MTV3 testasi superpuhelimien uusimman haastajan

Taiwanilaisen kännykkävalmistaja HTC:n uusin lippulaivamalli jatkaa yhtiön mahtipontista nimeämiskäytäntöä. Uusin tulokas kantaa nimeä Sensation. Sensation –mallissa on käytössä Android-käyttöjärjestelmän viimeisin 2.3 –versio sekä HTC:n oma Sense 3.0 –käyttöliittymä.

Laite edustaa ominaisuuksiltaan älypuhelimien tämänhetkistä kärkiluokkaa. Puhelimesta löytyy älypuhelimissa vakiintuneiden lukuisten herkkujen ohella mm. 4,3 tuuman tarkkaresoluutioinen näyttö (tarkkuus 540x960), Qualcommin 1,2 GHz tuplaydinsuoritin, kahdeksan megapikselin kamera dual LED –salamalla sekä 1080p –videokuvausmahdollisuus.

Sensationin yksi tämänhetkisistä kovimmista kilpailijoista on Samsungin Galaxy S2 –Android-luuri, jonka testasimme muutama viikko sitten. Laitteissa on paljon samankaltaisuutta, mutta myös selviä eroja.

Jykevä rakenne ja miellyttäviä yksityiskohtia

Sensationin laatuvaikutelma on korkea. Puhelimen rakenne on kokonaisuudessaan erittäin tukeva. Koristelussa on käytetty tyylikkäitä krominvärisiä yksityiskohtia kaiutinverkoissa, etukameran reunuksessa, virtakytkimessä, sekä äänenvoimakkuuspainikkeista. Nämä antavat laitteelle arvokasta ilmettä.

Etupuolta hallitsee valtava näyttö, jonka alapuolella on neljä hipaisunäppäintä valikoiden käyttämiseen. Reunat ja takakansi ovat mukavasti pyöristettyjä, joten puhelin tuntuu mukavalta käsitellä.

Sensation on kuitenkin melko painava. 148 gramman painoinen laite tuntuu kädessä selvästi raskaammalta, jos sitä vertaa esimerkiksi 116 grammaa painavaan Galaxy S2 –malliin. Tosin Sensation kyllä tuntuu kilpailijaansa selvästi jämäkämmältä.

Sensationin takakansi irtoaa kokonaisuudessaan. Mattapintainen takakansi se muodostuu kolmesta tummanharmaasta juovasta, jotka kaikki ovat sävyltään hieman toisistaan poikkeavia. Takakannen keskimmäinen juova ja reuna-alueet ovat alumiinia. Kannen ylä- ja alaosassa on käytetty puolestaan lujaa muovia.

Kannen alta löytyvät akku, sim-korttipaikka sekä ylimääräinen microSD -muistikorttipaikka. Tämä tuleekin tarpeeseen, sillä Sensationin sisäinen tallennustila on vain 1 GB:n kokoinen.

Liitännöissä yksi häiriötekijä

Kuulokeliitäntä löytyy laitteen yläreunasta virtakatkaisimen vasemmalta puolelta. Äänenvoimakkuuspainikkeet ovat vasemmassa kyljessä. Liitännät ja näppäimet ovat hyvin sijoitetut, lukuun ottamatta micro-USB liitäntää, joka on asemoitu häiritsevästi laitteen vasempaan kylkeen äänenvoimakkuuspainikkeiden alapuolelle.

Ongelmalliseksi sijoittelu osoittautuu silloin, kun puhelin on kiinni laturijohdossa. Luontevampi paikka micro-USB –liitännälle olisi laitteen alareunassa, jolloin se ei tulisi niin pahasti tielle autotelineessä tai puheluita tehdessä.

Tarkka näyttö ja nopea prosessori

540 x 960 tarkkuudella toimiva SLCD-näyttö on useimpia saman kokoluokan kilpailijoitaan tarkempi. Sensation toistaakin mm tekstit erittäin tarkasti. Lisäksi näyttö reagoi sormen liikkeisiin esimerkillisen nopeasti ja tarkasti.

Väriloistoltaan ja kontrastiltaan Sensationin näyttö ei kuitenkaan ole Super Amoled –näyttöjen veroinen. Taustavalon vuotoa näkyy tummilla taustoilla etenkin pimeässä. Valkoiset taustat puolestaan toistuvat mallikelpoisesti.

Nopeustesteissä on todettu, että Sensationin kaksiydinprosessori ei pärjää nopeudessa Galaxy S2:n kaksiydinprosessorille. Käytännössä tätä ei kuitenkaan juuri arkisessa käsittelyssä huomaa. Sensation nimittäin toimii erittäin rivakasti kaikissa tilanteissa.

Käyttöjärjestelmän ja käyttöliittymän toiminnasta ei ole huomautettavaa, kaikki toimii luotettavasti juuri niinkuin pitääkin. Päävalikkojen animoinnit on toteutettu miellyttävästi, eikä niissä ole alettu "pelleillä" käytettävuuden kustannuksella.

Harmittava ”kuoleman ote”

Harmittava piirre Sensationissa on kuitenkin se, että Langaton WiFi-yhteys tuntuu pätkivän turhan helposti. Testin aikana signaali katkesi usein yllättäen täysistä palkeista nollaan, jolloin lataukset alkoivat pahasti tökkiä. Useimmin näin tapahtui silloin, kun laitetta piti kädessään vaakatasossa, niin että puhelimen yläreuna (ja antenni) peittyi käden alle. Tämän jälkeen laite ei heti pystynyt löytämään kännykkäsignaalia, vaan valitti yhteysongelmasta.

Tämä saattaa olla testipuhelimemme yksilöllinen vika, mutta pikainen keskustelupalstojen selaaminen paljasti, että vastaavanlaisista WiFi- ja Bluetooth –ongelmista on raportoitu myös muiden Sensationin tuoreiden käyttäjien toimesta.

Keskustelupalstoilla puhutaankin Sensationin ”kuoleman otteesta”, joka on samantyyppinen kuin Applen iPhone 4:n taannoin kohuttu antenniongelma. Myös iPhone 4:n tapauksessa havaittiin, että laite menettää signaalin, kun käyttäjän kädet peittävät laitteen antennin.

Kyseessä ei ole massiivinen ongelma, mutta se ilmenee harmittavasti langattoman verkon äärialueilla, missä monien kilpailijoiden yhteys pysyy vielä paremmin päällä.

Pienillä parannuksilla eväät ykköspuhelimeksi

Sensation on kovan luokan puhelin, mutta ei kuitenkaan ehkä niin innostava, kuin etukäteen tuli toivottua. Odotukset nykyisistä huippuälypuhelimista ovat tosin nousseet tavattoman korkealle.

Sensation on monia kilpailijoitaan paremman ja laadukkaamman näköinen, jolloin laitteella on mukava "Elvistellä" muille. Se kuitenkin painaa hieman liikaa ja sen toiminnassa olisi hieman toivomisen varaa. Vaikka Sensation toimiikin pääsääntöisesti mallikkaasti ja sujuvasti, niin se ei yllä aivan korkeimmalle palkintopallille. Hieman haaleampien mitallien taistossa se on kuitenkin hanakasti kiinni ja kyseessä on tutustumisen arvoinen laite.

Muutamilla parannuksilla Sensation taistelisi älypuhelimien kuninkuudesta: Jos näytön dynaamisuutta saataisiin parannettua, painoa karsittua, WiFi-yhteyden katkeamisongelmaa paranneltua ja micro-USB johdon sijoittelua muutettua, niin käsissä alkaisi olla tämän hetken superpuhelin.

Sensation on myynnissä alkaen 550 euron hintaan.

Lue myös:

    Uusimmat