MTV Uutisten kirjeenvaihtaja Washingtonista: Trumpin pelätään julistavan sotalain säilyttääkseen valtansa, mutta osa myös toivoo sitä

MTV Washingtonissa: Kongressirakennuksen edustalle pystytetään aitaa mielenosoittajien varalta – Trumpin tukijat haluavat sotatilan julistusta 1:50
MTV Washingtonissa: Kongressirakennuksen edustalle pystytetään aitaa mielenosoittajien varalta – Trumpin tukijat haluavat sotatilan julistusta

MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen kertoo suoraan Yhdysvaltain kongressitalon edustalta, että tunnelmat Washingtonissa ovat epäuskoiset kongressirakennukseen tunkeutumisen ja sen valtausyrityksen jäljiltä.

Donald Trumpin vastustajat ihmettelevät, miten rakennukseen on päästy sisään niin helposti, mutta Trumpin tukijoissa on järkytytty siitä, kuinka he kokevat varapresidentti Mike Pencen ja eräiden kongressiedustajien kääntäneen heille selkänsä.

Pienimuotoisia mielenilmauksia on käynnissä yhä jopa Karppisen selän takana, ja samalla kongressitalon suojausta vahvistetaan korkeaa aitaa pystyttämällä.

Trumpin pelätään tarraavan väkisin vallan kahvasta

Jonkinlaista välikohtausta oli jo osattu pelätä Trumpin tyytymättömyyttä lietsoviksi kuvailtujen puheiden ja viestien perusteella, mutta Karppinen kertoo, että nimeämättömien lähteiden mukaan jopa Trump itse on ollut poissa tolaltaan tapahtumien johdosta.

Samalla moni miettii, mitä vallanvaihdon aikana seuraavaksi tapahtuu: Kun jotkut republikaaniedustajat ovat koventaneet äänensävyään Trumpia kohtaan, toivovat eräät hänen hänen tukijansa käyttöön kovempia keinoja itsensä vallassa pitämiseksi. Osa toivoo jopa hänen julistavan käyttöön sotalain, saadakseen avukseen armeijan tukea.

Ajatus on otettu vakavasti myös Trumpin vastustajissa. Karppinen kertoo, että kasvava määrä kansallisia vaikuttajia haluaakin Trumpin ennenaikaisesti pois virasta, jotta ”lisää vahinkoa ei ehtisi tapahtua”.

MTV Uutiset Livessä Karppinen kertoo, mitä hänen haastattelemansa Trumpin kannattajat ajattelevat yön tapahtumista, ja mitä he aikovat tehdä seuraavaksi. Osa kertoo nyt odottavansa Trumpin seuraavaa käskyä.

Lue myös:

    Uusimmat