MTV3 New Yorkissa: Hirmumyrskyn uhka hiljensi kaupungin

New York on hiljentynyt harvinaisella tavalla odottamaan hirmumyrsky Sandyn tuloa.

Myrskyn ennustetaan iskevän New Yorkiin tänään illalla Suomen aikaa. Sen odotetaan tuovan miljoonakaupunkiin ennennäkemättömän kovia tuulia sekä rankkasateita.

Pahimpien arvioiden mukaan myrsky saattaa katkaista sähköt jopa kolmeksi päiväksi.

Evakuointi käynnissä, julkinen liikenne poikki

Pormestari Michael Bloomberg antoi jo sunnuntaina evakuointimääräyksen usealle sadalle tuhannelle asukkaalle pahimmalle A-vaara-alueelle tulvavaaran vuoksi.

Osa asukkaista on lähtenyt vapaaehtoisesti pois Manhattanilta peläten myrskyn aiheuttamia mahdollisia sähkökatkoja.

Metroliikenne ja lähijunat ajoivat viimeiset vuoronsa ennen myrskyä sunnuntai-iltana. Manhattanille tulevia siltoja ja tunneleita tarkkaillaan, ja ne on varauduttu sulkemaan. Myös osa saapuvista ja lähtevistä lennoista on peruttu.

Jopa Central Park on suljettu, mikä on kaupungissa erittäin harvinaista.

Maanantai vapaapäivä

Bloomberg suositteli kaikkia pysymään tänään kotona. Koulut, yliopistot, monet toimistot ja kaupat ovatkin kiinni maanantaina. Broadway-esitykset ovat hiljentyneet.

Asukkaita on kehotettu hankkimaan kuivaruokaa sekä reilusti vettä mahdollisten sähkökatkojen varalle. Näiden lisäksi on pyydetty pitämään lähettyvillä paristoilla toimiva radio, taskulamppu ja henkilökohtaiset lääkkeet.

Vaaravyöhykkeellä olevia on kehotettu tekemään ”hätäkassi” valmiiksi mahdollista nopeaa lähtöä varten. Facebook-päivityksissä näkyykin hämmentäviä kuvia tyhjentyneistä kauppojen hyllyistä.

Tunnelma odottavan rauhallinen

Vaikka New York on varautunut merkittävästi myrskyyn, kaupungissa ei ole paniikkitunnelmaa. Moni muistaa reilu vuosi sitten koetelleen Irenen, jonka aiheuttamat tuhot jäivät huomattavasti ennustettua pienemmiksi.

Bloombergilla onkin työtä saada kaupunkilaiset ottamaan evakuointimääräyksetkin tosissaan.

Arvioiden mukaan myrsky pyörii kaupungin yllä pari kolme päivää.

New Yorkin lisäksi Sandy vaikuttaa laajasti muuallakin Yhdysvaltain itärannikolla.

MTV3 - Heidi Lehmuskumpu, New York

Lue myös:

    Uusimmat