Muistathan siivota takkasi – ohjeet askel askeleelta

Paras ajankohta takan siivoukselle on yleensä silloin, kun sitä ei käytetä hetkeen. Takan siivous ei kuitenkaan ole myöhäistä vieläkään – katso helpot ohjeet.

Löydä unelmien asuntosi Jokakodista – ja muista tykätä meistä myös Facebookissa.

Takan siivoaminen ei vie muutamaa tuntia pidempää aikaa, ja se oliskin hyvä ottaa osaksi kodinhoitorutiineja siinä missä muutkin siivousaskareet. Monet kuitenkin antavat takan kerätä itseensä tuhkaa ja likaa useamman kuukauden ajalta, mikä hankaloittaa huomattavasti lian poistoa, sillä se pinttyy ikävästi. Takan hormi olisi myös hyvä nouhota vuosittain.

Näin siivoat takkasi helposti:

1. Varmista, että takka on täysin jäähtynyt

Kukapa haluaisi kuumaa tuhkaa päälleen – malta siis mielesi kunnes takka on täysin viileä. Tämän jälkeen voit lapioida irtotuhkat tiehensä lapiota, harjaa tai tuhkaimuria käyttäen. Muista myös tyhjentää tuhkaluukku.

2. Puhdista arina

Kanna takan arinaosa ulos ja raaputa siihen tarttunut noki ja lika teräsharjan avulla pois. Halutessasi voit kiillotaa arinan erikoispuhdistusaineella, äläkä myöskään unohda siivota takkavälineitä.

3. Teräsharja käyttöön

Jatka takan puhdistusta teräsharjalla: raaputtele sillä pellit sekä savupiipun alaosa. Irronneen lian voit poistaa niin ikään lakaisemalla. Muista puhdistaa myös tulipesän kohdalla olevat irtoliat huolella ennenkuin alat puhdistaa sitä kunnolla.

4. Valitse sopivin puhdistusaine tulipesälle

Tulipesän puhdistuksessa kannattaa suosia liottimia tai erityisesti takan pesuun tarkoitettuja aineita – valinta on sinun. Osa suosii etikkaa, toiset kloorivalkaisuainetta.

5. Anna liota

Valitsitpa minkä tahansa pesuaineen, on tärkeää antaa sen vaikuttaa ja liota rauhassa. Kun kaadat aineen tulipesään, voit hangata sitä hieman mutta anna sen tämän jälkeen vaikuttaa noin 15–30 minuuttia. Kun tulet pesemään tulipesää uudelleen, voit lisätä ainetta runsaalla kädellä.

6. Huuhtele lämpimällä vedellä

Kun olet saanut tulisijan puhtaaksi, huuhtele se lämpimällä vedellä ja kuivaa hieman. Tämän jälkeen voit antaa ilman kuivattaa takkaa myös hetkisen. Takan pinnat saat pyyhittyä tavallista puhdistusainetta käyttäen. Muista sulkea takan pelti siivouksen lopetettuasi!

Jokakoti / MTV3

Kuva: Lehtikuva

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja