Mainos

MTV3 testasi: Tämän järjestelmän varaan Nokian tulevaisuus tukeutuu

Eilen Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop pudotti todellisen uutispommin ja ilmoitti, että yhtiö siirtyy käyttämään älypuhelimissaan Microsoftin Windows Phone –alustaa.

Viime vuoden loppupuolella markkinoille tulleesta Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmästä ei ole Suomessa kovinkaan paljon kohuttu, mutta nyt asiat tulevat varmasti muuttumaan kertaheitolla.

Nyt onkin hyvä hetki tutustua, minkälaisen käyttöjärjestelmän varaan Nokian älypuhelimien tulevaisuus nojautuu. Pystyykö Nokia haastamaan Windows Phone -alustan avulla Googlen Androidin ja Applen iPhonen?

Koska Windows Phonea pyörittäviä nokialaisia ei vielä ainakaan toviin ole luvassa kauppojen hyllyille, otimme ensituntumaa käyttöjärjestelmään HTC 7 Trophy -älypuhelimen avulla. Kyseinen kännykkä käyttää Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmää.

Nopeata toimintaa tiilitehtaalla

Windows Phone 7 -käyttöjärjestelmä käynnistyy ripeästi. Aloitusruudusta huomaa heti ensimmäisellä vilkaisulla, että kyseessä on täysin erilainen lähestymistapa käyttöliittymään kuin Androidilla tai Applen iOS –järjestelmässä.

Aloitusnäkymä koostuu useista laatikoista, joita kutsutaan "tiiliksi" (eng. tiles). Tiiliä voi selata vierittämällä niitä pystysuunnassa. Tiilet toimivat eri sovellusten ja ominaisuuksien painikkeina ja informaation tarjoajina. Käyttäjä voi lisätä ja järjestellä tiiliä haluamallaan tavalla.

Tiiliin päivittyy niiden alta löytyvien sovellusten antamia tietoja, kuten vaikkapa saapuneiden sähköpostien määrä, Facebook-statukset tai pörssikurssit.

Johdonmukainen käyttöliittymä

Käyttöliittymä tuntuu alusta lähtien hyvin selkeältä ja johdonmukaiselta. Aloitusruudun reunassa on nuolipainike, jonka kautta pääsee katsomaan listauksen kaikista puhelimeen asennetuista ohjelmista. Samalta sivulta pääsee myös käsiksi puhelimen asetuksiin.

Vaihtoehtoisesti ohjelmistolistaukseen ja sieltä takaisin aloitusnäkymään pääsee vierittämällä ruutua sivuttaissuunnassa. Aloitussivun tapaan myös ohjelmistolistausta selataan vierittämällä sovellusten kuvakkeita pystysuunnassa.

Käyttöliittymä hyödyntää puhelimessa olevia kolmea fyysistä painiketta joita ovat: takaisin-painike, Windows-painike ja suurennuslasin kuvalla varustettu etsintäpainike.

Keskimmäisenä olevalla Windows-painikkeella pääsee eri sovelluksista takaisin aloitusruutuun. Takaisin-painikkeella puolestaan pääsee siirtymään takaisinpäin käyttämissään sovelluksissa. Käytetyissä sovelluksissa eteenpäin liikkumiseen ei ole kuitenkaan jostain syystä omaa painiketta. Etsintäpainikkeella pääsee tekemään hakuja Bing-hakukoneella.

Aloitusruudusta löytyvän Marketplace-painikkeen kautta pääsee Microsoftin sovelluskauppaan hankkimaan sovelluksia, pelejä ja musiikkia.

Luonnollisesti puhelimesta löytyvät mm. kalenteri- ja karttaohjelmistot sekä Office-paketti, jonka kautta voi katsoa, editoida ja luoda Word-, PowerPoint- ja Excel-dokumentteja.

"Todellinen Facebook-puhelimen käyttöliittymä"

Ainakin perustason nettisurffailu tuntuu luonnistuvan oletuksena toimivan Internet Explorer-selaimen kautta vaivattomasti.

Sosiaalisen median hyödyntämiseen liittyviä ominaisuuksia löytyy aloitusnäkymästä mm. People hub-painikkeen takaa. Wired-teknologiasivusto on kehunut Windows Phonea "todelliseksi Facebook-puhelimen käyttöjärjestelmäksi".

Sivuston mukaan Windows Phone 7:n jokainen nurkka on valjastettu sosiaalisten verkostojen hyödyntämiseen, oli kyse sitten puhelinominaisuuksista, kontakteista, peleistä, valokuvista tai Office-tiedostoista. Puhelimen sovellukset ja verkossa olevat pilvipalvelut eivät toimi pelkästään rinnakkain vaan pikemminkin yhteistyössä keskenään, todetaan sivustolla.

Sulavaa animaatiota ja vieritystä

Siirtyminen sovelluksesta toiseen sujuu ainakin käytössämme olleen HTC 7 Trophy -testipuhelimen kautta hyvin ripeästi. Näkymät vaihtuvat sulavasti huomiota herättämättömillä animaatioilla. Kosketusominaisuudet toimivat tarkasti, eikä takkuilua esimerkiksi kuvakkeiden vierityksessä esiinny lainkaan.

Antaako Windows Phone riittävästi potkua Nokialle?

Pikaisen ensituntuman perusteella Windows Phone 7 on siis kaiken kaikkiaan varsin toimiva käyttöjärjestelmä, mutta nähtäväksi jää, saako Nokia siitä tarvitsemaansa lisäpuhtia älypuhelinmarkkinoilla. Nokian kerrotaan saavan muokata WP-käyttöliittymää haluamallaan tavalla, mutta vielä ei ole tiedossa kuinka "Nokiamaiseksi" yhtiö luo alustaa visuaalisesti ja toiminnoiltaan. Luultavasti muutokset tulevat olemaan pienehköjä.

Windows Mobile –järjestelmä edellyttää Nokian kännyköiltä joka tapauksessa sopeutumista aivan uudenlaiseen ympäristöön.

Suuri ongelma on lisäksi, että Windows Phone on myös itse altavastaajan asemassa verrattuna iPhonen ja Androidin saamaan valtavaan suosioon.

Jos Windows Phone –käyttöjärjestelmää vertaa samaan aikaan testissämme olleeseen Nokian E7-mallin käyttämään Symbian 3 –järjestelmään, huomaa heti, että ensin mainittu on näistä kahdesta järjestelmästä käyttäjäystävällisempi.

Mutta pärjääkö Windows Phonen käyttötuntuma suosituille kilpailijoilleen? Oheisella videolla verrataan Windows Phone 7 –käyttöjärjestelmää Applen iPhoneen. Pocketnow.com –sivuston tekemässä vertailussa todetaan osuvasti, että Windows Phonen toimintafilosofiassa on keskitytty toiminnallisuuteen ja informatiivisuuteen, kun taas iPhone on enemmänkin sovelluskeskeinen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.