MTV3 Lontoossa: 60-vuotispäivänä teltassa ja palkattomassa työssä

Janet Smedleylla on tänään erityinen päivä. Hän täyttää 60 vuotta ja juhlii sitä töiden parissa. Smedley toimii Lontoon olympialaissa vapaaehtoistyöntekijänä huolehtien muun muassa pyörätuolilla liikkuvien erityistarpeista kisapaikoilla.

–Ei voisi olla parempaa tapaa viettää syntymäpäivää, Smedley sanoo.

Smedley on ammatiltaan lastenhoitaja ja hän viettää parhaillaan kuuden viikon kesälomaa. Kaksi kuukautta sitten hän sai tiedon, että hänet on valittu vapaaehtoiseksi kisoihin. Lomasuunnitelmat menivät uusiksi.

–Onneksi löysimme tämän telttapaikan, sillä ei meillä olisi ollut varaa olla koko ajan hotellissa, miettii aviomies Adam Smedley.

Smedleyt ovat Derbysta ja viettävät Lontoossa nyt 12 yötä. Budjettimajoitusta etsiville Lontoossa on kisojen ajaksi avattu muutamaan puistoon ja urheilukentälle camping-alueita, joissa majoittua joko omassa tai vuokrateltassa. Smedleyt asuvat suurimmalla alueella Itä-Lontoossa, johon mahtuu majoittumaan jopa 5000 ihmistä. Olympiapuistoon on matkaa pari kilometriä.

–Nyt paikalla on noin 1400 ihmistä. Ei tämä paikka varmaan kokonaan täyty, mutta uskon, että parhaimmillaan pääsemme noin 2500 yöpyjään, ennakoi Camp in London -aluetta pyörittävä Denis Geary.

Pyörällä Kroatiasta

Janet Smedleyn kaltaisille olympialaisten vapaaehtoisille yö omassa teltassa maksaa 10 puntaa eli noin 12 euroa. Muilta hinta on parikymppiä. Lisäksi alueella on tarjolla parempitasoistakin telttamajoitusta, esimerkiksi puhallettavalla patjalla ja aamupalalla 40 punnan hintaan (n. 48 euroa) tai isossa safariteltassa oikealla sängyllä ja sähköllä 100 punnan (n. 120 euroa) yötaksalla.

- Hinnat ovat aika kalliit. 20 punnalla ei saa mitään. Suihkustakin täytyi maksaa erikseen ja jos kännykkää haluaa ladata, siitä pitää maksaa punta, päivittelee kroatialainen Hrvoje Vesligaj.

Mies saapui Lontooseen 14 kaverinsa kanssa polkupyörällä Kroatiasta. Matka oli 3000 kilometrin mittainen ja vei aikaa kuukauden. Porukka aikoo viettää Lontoossa neljä päivää kisoja seuraten, tosin pääosin televisiosta, sillä lippuja he eivät onnistuneet saamaan kuin muutaman vesipalloon.

- Matka tänne oli ilman muuta paras osio, eivät kisat ole niin kiinnostavat. Pian lennämme takaisin kotiin ja palaamme töihin, kertoo Zelko Vlahovic.

Luksussuihkuja lisärahalla

Hullista, Isosta-Britanniasta tulleet Frances ja Nigel Marshall eivät täysin allekirjoita kroatialaisjoukon moitteita. He ovat saaneet suihkutella ilman lisämaksua, tosin alueella on kuulemma luksussuihkujakin lisämaksua vastaan.

- Minusta tämä on varsin kohtuullinen korvaus yöpymisestä melkein keskellä Lontoota. Kuuntelemme täällä kisoja radiosta ja sitten menemme paikan päälle seuraamaan seitsemää eri lajia, Nigel Marshall sanoo.

Kalliista pääsylipuista on näidenkin kisojen aikaan paljon puhuttu, mutta Marshallit onnistuivat saamaan 14 lippua yhteensä 400 punnalla (n. 480 euroa).

- Olimme onnekkaita.

Vieraita kylään

Janet Smedleyn noin yhdeksän tunnin mittainen työpäivä on pian alkamassa. Päivän aikana hän saa kisajärjestäjiltä vettä, leipää ja hedelmiä, muuta palkkaa ei makseta. Telttamajoituskin pitää kustantaa omasta pussista. Yhdentoista päivän aikana töitä on seitsemänä päivänä.

- Eilisen jälkeen olin kyllä todella väsynyt, mutta kyllä tämän jaksaa, koska tämä kaikki on niin hienoa.

Adam Smedley ei kisoista niin perusta, mutta nauttii leirintäaluemajoituksesta. Alueella on kädenulottuvilla muun muassa supermarket, televisioita kisojen seuraamiseksi ja pyörävuokraamo.

- Nautin kaupungilla käynnistä ja Lontoon museoista. Nyt minulla on hyvää aikaa kierrellä niissä.

Ja pian Smedleyjen seuraksi liittyy myös lapsenlapsia ja ystäviä. Kahden makuuhuoneen teltassa on tilaa useammallekin yöpyjälle.

Väliaikaiset leirintäalueet lopettavat toimintansa heti olympiakisojen päätyttyä.

Lue myös:

    Uusimmat