Mainos

Muodin vaaranpaikat: Stilettikorot, painavat laukut, kireät farkut

Muoti, vaarallistako? Todellakin! Uusimmat trendit saattavat vaarantaa taitamattoman muodinkuluttajan terveyden, joten pidä varasi.

– Kaikki se ahtaminen, tasapainon vaihtelu ja painavien tavaroiden nostelu voi viedä veronsa terveydestä, toteaa tohtori Bob Emery, avustava työterveysprofessori Teksasin yliopiston terveys- ja tiedekeskuksesta.

Vaan ei hätää! Muutama muutos catwalkien tyyliin pitää sinut muodin huipulla – ja poissa lääkäristä, lupaa Women's Health magazine!

Muotivaara: Stilettikorot

– Tämän vuoden korot ovat korkeampia kuin koskaan, ja tukevat vähemmän. Mitä korkeampi korko, sitä enemmän vahinkoa voi syntyä, toteaa newyorkilainen jalkojenhoitaja Johanna Youner.

Ajan myötä ylimääräinen paino etujalan päällä voi johtaa ahtautuneisiin hermoihin ja muihin jalkaongelmiin, kuten vaivaisenluihin ja vasaravarpaisiin. Youner kertoo myös kohdanneensa naisia, jotka kirjaimellisesti putosivat kengiltään murtaen jalkansa tai taittaen nilkkansa.

Älä siis telo itseäsi! Käytä korkeintaan 12-15 sentin korkoja sekä kenkiä, joissa on avoin etuosa. Näin paino jakautuu tasaisemmin ja turvonneilla varpaillakin on tilaa.

– Sen sijaan, että etsisit kapeita stilettejä, etsi platformeja, kiilamaisia kenkiä tai paksuja, pinottuja korkoja. Haluat myös tukevan takaosan tai remmit, joilla jalkasi pysyy turvallisesti kengässä, Youner neuvoo.

Vähentääksesi tärähtelyä voit korvata kengän nahkaisen ulkopohjan kumipohjalla, tai lisätä jalkineen sisään ohuen geeli- tai vaahtotyynyn.

Muotivaara: Pillifarkut

– Superkapeat farkut eivät muserra elimiäsi kuten korsetti, mutta ne voivat ärsyttää ihoa ja vangita kosteutta, joka aiheuttaa hiivatulehduksen, neuvoo tohtori ja urologi Elizabeth Kavaler New Yorkista.

Jäykkä denimkangas saattaa myös saada lantiopohjan lihakset jäykistymään niiden yrittäessä työntää kangasta pois. Tämä saattaa vaikeuttaa vessassa asiointia.

Jos todella haluat pillifarkut, valitse stretchiä sisältävät farkut tai hengittävät puuvilla- tai pellavahousut. Varmista, että saumat ovat pehmeät ja taipuisat. Kun kokeilet housuja, istuudu: jos tunnet tarvetta avata napit tai hellittää muuten, kokeile toista mallia tai kokoa.

Muotivaara: Jättilaukku

Upean, massiivisen laukun sivutuotteina saattaa saada jäykän niskan ja olkapäät sekä päänsäryn. Painavan lastin kantaminen olkapäällä estää verenkiertoa toiselle puolelle kehoa ja rasittaa näin lihaksia.

Laukku saattaa painaa tyhjänä viisikin kiloa painavien materiaalien ja koristelujen vuoksi. Etsi pienempää laukkua ja keveitä materiaaleja kuten silkkiä, puuvillaa tai nylonia. Pehmustettu tai lyhyt hihna sekä pitkät, ristiin puetut olkahihnat auttavat jakamaan painoa tasaisesti.

Laukku, jossa on paljon taskuja, jakaa lastin tasaisemmin, eivätkä tavarasi kasaannu yhteen kohtaan. Jos kannat laukkua kädessäsi, muista vaihtaa kättä välillä – vältät kyttyrän!

Muotivaara: Ylisuuret korvakorut

Painavat korvakorut saavat korvien reiät venymään ja repeytymään. Kun näin tapahtuu, haljennut korvanlehti ei välttämättä parane itsekseen, vaan se saatetaan joutua korjaamaan leikkauksella.
– Käytä raskaita kynttelikkökorvakoruja vain pari tuntia kerrallaan, äläkä käytä niitä pienten lasten läsnäollessa: heillä on taipumusta kiskoa korvakoruja, joka nopeuttaa repeytymistä, neuvoo plastiikkakirurgian professori John Canady Iowan yliopistosta.

Jos et voi luopua massiivisesta tyylistä, kokeile kevyitä, isoja renkaita, metalliverkkoa ja puisia tai muovisia helmiä kivien sijaan.

MTV3/Helmi/Maria Aarnio

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Womenshealthmag.com

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.