MTV Uutiset haastatteli: Orpokodissa asuneen suomalaispojan elämä kääntyi päälaelleen, kun aikansa megatähti adoptoi Jarin osaksi suurperhettään – lapset asuivat ranskalaisessa linnassa yltäkylläisyyden keskellä

Suomalaispoika Jari adoptoitiin maailman ensimmäisen mustan megatähden lapseksi - nyt hän kertoo elämästään 9:39
Suomalaispoika Jari adoptoitiin maailman ensimmäisen mustan megatähden lapseksi - nyt hän kertoo elämästään

1950-luvulla helsinkiläisessä orpokodissa asuneen Jarin elämä koki eräänä päivänä täyskäännöksen. Yhdysvalloissa köyhään perheeseen syntynyt ja amerikkalaisen unelman toteuttanut, aikansa megatähti, Josephine Baker adoptoi suomalaispojan osaksi suurperhettään.

Josephine Baker oli aikansa kohutähti, jonka omintakeinen tanssi ja asusteet tekivät hänestä erittäin suositun etenkin Ranskassa. Yhdysvalloissa tummaihoiseen vahvaan naishahmoon suhtauduttiin nihkeämmin.

Suomalainen poika päätyi asumaan ranskalaiseen linnaan yltäkylläisyyden keskelle.

MTV:n uusi Viiden jälkeen -ohjelma tapasi Jarin, nykyisin Jarry Bakerin, ja pyysi häntä kertomaan elämästään aikakautensa megatähden lapsena. Kaikkiaan Baker adoptoi yhteensä 12 lasta lukuisista eri kansalaisuuksista.

– Äidilläni ei ollut varaa pitää minua. Hänellä oli ennestään neljä lasta. Luojan kiitos, että Josephine löysi minut ja olen nyt, mitä olen.

Tiukka kasvattaja

Elämä linnassa ei ollut kuitenkaan täysin auvoista. Josephine Baker oli paljon poissa kotoa ja käytännössä lasten kasvatuksesta vastasivat lastenhoitajat. Lapset elivät myös melko eristettyä ja suojattua elämää ympäröivästä maailmasta.

– Äiti aina kertoi, että meidät oli adoptoitu. Kotimme oli valtava linna ja emme olleet juuri muiden kanssa tekemisissä. Äiti oli meille aina äiti. Ei laulaja tai supertähti, vaan äiti, Jarry Baker kertoo.

Kasvattajana Josephine oli lapsia kohtaan tiukka, sillä hän halusi taata lapsilleen erilaiset mahdollisuudet kuin hänen oma köyhä lapsuutensa oli tarjonnut.

Lopulta Jarry päätyi isän luokse Argentiinaan, sillä hänen homoseksuaalisuutensa aiheutti ongelmia äidin kanssa. Vuoden pituiseksi kaavailtu matka ei kuitenkaan koskaan päättynyt Ranskaan paluuseen.

– En koskaan mennyt sinne (Ranskaan), sillä viihdyin Argentiinassa ja kävin siellä kouluni loppuun.

Nykyisin Jarry Baker työskentelee päivittäin New Yorkissa sijaitsevassa Chez Josephine -ravintolassa. 20 vuotta sitten Jari kohtasi myös biologisen äitinsä ja sisarensa floridalaisella lentokentällä.

– Kentällä näin kaksi naista, joista toisen tunnistin heti äidikseni ja toisen siskokseni. Aloimme heti jutella luontevasti.

Katso Jarry Bakerin koko haastattelu jutun videolta!

Lue myös:

    Uusimmat