Mainos

Mullistava tutkimus: Geenivirhe syynä suomalaisten humalaväkivaltaan

Vaikeaa impulsiivisuutta aiheuttava geenimuutos selittää osittain suomalaista humalaväkivaltaa, kertoo uusi tutkimus.

Helsingin yliopiston, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä Yhdysvaltain National Institutes of Healthin tutkijat löysivät suomalaisten alkoholistimiesten impulsiivisen humalaväkivallan taustalta aivojen välittäjäaineenvaihduntaan vaikuttavan geenivirheen. Tätä mutaatiota ei löytynyt muista väestöistä.

Tutkimuksessa löydettiin serotoniinireseptori 2B:n geenistä mutaatio, joka lisäsi toistuvan impulsiivisen väkivaltakäytöksen riskiä. Serotoniini on välittäjäaine, joka liittyy muun muassa käyttäytymisen ja mielialan säätelyyn.

"Täysin keskivertoihmisiä"

Tutkijat korostavat, että valtaosa mutaation kantajista on täysin normaalisti käyttäytyviä ihmisiä. Lisäksi naisten ja miesten välillä on selvä ero.

- Nämä ovat aivan keskivertoihmisiä nämä naisihmiset ja myöskin enemmistö miehistä. Ainoastaan nämä erottautuvat, jotka ovat hyvin vaikeasti alkoholisoituneita ja hyvin vaikeissa humalatiloissa, niin heillä tulee tällaista poikkeavaa käyttäytymistä. Alkoholi ei todellakaan näille miehille sovi, sanoo Helsingin yliopiston oikeuspsykiatrian professori Matti Virkkunen.

Virkkusen arvion mukaan suomalaisesta humalaväkivallasta geenivirhe selittää noin kahdeksan prosenttia. Virkkusen mukaan geenivirhe selittää juuri sellaisia väkivaltarikoksia, jotka näyttävät saaneen alkunsa täysin mitättömästä syystä.

Tutkimuksessa tutkittiin yli 9 000 henkilöä, joista 6 000 oli suomalaisia ja loput muualta maailmasta. Suomalaisissa oli mukana ryhmä, johon kuului 228 alkoholisoitunutta miestä, jotka olivat syyllistyneet impulsiivisiin väkivaltarikoksiin. Serotoniinireseptorin mutaatio löytyi 97 suomalaiselta, joista 17 oli alkoholisoituneita väkivaltarikollisia. Muista väestöistä mutaatio löytyi vain yhdeltä yhdysvaltalaiselta naiselta, joka hänkin osoittautui suomalaistaustaiseksi. Kaikista suomalaisista mutaation kantajia on reilu prosentti.

Riskiryhmää voitaisiin varoittaa

Helsingin yliopiston oikeuspsykiatrian professori Matti Virkkunen uskoo, että tutkimustulosten avulla väkivaltarikollisuutta voidaan vähentää.

- Tietysti tärkeintä olisi se, että määritys tulisi tietyille riskiryhmille käyttöön, jolloin voitaisiin ennaltaehkäistä eli varoittaa näitä ihmisiä viinan vaaroista. Erityisesti tätä ryhmää pitäisi varoittaa, sanoo Virkkunen.

Professori Matti Virkkunen uskoo että valistus toimii, kun yhteys konkreettisesti osoitetaan.

Tutkimus julkaistaan huomenna 23. joulukuuta arvostetussa Nature-lehdessä.

Katso Pekko Ylösen juttu

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.