Mainos

MTV3:n dokumentti: Pekka Haavisto sovitteli jo nuorena

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto tunnisti sovittelijan itsessään jo varhain, kertovat ystävät MTV3-kanavan tänään esittämässä Toinen kierros Pekka Haavisto -dokumentissa.

Nelisenkymmentä vuotta Haaviston tuntenut Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran johtava asiantuntija Teppo Turkki kuvailee, kuinka suomalaiselle luonnonsuojelulle alkusysäyksen vuonna 1979 antanut kahlemielenilmaus Koijärvellä osoitti Haaviston taipumukset, kun hän Komposti-lehden toimittajana paikalla olleena asettui hieromaan sopua kiistan osapuolten välille.

– Pekka toimi siinä välittäjänä. Toisaalta aktivistien kanssa, toisaalta viranomaisten ja median kanssa. Pekalla oli tietyssä mielessä jo sitä roolia, mikä hänellä myöhemmin on ollut rauhanneuvottelijana ja tämmöisenä diplomaattisena toimijana.

Haavisto valmisti tomaattiviiniä

Kansalaistottelemattomuutta Haavisto oli kuitenkin ehtinyt harjoittaa ennen saapumistaan Koijärvelle, sillä juuri hän oli hankkinut kahleet, joilla Forssassa sijaitsevan lintujärven kuivattamista vastustaneet aktivistit kiinnittivät itsensä puskutraktoreihin.

– Me käytiin siellä. Me emme kumpikaan olleet kahleissa, mutta Pekka oli enemmän aktiivinen, hän kävi muun muassa ostamassa ne kahleet.

Turkki muistutti, että Haavisto rauhoitteli tilannetta myös vihreiden sisällä liikkeen hakiessa poliittista muotoaan.

– Nykyistä vihreää liikettä ei olisi olemassa tällaisena ilman Pekan (sovittelijan) työtä. Kentällä oli tietyssä vaiheessa aikamoiset kärhämät linkolalaisten ja sovinnollisempia, parlamentarismin vaikuttamisen menetelmiä käyttävien kanssa.

Myös Haaviston järjestemät perinteiset kesäjuhlat ovat jääneet Turkin mieleen lähtemättömästi, kun isäntä lähiruoan ystävänä tarjoili vierailleen tomaateista tehtyä viiniä.

–Noh, se oli tomaattiviiniä!

(MTV3)

Katso koko dokumentti Katsomo.fi:stä:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.