Mainos

MTV3-gallup: Perussuomalaisille ei tule kuntavaalijytkyä - pikemminkin päinvastoin

Perusssuomalaiset eivät saa kuntavaaleissa eduskuntavaalien kaltaista jytkyvoittoa, ilmenee MTV3:n tuoreesta gallupista.

Kokomus lähtee vaaleihin ykkösenä 23 %:n kannatuksella, SDP on kakkosena (21 %) ja keskusta kolmantena (20 %). Tulokset ovat luettavissa oheisista taulukoista.

Perussuomalaisten kannatus sen sijaan on tulkinta- ja laskentatavasta riippuen 5-12,1 %.

Hankalat korjauskertoimet

Perussuomalaisten kannatuksen mittaaminen on yhtä hankalaa kunnallisvaalien alla kuin eduskuntavaaleissakin. Ongelman aiheuttaa gallupeissa käytettävä korjauskerroin, jossa yhtenä muuttujana on muun muassa edellisten kunnallisvaalien tulos.

PS:n kunnallisvaalikannatus vuoden 2008 kunnallisvaaleissa oli 5,4 prosenttia, miltä tasolta se nousi eduskuntavaalien jytkyvoittossa roimasti.

Tutkimuslaitos Research Insight Finlandin toteuttamassa gallupissa Perussuomalaisten kannatus jää viime kunnallisvaalien tasolle, jos normaalit korjauskertoimet ovat tutkimuksessa mukana. Silti edes tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Rami Veranen ei usko PS:n kannatuksen jäävän kyselyn lupaamaan viiteen prosenttiin.

– Tilanne on nyt vähän sama kuin eduskuntavaaleissa eli Perussuomalaisten kannatus oli huomattavasti alhaisempi kuin mitä oli toteutunut.

– Tämä painotus, jolla tarkennetaan näitä lopullisia tuloksia tai gallupia, toimii erittäin hyvin isojen puolueiden kohdalla. Toisin kuin henkilövaaleissa muutokset eivät yleensä ole hirveän nopeita ja se juuri on tämän painotuksen taustalla. Perussuomalaisilla tämä kannatuksen nousu on ollut niin järkyttävää, että yksinkertaisesti näitä menetelmiä ei ole tehty sellaiseen tilanteeseen, Veranen sanoo.

Korjauskertoimet pois - eri tulos

Kun korjauskertoimet otetaan tuloksista pois, PS:n kannatus nousee kantansa ilmoittaneiden joukossa 12,1:een prosenttiin.

Korjauskertoimien poistaminen muuttaa samalla koko gallupin järjestyksen. Jos korjauskertoimia ei käytetä, kokoomus olisi yhä selvä ykkönen, mutta SDP saisi rökäletappion ja sen kannatus laskisi 16,5 prosenttiin.

Joka tapauksessa tutkimus osoittaa saman kuin muutkin viime aikojen kyselyt, että Perussuomalaisten pahin jytky on taittunut. Joka tapauksessa PS:sta voi annakoida kunnallisvaalivoittajaa, sillä puolue asettaa viime vaaleihin nähden ainakin kaksinkertaisen määrän ehdokkaita, liki 4000.

Haastattelut tehtiin 7.-18. toukokuuta. Haastatteluja tehtiin yhteensä 1 526 ja kantansa ilmaisi 69,6 % eli 1 051 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on 95 %:n luotettavuustasolla +/- 2,7 %-yksikköä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.