaisiin ja tiedämme suunnilleen, mistä hän on kotoisin eli pikemminkin Somalian eteläosista. Selvittelemme parhaillaan kytköksiä, kenen puoleen käännymme, jotta saamme hänet toimitettua pois maasta, Wahlman sanoo.

Aiemmin Suomesta on palattu lähinnä Somalimaan ja Puntmaan alueille, sillä muu Somalia on ollut liian vaarallista aluetta. Nyt Suomen viranomaiset ovat ottaneet uuteen harkintaan myös Somalian turvallisuusarvion päivittämisen, mikä saattaa vaikuttaa myös Husseinin tapaukseen.

Hussein vapautettaisiin ensi vuoden syksyllä, eikä poliisilla olekaan nyt Wahlmanin mukaan kiire, sillä Somalian turvallisuustilanne tuntuu parantuvan koko ajan.

– Ihan hyvä, että odotellaan. En voi luvata, että Hussein saadaan pois maasta 100-prosenttisella varmuudella, mutta missään tapauksessa en voi sanoa, että se olisi mahdotonta. Kaikkemme teemme ja minulla on asian suhteen luottavainen olo, Wahlman sanoo. 

Poikkeuksellisen raju rikostausta

MTV Uutiset sai haltuunsa Ulkomaalaisviraston tekemän karkotuspäätöksen viime keväänä. Sen mukaan karkotus pannaan täytäntöön heti, kun Hussein vapautuu vankilasta. 

Ylikomisario Wahlman sanoi keväällä MTV Uutisille, että vapautuva vanki voidaan hakea suoraan vankilasta poliisin huostaan niin, ettei tämä ehdi olla vapaana hetkeäkään.

– Yksi mahdollisuus on tehdä säilöönotto ulkomaalaislain nojalla, jos hänen rikoshistoriansa on sellainen tai hänen epäillään vaikeuttavan karkotuksen täytäntöönpanoa. Henkilö voidaan siis ottaa vankilasta suoraan säilöön ja kuljettaa sieltä myöhemmin lentokentälle, Wahlman kuvaa.

Murhasta ja seksuaalirikoksista tuomitun Husseinin päästäminen ehdonalaiseen vapauteen on herättänyt laajaa kritiikkiä, sillä Rikosseuraamusviraston mukaan mies on vaarallinen.

Husseinilla on poikkeuksellisen raju rikostausta ja rikokset ovat kohdistuneet lapsiin ja nuoriin. Suomessa ollessaan Hussein on murhannut yhden nuoren, raiskannut toisen ja käyttänyt törkeästi seksuaalisesti hyväkseen 4-vuotiasta lasta.

Helsingin hovioikeuden mukaan mies voidaan kuitenkin vapauttaa, koska hän on ensi vuoden syyskuussa istunut tuomiotaan harvinaisen pitkään, 19 ja puoli vuotta.

Oikeuden mukaan myös se, että Hussein on opiskellut vankila-aikanaan, eikä käytä alkoholia, puoltavat hänen vapauttamistaan.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja