Muistatko vielä nämä? Katso hauskat kuvat Ahtisaaren uran varrelta

Presidentti Martti Ahtisaari, 71, on tehnyt kymmeniä vuosia pitkän kansainvälisen uran, jonka vaiheet ovat olleet niin traagisia, hauskoja kuin skandalöösejäkin.

Se kuuluisa laastari

Perinteisesti presidentti tekee aina ensimmäisen valtiovierailunsa Ruotsiin. Keväällä 1994 Maralle sattui ja tapahtui juuri tällä reissulla. Ensin presidentin otsaan ilmestyneen laastarin kerrottiin johtuvan teräksisen piikkikamman aiheuttamasta haavasta, myöhemmin kanslia kertoi haavan johtuneen siitä, että presidentti liukastui kuninkaanlinnassa liukkailla lakerikengillä.

"Laskitteko lentokoneessa allenne?"

Ruotsin reissun jälkeen Ahtisaari tuli selittelemään matkaa MTV3:n Hyvät, pahat ja rumat -ohjelmaan, jossa mieheltä muun muassa udeltiin kuuluisa Laskitteko lentokoneessa allenne? -kysymys.

Huhujen mukaan mies oli ollut lentokoneessa Ruotsin matkalla niin humalassa, että tällainen sattumus olisi käynyt, mutta presidentti kiisti sen suorassa lähetyksessä.

Rauhanneuvottelija

Rauhanneuvottelijan rooli ei ole aina helppoa kauraa. Ainakaan Kosovon neuvottelut, joita muun muassa Venäjä vastusti, eivät aina menneet ihan putkeen, ja se näkyy presidentin naamasta.

Mara-walk

Ahtisaaren terveydentilaa seurattiin tarkasti koko hänen presidenttikautensa ajan. Presidentin lääkäri Janne Reitala kertoi lausunnoissaaan usein, että ylipainon ja tuki- ja liikuntaelimistön kulumamuutoksien lisäksi muutoin presidentin terveydentila oli hyvä.

Ahtisaaren keinuvaa kävelytyyliä, joka johtui juuri kulumista polvissa ja lonkissa, pilkattiin yleisesti myös muun muassa Ylen Iltalypsy-ohjelmassa.

Kuvassa miestä tukee Kiinan-vierailulla presidentti Jiang Zamin.

Reissu-Mara

Ahtisaari oli kansanomainen presidentti, joka viihtyi kuvissa myös valtakunnan julkkisten kanssa ympäri maailmaa.

Presidentti Mauno Koivistoon verrattuna Ahtisaari matkusti paljon valtiovierailuilla. Hän otti usein matkaansa myös liikemiesvaltuuskunnan, joka herätti niin närää kuin arvostustakin.

Mies myös piti vaalilupauksensa ja reissasi tiiviisti ympäri Suomessa erilaisilla maakuntamatkoilla. Hän vieraili joka kuukausi jossain päin Suomea.

Alla olevissa kuvissa mies revittelee Luostolla vuonna 1999.

Golfkärry nauratti

Ahtisaaren niin golfkentällä kuin Naantalin Kultarannassa käyttämä golfkärry herätti huomattavan paljon huvittuneisuutta ihmisissä. Mies on taidokas golfari ja osallistui muutaman kerran jopa golfin hyväntekeväisyystapahtumiin.

Alla olevassa kuvassa golfkärryn vierellä juoksee Lastenklinikan Kummien tapahtumassa Teemu Selänne.

Hyvä huumorintaju

Ahtisaaren vaalikampanjassakin nähtiin jo miehestä tehtyjä karikatyyrejä, joissa miehen ulkoinen olemus oli kutistettu hiustupsuun ja pyöreään naamaan.

Alla olevassa kuvassa on koululaisten Ahtisaaresta tekemä marsipaani-Mara.

Kansakoulounopettajasta YK:n alipääsihteeriksi

Kansakoulunopettajasta suurlähettilääksi noussut Ahtisaari ehti olla suurlähettiläänä muun muassa Tansaniassa, Sambiassa, Somaliassa ja Mosambikissa.

Ahtisaari syntyi itse Viipurissa ja ehti asua pitkään Suomessa niin Oulussa kuin Kuopiossakin.

Vuodesta 1977 eteenpäin hän toimi muun muassa YK:n edustajana Namibiassa – jonka kunniakansalaisuuden hän sai vuonna 1992 – sekä ulkoministeriön tehtävissä. Ahtisaaren ansiota on Namibian rauhallinen irtaantuminen ja itsenäistyminen Etelä-Afrikasta.

Martin isä Oiva oli armeijan palveluksessa. Ahtisaaren isänisänisänisä Adolf Olaus Jacobsen ja isänisänisä Julius Marenius Adolfsen muuttivat 1872 Suomeen Østfoldin Tistedalenista Norjasta.

Ahtisaari oli ensimmäinen presidentti, joka valittiin suoralla kansanvaalilla. Nykyään europarlamentaarikkona toimivaa Lasse Lehtistä pidettiin "presidentintekijänä", joka bongasi Ahtisaaren mukaan vuoden 1994 vaalitaistoon YK:n hallinto -ja talousasioiden alipääsihteerin tehtävistä.

Perhe asui tuolloin New Yorkissa.

Presidenttiuran jälkeen

Ahtisaarta on arvosteltu presidenttikauden jälkeen siitä, että hän on istunut UPM-Kymmenen ja Elcoteqin hallituksissa. Hän on myös ollut mukana suomalaisessa turvallisuuspoliittisessa keskustelussa ja kannattanut tiukasti Nato-jäsenyyttä.

Hän perusti heti presidenttikautensa CMI-yhdistyksen, jonka tarkoituksena on sovitella erilaisia kansainvälisiä kriisejä.

Kuvassa presidentti testaa valtioneuvos Harri Holkerin kanssa tarkkuussimulaattoria turvallisuuspoliittisen seminaarin päätteeksi Porin Prikaatissa Säkylässä vuonna 2002.

Eeva oli vaatimaton maan äiti

Lukuisilla matkoilla oli mukana toki aina puoliso Eeva Ahtisaari, jonka matkat kuluivat rouvien ohjelmien parissa, mutta laittoipa vaatimaton Eevakin itsensä aina välillä varsinkin maakuntamatkoilla mukaan menoon, kuten kansantanhukuvasta selviää.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja