Mainos

MTV3:n meteorologi: Kylmälläkin säällä voi palaa

Aiemmin tänään MTV3 rantautui Helsingin Hietaniemen uimarantaan jututtamaan meteorologi Aleksi Jokelaa. Uimarannalla lämpötila hipoi kahtakymmentä ja aurinko paistoi lähes kirkkaalta taivaalta. Kysymykset Aleksille kerättiin lukijoiltamme. Ohessa on rannalla käyty keskustelu pääpiirteittäin:

Aleksi, ovatko kertoimet kunnossa?

Itselläni ainakin ovat kertoimet kunnossa. Auringon kanssa ei kannata lähteä leikkimään. Tässä säässä iho voi palaa 30 minuutissa. Vaikka ei yleensä palaisikaan, kannattaa iho silti suojata. UV-säteily on suurissa määrissä vaarallista, ja jos palaa, lisää se ihosyövän riskiä. Joka tapauksessa UV-säteily rypistää ja vanhentaa ihoa ennenaikaisesti.

UV-indeksi on tänään 5. Miten korkea luku se on?

Sen verran korkea luku se on, että jos iho ei ole tottunut talven jäljiltä aurinkoon niin se palaa helposti 30 minuutissa, jos ihoa ei ole suojattu voiteilla.

Olemme vasta toukokuun lopussa ja UV-indeksi on 5. Onko se poikkeuksellista?

Ei ollenkaan. Säteilyn määrä ei riipu lämpötilasta vaan auringon korkeuskulmasta. Aurinko on nyt yhtä korkealla kuin heinäkuun lopussa. Vaikka olisi 10 astetta lämmintä, se ei tarkoita sitä, etteikö voisi palaa. Keväällä on usein kuivaa ja vähäpilvistä, jolloin palaa helposti.

Monet katsovat tarkkaan sääennusteita, sataako vai paistaako, ja mikä on lämpötila. Pitäisikö ennen rantareissua tarkastaa myös UV-indeksi?

Itse ainakin tarkastan. UV-säteily on sitä korkeampi mitä aurinkoisempaa on. Jos on pilvistä, säteily ei luonnollisesti ole yhtä voimakasta. UV-indeksin lukema 6 on jo varoituksen arvoinen, se on luokiteltu kansainvälisesti voimakkaaksi UV-säteilyksi.

Tuleva sää kiinnostaa ihmisiä kovasti. Osaatko jo kertoa mitä koulujen päättäjäispäiväksi eli ensi viikonlopuksi luvataan?

Juuri aamulla katsoin uusimpia ennusteita. Nyt näyttää, että alkuviikolla sää kylmenee ja jatkuu viileänä ja epävakaisena ensi viikonloppuun asti. Väliin mahtuu myös poutaa. Mahdotonta ennustaa onko lakkiaispäivä aurinkoinen vai pilvinen, mutta ensi viikko vaikuttaa viileältä.

Moni suomalainen on kesällä sääennusteaddikti. Miten pitkälle yleensä ottaen voidaan melko varmasti ennustaa säätä?

Yleissääntönä korkeintaan kahden viikon päähän voidaan ennustaa. Jos kesällä on korkeapaine, ennustaa voi jopa kahden viikon päähän. Matalapaineiden kulkiessa ohi säätä voi yleensä ennustaa vain parin päivän päähän. Kolmen vuorokauden ennusteet osuvat 90 prosentin todennäköisyydellä oikeaan ja viiden vuorokauden 80 prosentin todennäköisyydellä. Kymmenen vuorokauden ennusteella on alle 60 prosentin todennäköisyys. Pidemmän ajan ennusteissa on huomioitava, että ennusteet muuttuvat vielä monta kertaa.

Myös todella pitkän ajan ennusteita tehdään. Miten suhtaudut näihin ennusteisiin meteorologian ammattilaisena?

Niitä on jonkin aikaa tehty, mutta ne ovat enimmäkseen kokeiluasteilla. Ne ovat hauskoja arvauksia, joiden oikein tai pieleen menemistä voi seurata. Ne eivät ole kovin luotettavia. Ne kuvaavat sään poikkeavuutta keskimääräisestä ja ne ovat usein ristiriidassa toistensa kanssa. Esimerkiksi edellisistä talvista ennustettiin leutoja mutta ne olivatkin kylmiä. Pitkän ajan ennusteet ovat vähän kuin jääkiekkoa ennustava tursas!

Syövätkö "pilipaliennusteet" luotettavuutta ammattilaisten ennusteilta?

Kyllä se pistää monesti päässä kiehumaan. Niitä täytyy katsoa kriittisellä silmällä.

Jos joku nyt on masentunut, että pitkän ajan ennuste sanoo elokuun olevan sateinen, niin ei tarvitse huolestua?

Ei tarvitse huolestua, ennusteet ehtivät muuttua vielä moneen kertaan. Jos elokuun ennustetaan olevan keskimääräistä viileämpi, voi puolet elokuusta olla silti todella lämmin! Myös keskimääräistä kuivempi kesä voi tarkoittaa sitä, että sataa joka päivä, mutta vähemmän kuin keskimäärin.

Minkälainen on sinun unelmasääsi?

Minun puolestani voisi olla melkein aina tällaista kuin nyt eli siis lämmintä, 20 astetta ja aurinko paistaa. Kerran tai kaksi vuodessa voisi olla kuukauden kestävä talvi, ettei kesään kyllästy. Samoin kesä tarvitsee aina vähintään yhden kunnon myrskyn! Itse innostun myrskyistä älyttömästi.

Kiitoksia Aleksi ja aurinkoista viikonloppua koko Suomeen!

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.