Muistatko Jurassic Parkin klassikkokohtauksessa myrkkyä syökseneen dilophosauruksen? Uusi tutkimustieto mullisti käsityksen hirmuliskon ulkonäöstä

0:23
Muistatko tämän klassikkokohtauksen? Tältä dinosauruslaji näytti Steven Spielbergin ohjaamassa Jurassic Parkissa.

Fossiilit paljastivat huonosti tunnetusta dinosauruslajista uutta ja samalla sen arvioitu ulkonäkö muuttui toden teolla.

Texasin yliopiston tutkijat ovat saaneet uutta tietoa varhaisjurakaudella eläneestä suurikokoisesta dinosauruslajista, dilophosauruksesta, joka tunnetaan myös nimellä kaksiharjalisko.

Tutkijoiden löytämistä uusista fossiilinäytteistä käy ilmi, että dinosauruslaji ei todennäköisesti näyttänyt lainkaan sellaiselta, mitä näimme Steven Spielbergin vuonna 1993 ohjaamassa Jurassic Park -elokuvassa.

Enemmän lintua, vähemmän liskoa

Uuden tutkimustiedon mukaan laji saattoi kasvaa noin kuuden metrin pituiseksi ja sillä oli todennäköisesti hyvin erilainen luusto kuin on ennemmin ymmärretty.

Myös sen kallon piirteissä on huomattavaa eroa esimerkiksi siihen, miten laji on elokuvissa vuosien saatossa kuvattu.

Tutkijoiden mukaan eläin saattoi muistuttaa enemmän jopa lintua, kuin liskoa. Siitä kertovat fossiilinäytteistä ilmi käyneet lajin ilmapussit, jotka kuuluvat olennaisena osana lintujen hengitystielimistöön.

Muistatko, miltä laji näytti klassikkokohtauksessa? Katso yläpuolelta löytyvältä videolta, miten laji kuvattiin aikoinaan Jurassic Parkissa.Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja