MTV3 testasi älypuhelinten ohjausta eri välineillä – usko tai älä, banaani voitti

Älypuhelimen näytön ohjaaminen ei ole pakkaskeleillä mieluista hommaa. Jos käytössä ei satu olemaan kosketusnäyttöjä varten suunniteltuja, sähköä johtavia sormikkaita, niin älypuhelinta on käytettävä kylmettynein sormin.

Nokian uusi Lumia 920 -älypuhelin tekee loistavan poikkeuksen pakkaskelien ongelmaan. Laitteessa on herkäksi viritetty "super sensitive touch" -näyttö, joka mahdollistaa luurin ohjaamisen aivan tavalliset hansikkaat kädessä.

Eilen julkaistun käyttötestimme perusteella uuden Lumian kosketusnäyttöä voi todellakin vaivatta ohjata sekä villahansikkailla että nahkaisilla käsineillä.

Tästä innostuneina päätimme leikkimielellä kokeilla, millä muilla apuvälineillä älypuhelimen kosketusnäyttöjä voisi ohjata. Testasimme samalla myös Lumian pahimmat kilpailijat, Apple iPhone 5:n ja Samsung Galaxy S III:n. Tulokset olivat mielenkiintoisia.

Lumian näytön ohjausta eri välineillä

Aloitimme "ohjausvälinetestauksen" Lumia 920 -puhelimella. Hyvin toimineiden hansikkaiden lisäksi testasimme näytön ohjausta seuraavilla arkisilla esineillä: Kuulakärkikynällä, avaimella, banaanilla, rannekellon nahkaremmillä, paperilla ja puukapulalla.

Ensin testasimme näytön ohjausta kuulakärkikynän rungon kärkiosalla. Valikoiden ohjaus onnistui useimmiten tällä tavalla, mutta ei kuitenkaan jatkuvasti. Tavallisella avaimella näytön ohjaaminen onnistui puolestaan huomattavasti varmemmin.

Testasimme näyttöä myös rannekellon paksulla nahkaremmillä. Tähän näyttö ei reagoinut, ellei sitten remmiä painanut sormella aivan näytön kohdalla. Lisäksi paksulla paperitupolla koskettaminen ei saanut näyttöä reagoimaan, ellei sormi ollut painamassa paperia näytön välittömässä läheisyydessä.

Puukapulalla koskettaminen ei puolestaan saanut Lumian näyttöön minkäänlaista eloa.

Viimeisenä otimme testiin banaanin. Banaani osoittautui äärimmäisen toimintavarmaksi apuvälineeksi näytön ohjaamiseen. Paljaiden sormien ja hansikaskäytön lisäksi ainoastaan banaanin avulla pystyi tehokkaasti avaamaan myös Lumian aloitusnäytön lukituksen.

iPhone 5: Vain banaani kelpasi

iPhone 5:n näytön ohjaus ei onnistunut lainkaan tavalliset hansikkaat kädessä. Itse asiassa käyttämistämme apuvälineistä iPhonen näyttöä pystyi ohjaamaan ainoastaan banaanilla. iPhonen näyttö ei reagoinut aivan banaanin kärkeen, mutta banaanin kyljestä näyttö tuntui innostuvan.

Galaxy S III: iPhonea moniruokaisempi näyttö, mutta ei lähelläkään Lumian tasoa

Samsung Galaxy S III:n näyttö oli puolestaan iPhonen näyttöä herkempi. Tärkeä hansikaskäyttö ei tässäkään tapauksessa onnistunut, mutta avaimen ja kuulakärkikynän käyttö näytön ohjaamiseen onnistui silloin, kun sormet olivat suorassa kosketuksessa apuvälineiden metalliosiin.

Myös paperitupon läpi Galaxy S III pystyi havaitsemaan kosketusta jonkin verran.

Puukapulan tai nahkaremmin kosketukseen ei Galaxy S III reagoinut lainkaan.

Banaani puolestaan osoitti ylivertaisuutensa myös Samsungin tapauksessa. Galaxy S III reagoi Lumian tavoin myös aivan banaanin kärjen kosketukseen.

Testimme yhteenveto onkin seuraavanlainen: Lumia 920 selvisi kosketustestistä parhaiten ja se tuki ainoana laitteena hansikkaiden käyttöä. Toiseksi tuli Galaxy S III. Viimeiseksi tuli puolestaan iPhone 5, joka kelpuutti ainoastaan banaanin.

Puukapula taasen oli puhelimen kosketusnäytön ohjaamisen kannalta täysin käyttökelvoton apuväline. Banaani oli ainoa apuväline, joka toimi kaikkien testattujen luurien näytön ohjauksessa. Kyseessä olikin todellinen "universaaliohjain".

Lue myös:

    Uusimmat