MTV3 testasi HTC:n huippukännykän - aitoa 3D-kuvaa ilman laseja

Tällä kertaa MTV3 otti tuntumaa taiwanilaisen matkapuhelinvalmistaja HTC:n EVO 3D -uutuuspuhelimeen. Edestä katsottaessa uutuusluuri ei päällisin puolin merkittävästi eroa muista nykyaikaisista älypuhelimista: Laitteen etuosaa hallitsee suuri 4,3 tuuman kosketusnäyttö ja yläreunasta oikealta puolelta löytyy videopuhelukamera. Näytön alapuolella sijaitsevat valikkopainikkeet.

Luurin sivusta kuitenkin pilkottaa suuri kameralaukaisin, jonka vieressä on mielenkiintoinen valintakytkin. Kytkimestä voi valita haluaako kuvata 3D-muodossa vai perinteisessä 2D-tilassa. Tämä muuttaakin koko luurin luonteen radikaalisti. Viimeistään vilkaistaessa puhelimen taakse voi todeta, että nyt on käsissä uudenlainen tuote. Takakantta hallitsee nimittäin tupla led-salamalla varustettu 3D-tuplakamera!

Ja vaikka puhelimen näyttö vaikuttaakin ensisilmäyksellä perinteiseltä kosketusnäytöltä, niin sillä voi myös katsoa ottamaansa tai muiden kuvaamaa 3D-kuvaa ja vieläpä ilman laseja. IT-toimittajan pulssi alkaa kohota siinä määrin, että pidetäänpä ennen varsinaista 3D-testausta pieni hengähdystauko ja katsotaan puhelimen perusominaisuuksia.

Perusominaisuuksiltaan nykyaikainen lippulaivakännykkä

3D-ominaisuuksien lisäksi HTC EVO 3D sisältää kaikki nykyaikaisen älypuhelimen herkut: Prosessorina hyrrää kaksiytiminen 1,2 GHz:n Qualcommin Snapdragon -prosessori. Muita perusominaisuuksia ovat mm. GPS, Bluetooth, DLNA, WiFi, liiketunnistin sekä valotunnistin. Käyttöjärjestelmänä toimii Android 2.3.4, jonka päällä on HTC:n oma Sense 3.0 -käyttöliittymä.

Liitäntäpuoli tarjoaa 3,5 mm -kuulokeliitännän, micro-USB -liitännän sekä ylimääräisen muistikorttipaikan. Muistikorttipaikka löytyy avattavan muovisen takakannen alta. Micro usb-liitäntä sijaitsee HTC:lle tuttuun tyyliin - ja samalla hyvin harmillisesti laitteen sivussa. Kuten aiemmissakin testeissä on tullut todettua, sivuun liitettävä latausjohto on käyttäjän tiellä luurin ollessa latauksessa.

Äänenvoimakkuuspainikkeet on sijoitettu hyvin laitteen oikeaan sivustaan. HTC:lle tyypilliseen tapaan näytön alareunassa on neljä hipaisunäppäintä valikkotoimintojen käyttämiseen. Näytön resoluutio on 540 x 960.

Itse asiassa perusominaisuuksiltaan EVO 3D muistuttaa pitkälti alkukesästä kokeilemaamme HTC Sensation -älypuhelinta. Sensationin takakannen materiaalit ja muotoilu ovat kuitenkin EVO 3D:tä astetta korkaluokkaisemmat. EVO 3D:n takakansi on turhan kolhon tuntuinen ja muovi on halvan oloista. Sensationin 8 megapikselin kameralla voi kuvata 1080p teräväpiirto-videoita, kun taas EVO 3D:n kameroissa (huom. monikko) on tyytyminen 5 megapikselin tarkkuuteen.

Kameratekniikan myötä EVO 3D on painavahko laite. Laite painaa 170 grammaa, kun esimerkiksi Sensation painaa 148 grammaa. Myös paksuutta on useita kilpailijoita enemmän. Ja tämä kyllä tuntuu kädessä. Kyseessä ei todellakaan ole älypuhelin siroimmasta päästä.

Käyttötuntuma on sekä Evo 3D:ssä että Sensationissa pitkälti samanlainen. Voit lukea viime kuussa tehdyn arvion Sensationista täältä.

Yllättävänkin toimivaa tekniikkaa

EVO 3D erottautuu Sensationista 3D-ominaisuuksiensa ansiosta ja tämä onkin merkittävä ero. EVO 3D:llä voi kuvata 3D-kuvia kahden megapikselin tarkkuudella. Myös 3D-videoiden kuvaaminen on mahdollista 720p resoluutiolla.

Halutessaan valokuvauskytkimen voi painaa 2D-asentoon, jolloin kameralla voi kuvata perinteisiä 720p -videoita sekä valokuvia viiden megapikselin tarkkuudella. 2D-kuvauksessa puhelin käyttää lähempänä yläreunaa olevaa kameraa toisen kameran ollessa samalla pimeänä.

Laitteen takaa löytyvät kamerat ovat noin 3,3 sentin etäisyydellä toisistaan. Kolmiulotteinen kuva syntyy, kun kamerat nappaavat kuvaa hieman eri kohdista.

3D-kuvaaminen onnistuu EVO 3D:llä samalla tavalla kuin perinteistenkin kuvien ja videoiden nappaaminen. Kolmiulotteinen kuva näkyy puhelimen näytöltä välittömästi, kun 3D-kameratila on kytkettynä päälle. Näyttö toimii siis hyvin kolmiulotteisena etsimenä. Ensimmäinen vaikutelma näytön ja kameroiden toiminnasta aiheuttaa ns "Vau!" -reaktion.

Näyttö toimii kuin toimiikin mainiosti 3D-käytössä ilman minkäänlaisia käyttöä häiritseviä erikoislaseja. Kuvat ovat parhaimmillaan todella kirkkaita ja tarkkoja ja syvyysvaikutelma tulee selvästi näkyviin. Joissakin tapauksissa kolmiulotteinen vaikutelma saattaa tulla jopa hieman ylikorostuneesti ja liian tarkasti näkyville.

Parhaiten kolmiulotteisuus tulee ilmi kuvatessa näkymää, jossa on kiintopisteitä eri etäisyyksillä toisistaan. Tällöin kuviin välittyy hienosti syvyysvaikutelma.

Kun ottaa huomioon, että kyseessä on yksi ensimmäisiä julkistettuja 3D-kännyköitä, niin täytyy kyllä nostaa hattua. EVO 3D:n tekniikka nimittäin pelaa kolmiulotteisissa valokuvissa jopa ennakko-odotuksia paremmin.

Erityiskiitoksen saa suuri kameralaukaisin, joka helpottaa mukavasti otosten ottamista.

Rajoitteitakin löytyy

Täysin sujuvaa ei 3D-tekniikka ei kuitenkaan vielä läheskään kaikilta osin ole.

Lähikuvia ei pysty 3D-tilassa ottamaan, sillä lähikuvissa kameroiden keskinäinen etäisyys on liian suuri ja tämä aiheuttaa kuvaan päällekkäisiä peilikuvia.

Harmillinen piirre on myös, että puhelin ei anna ottaa 3D-kuvia kun sitä pitelee pystysuorassa. Kun kameraa kääntää vaakasuunnasta yli 60 asteen, niin näytölle tulee ilmoitus "Parhaat 3D efektit saat, kun käytät kameraa vaakasuuntaisena". Tällöin kamera ei suostu nappaamaan kolmiulotteista kuvaa.

3D-tilassa ei voi myöskään käyttää zoomaustoimintoa ja tämä rajoite koskee niin video- kuin valokuvaustilaakin.

3D-tekniikka vie virtaa ja kun puhelimen akun lataus käy vähiin, niin puhelin ei enää suostu kuvaamaan kolmiulotteista materiaalia. Kameroiden edessä oleva suojalasi puolestaan altistuu käytössä mekaaniselle kulumiselle ja siihen myös kerääntyy helposti sormenjälkiä, jotka saattavat vaikuttaa kuvien laatuun.

3D-videokuvauksessa parantamisen varaa

Kolmiulotteisissa videoissa EVO 3D suoriutuu valokuvia kehnommin, sillä nopeissa liikkeissä kuva muuttuu nykiväksi. Myöskin videoiden tarkkuus jää helposti liian suttuiseksi.

3D-videot saa kyllä toimimaan tyydyttävästi, kunhan kameraa pitää vakaalla kädellä ja välttää nopeita panorointeja ja muita äkkinäisiä liikkeitä.

Huomioitavaa paljain silmin katsottavasta 3D-näytöstä

Ilman laseja katsottavassa 3D-näyttötekniikassa on myös omat rajoitteensa, sillä näyttöä pitää katsoa suoraan edestä ja sopivalta etäisyydeltä. Jos 3D-kuvaa pyrkii katsomaan näytön sivusta, niin kuva muuttuu sumeaksi. Tästä syystä vastaavaa tekniikkaa ei voida käyttää suurissa näytöissä tai vaikkapa televisioissa.

Puhelimessa kolmiulotteisuus ilman laseja toimii, koska käyttäjä pystyy kääntämään ja asettamaan laitteen aina kätevästi suoraan itseään kohden. Katselukulma voisi kuitenkin olla hieman laajempi miellyttävämmän käyttökokemuksen luomiseksi.

Kokonaisuudessaan onnistunut aluevaltaus

Kokeilun perusteella voidaan todeta, että tietyistä 3D-tekniikan rajoitteista huolimatta HTC EVO 3D yhdistää onnistuneesti uuden kolmiulotteisen tekniikan nykyaikaiseen älypuhelimeen. Silloin kun puhelimella ei kuvaa tai katso kolmiulotteista materiaalia, niin se toimii aivan samalla tavalla kuin muutkin tämänhetkiset kärkiluokan Android-älypuhelimet. Ai niin - ja sillä voi soittaa myös puheluita.

Miinusta tulee kulmikkaasta ja raskaasta olemuksesta sekä takakannen materiaalivalinnoista.

Kolmiulotteisuus on EVO 3D:n ehdoton valttikortti ja vaikka toivomisen varaa jääkin, niin puhelin kyllä toimittaa sen minkä lupaakin. Sillä voi kuvata ja katsoa 3D-materiaalia ilman 3D-laseja. Parhaimpien 3D-kuvien ottamisen taidon oppii harjoittelemalla ja parhaimmillaan laitteella voikin nappailla ilahduttavia ja näyttäviä kolmiulotteisia kuvia.

Laitteella voi myös katsoa muiden kuvaamia 3D-videoita. Esimerkiksi YouTubesta löytyy useita kolmiulotteisia videopätkiä.

Lue myös:

    Uusimmat