MTV paikalla Britanniassa: Johnson ymmärsi, mistä näistä vaaleissa on kyse: "Tammikuussa Britannia astuu EU:n ovesta ulos"

5:13
Huomenta Lontoo: Suorassa puhelinhaastattelussa MTV:n toimittaja Janne Hopsu, Britannia

Iso-Britanniassa on torstaina äänestetty ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Varhain perjantaiaamuna konservatiivit ovat varmistaneet enemmistön parlamenttiin. MTV Uutisten toimittaja Janne Hopsu on paikan päällä seuraamassa tilannetta.

Äänestäjiä oli liikkeellä myöhäisiltaan saakka. Ihmiset ovat käsittäneet, että kyseessä ovat Britannian tulevaisuuden kannalta ratkaisevat vaalit, Hopsu kuvailee.

Konservatiivien voitto merkitsee myös brexitin hyvin todennäköistä toteutumista, sillä pääministerinä vaalivoiton myötä jatkavalla Boris Johnsonilla on siihen nyt vahva mandaatti.

– On arvioita, että Johnson veisi jo ensi perjantaina, juuri ennen joulua, tuon EU-erosopimuksen käsittelyyn. Sitten tammikuussa Britannia astuu EU:n ovesta ulos lähes 50 vuoden jälkeen, Hopsu kertoo. 

Sitä ennen Britannialla on kuitenkin edessään vaikeat kauppaneuvottelut, jotka pitäisi kaiken lisäksi käydä ennätysnopeasti. 

Tämän hetken (kello 9.10 Suomen aikaa) ääntenlaskun mukaan konservatiivit olisivat saamassa 362 edustajaa. Päävastuksena ollut työväenpuolue olisi saamassa 203 edustajaa.

Lisäksi Skotlannin kansallispuolue SNP:lle olisi menossa 48 paikkaa, liberaalidemokraateille 11 paikkaa ja pohjoisirlantilaiselle unionistipuolueelle 8 paikkaa.

Muille puolueille on tulossa yhteensä 15 paikkaa. Kaikkiaan jaossa on 650 paikkaa. Tässä vaiheessa niistä on enää kolme varmistamatta.

Corbyn ei ymmärtänyt, mistä vaaleissa on kyse

Hopsun arvion mukaan mitään suuria yllätyksiä vaaleissa ei koettu, mutta Johnsonin murskavoitto näyttäisi olleen ennusteitakin suurempi.

Johnsonin voittoa siivitti onnistunut vaalikampanja, mikä taas vastustajalla epäonnistui. Johnson esiintyi helposti lähestyttävänä ja puhui siitä, mikä ihmisiä kiinnosti. 

– Työväenpuolueen Jeremy Corbyn ei tajunnut, että kyseessä ovat brexit-vaalit, Hopsu kuvailee.

Hänen mukaansa Britanniassa on brexitin ohella muitakin kiireellisiä asioita, kuten julkisen terveydenhuollon uudistukset, joita työväenpuolue yritti pitää esillä. Puolue ei kuitenkaan ymmärtänyt, mikä ihmisiä nyt puhuttaa.

Hopsun mukaan vanhana jääränä tunnettu Corbyn epäonnistui tarjoamaan selkeän kannan brexitiin.

– Työväenpuolueen epäonnistunut kampanja ja ymmärtämättömyys siitä, mikä ihmisiä tällä hetkellä poltelee. Ja se on nimenomaan se brexit, Hopsu kuvailee.

Mitkä tunnelmat Britanniassa ovat? Miten vaalitulokseen reagoivat Skotlanti ja Pohjois-Irlanti? Katso toimittaja Janne Hopsun haastattelu Iso-Britannian vaalien keskeltä jutun alussa olevalta videolta!

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja