MTV3 testasi: Nokia Lumia 800 - haparoiva askel vai uusi suunta?

Tämänkertaisessa kännykkätestissämme on yksi odotetuimmista Nokian älypuhelimista pitkiin aikoihin. Kyseessä on Nokia Lumia 800 -älypuhelin, joka on yhtiön ensimmäinen Windows Phone -käyttöjärjestelmällä toimiva kännykkä.

Odotukset ovat olleet kovat, mutta miltä laite oikeasti tuntuu hyppysissä? Päätimme ottaa asiasta selvää.

Kuin kaksi marjaa

Lumia 800 -kännykkä on ulkonäöltään lähes identtinen viime viikolla testattuun Nokia N9 -Meegopuhelimeen verrattuna. Laitteen rakenne on esimerkillisen jämäkkä. Kännykkää kiertää saumattomasti yhtenäinen, mattapintainen kuori, joka on pyöristetty reunoista hyvin sulavalinjaiseksi. Rakenteen takia akkuun ei kuitenkaan enää pääse käsiksi.

Yläreunassa on 3,5 mm kuulokeliitäntä sekä pienten läppien alle piilotetut usb-liitäntä ja sim-korttipaikka. Ylimääräistä muistikorttipaikkaa laitteesta ei valitettavasti löydy, kuten ei myöskään N9-mallista. Laitteen käyttäjän on siis tyydyttävä puhelimen 16 Gb:n kapasiteettiin.

Etuosaa hallitsee suuri näyttö, jonka linjoissa on myös sulavalinjaista pehmeyttä. Laite tuntuu erittäin mukavalta, sopivan kokoiselta ja sen painokin on kohdillaan.

Takana on kahdeksan megapikselin kamera tupla-led-salamalla. Taustassa on krominvärinen pieni koristelevy, joka ympäröi myös kameraa. Levy näyttää kieltämättä hyvältä, mutta se on luultavasti melko altis naarmuuntumiselle arkisessa käytössä.

Tarkempi silmäily paljastaa myös selviä eroja N9-malliin. Lumiassa on äänenvoimakkuus- ja virtapainikkeiden lisäksi myös erillinen kamerapainike, jollaista ei N9-mallista löydy. Lumiasta puolestaan puuttuu videopuheluille tarkoitettu etukamera, joka N9:n alareunasta löytyy.

Lumian näyttö vaikuttaa sammutettuna ollessaan yhtä suurelta kuin N9-mallista löytyvä 3,9 tuuman (854x480 pikseliä) Amoled-näyttö. Windows Phonen valikkonäppäimet vievät kuitenkin tilaa näytön alareunasta, jolloin Lumian Amoled-näytön koko on jouduttu kutistamaan 3,5 tuuman kokoiseksi (800x480 pikseliä). 0,2 tuuman kokoero saattaa kuulostaa pieneltä, mutta älypuhelimien näytöistä puhuttaessa ero on selvästi havaittavissa. Lisäksi on huomioitava, että tällä hetkellä älypuhelimien näyttöjen koko on muutenkin kasvamassa, joten pienempi näyttö on selvä miinus.

Itse näyttö on erittäin laadukas: Amoled-näyttö tuottaa kirkkaat värit ja loistavat kontrastit. Tällä näytöllä musta on oikeasti mustaa.

Windows puhelimien kategoriassa yksi Lumian tämänhetkisistä kovista kilpakumppaneista on HTC Titan, jonka arvostelun voit lukea täältä. Titanissa näytön koko on jo huimat 4,7 tuumaa, tosin kyseinen näyttö kulkee jo käytännöllisyyden rajamailla.

Sisimmältään erilaiset

Sisuksiltaan Lumia 800 eroaa N9 -mallista ulkokuorta selvemmin. Lumia 800 -kännykässä hurisee tehokkaampi 1,4 gigahertsin prosessori, joka kieltämättä antaa laitteelle mukavasti potkua, eikä selailussa tunnu turhaa tökkimistä. Tosin myös N9 toimii yhtä rivakan oloisesti.

Lumiasta ei kuitenkaan löydy langatonta lähikommunikaatiota hyödyntävää NFC-ominaisuutta, joka N9-mallista löytyy. NFC-ominaisuuden merkittävyyden uskotaan korostuvan lähivuosien aikana, kun sitä tukevia maksupäätteitä ja muita sovelluksia alkaa ilmestyä katukuvaan.

Merkittävin ero Lumian ja N9:n välillä on kuitenkin käyttöjärjestelmä. Siinä, missä N9 pyörii Meego-järjestelmällä, on Lumiassa käytössä Windows Phone 7,5 Mango -käyttöjärjestelmä. Ja tämä onkin varteenotettava ero.

Täyttä Windows Phonea niin hyvässä kuin pahassakin

Lumia 800 -puhelimen päänäkymänä toimii Windows Phone -puhelimista tutuksi tullut tiilimäinen tapahtumaruutunäyttö. Tapahtumaruutujen kautta voi käynnistää haluttuja sovelluksia, ja ruuduissa myös näytetään sovelluksissa päivittyvää tietoa. Voit lukea lisää tietoa Windows Phone -käyttöjärjetelmästä aihetta käsittelevästä jutusta: MTV3 testasi: Tämän järjestelmän varaan Nokian tulevaisuus tukeutuu. Kyseinen juttu julkaistiin tämän vuoden alkupuolella ja siinä pohditaan mm. sitä, kuinka omanlaisekseen Nokia muokkaa Windows Phone -järjestelmän käyttöliittymää.

Kokeilumme perusteella Lumian osalta muutokset tavalliseen Windows Phone -käyttöjärjestelmään verrattuna ovat hyvin vähäiset. Laitteeseen on valmiiksi asennettuna vain joitakin Nokian sovelluksia, kuten navigointipalveluita. Navigointiosaaminenhan on ollut tunnetusti vahvaa Nokian laitteissa.

Kokonaisuutena laite toimii rivakasti, ja selkeitä tapahtumaruutupainikkeita on pienen totuttelun jälkeen erittäin helppo käyttää. Esimerkiksi ensimmäistä älypuhelintaan hankkivalle Lumia onkin oivallinen vaihtoehto.

Samaan hengenvetoon on kuitenkin syytä todeta, että käyttötuntumaltaan Lumia 800 ei kuitenkaan tarjoa varsinaisesti mitään uutta muihin Windows Phone -puhelimiin verrattuna. Windows Phone -järjestelmällä terästetty Nokian kännykkä saattaa aiheuttaa käyttäjässä jopa ristiriitaisia tuntemuksia: Toisaalta käsissä on hyvä osoitus tutusta Nokian teknologiaosaamisesta, mutta toisaalta Windows Phone -järjestelmä tuntuu vieraalta.

Lumia 800 edustaa Nokian ensimmäistä askelta Windows Phone -leiriin ja kokonaisuus on erittäin toimiva - itseasiassa se on oikeastaan Windows Phone -laitteiden kärkikastia. Mutta laitteen kompastuskivenä on vielä tällä hetkellä se, että laite ei synnytä riittävästi "poikamaista intoa".

Toivottavaa olisikin, että jatkossa Nokian käyttämä WP-käyttöjärjestelmä kehittyisi jollakin tavalla ilmeeltään ja tuntumaltaan hieman "nokiamaisempaan suuntaan". Tällöin se erottautuisi paremmin edukseen muista kilpailijoista.

Lumiaa ja N9 mallia vertaillessa rinnakkain vie N9 ja Meego-käyttöjärjestelmä omintakeisuudellaan voiton kotiin. Jatkossa puntit tulevat varmasti kääntymään toisin päin jo pelkästään sen takia, että Nokia on päättänyt hylätä Meegon jatkokehityksen.

Puhelin:

Nokia Lumia 800

Nokia N9

Käyttöjärjestelmä:

Windows Phone 7.5 Mango

Meego 1.2 Harmattan

Prosessori:

1.4GHz MSM8255 Snapdragon/Scorpion

1GHz Cortex A8

Mitat (korkeus x leveys x syvyys):

116,5 x 61,2 x 12,1

116,45 x 61,2 x 12,1 mm

Paino:

142 g

135 g

Näyttö:

Amoled, 3,7 tuumaa, 800 x 480 p

Amoled, 3,9 tuumaa, 854 x 480 p

Kamera:

8 megapikseliä

8 megapikseliä

Muistikapasiteetti:

16 Gt

16 Gt tai 64 Gt

Akku:

Puheaika 3G 9,5h, Valmiusaika 335h

Puheaika 3G 7h, Valmiusaika 380h

Hinta:

550 e (Arvioitu hinta)

16Gt: 599 e 64Gt: 699 e

(MTV3.Uutiset)

Yksi asia käy Lumia 800 -mallin kanssa selväksi: Se edustaa lupaavaa alkua Nokian Windows Phone -käyttöjärjestelmästrategiassa. Jo tällaisenaan se on sangen toimiva Windows-puhelin ja jos käyttöliittymässä nähdään tulevaisuudessa entistä enemmän "nokialaista" ilmettä ja innovaatiota, niin tulevia laitteita tullaan varmasti odottamaan innolla.

Lue myös:

    Uusimmat