MTV:n kysely: Keskustan kenttäväki uskoo kannatuksen nousuun, mutta hallituksessa pysyminen epävarmempaa: "Vihervasemmisto ajaa Suomen konkurssiin ja siinä ei pitäisi keskustan olla mukana"

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni yllätti eroilmoituksellaan – mistä yllätysero kertoo? 8:21
Katri Kulmunin ero yllätti – mistä ero johtui?

Keskustan kannatus laahaa gallupeissa lähellä kymmentä prosenttia, mutta puolueen kenttäväki ei ole huolissaan. 

MTV Uutisten piirihallituksen jäsenille teettämän kyselyn mukaan peräti 85 prosenttia vastaajista uskoo, että keskusta pystyy kasvattamaan kannatustaan merkittävästi tai jonkin verran nykyisessä hallituksessa.

 Kun keskustalle ominaiset asiat, kuten huoltovarmuuskysymykset, yrittäjyys ja työllisyysasiat nousevat pintaan, niin siinä on keskustan nousun paikka, piiripäättäjien vastauksissa kuvaillaan.

 Keskusta pystyy nostamaan kannatustaan jonkin verran. Hallituksen aiheet ovat vankat ja rankat ja ne vaativat pitkäsuuntaisia toimenpiteitä, eivätkä ne ole kansan silmissä helppoja ratkaisuja. 

Kymmenen prosenttia piiripäättäjistä uskoo puolueen kannatuksen pysyvän samana ja vain kaksi prosenttia kannatuksen laskevan.

Hallituksessa pysyminen epävarmempaa 

Epävarmuus puolueen sisällä heijastuu luottamukseen hallituksessa pysymisestä. Lähes kolmannes vastaajista ei osaa sanoa, pysyykö keskusta mukana nykyisessä hallituksessa vaalikauden loppuun asti. Selvä enemmistö, 59 prosenttia, uskoo hallituksessa pysymiseen.

 Suomen tilanne vaatii sen, että hallitus jatkaa loppuun asti. Ei tähän enää hallituskriisiä tarvita, vastauksissa kuvaillaan. 

 Meno oppositioon perussuomalaisten seuraksi ei ole millään lailla houkutteleva vaihtoehto. Siellä on hyvin vaikeaa saada ääntään kuuluviin saati vaikuttaa puolueelle tärkeisiin asioihin. 

 Keskusta on uudistava, sivistystä ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta edistävä alueiden puolue, joka ajaa hajautettua yhteiskuntaa. Ympäristöasiat ja kestävä kehitys ovat puolueelle erittäin tärkeitä. Tämä kuvaus sopii myös nykyhallitukseen. 

Osa vastaajista uskoo, että eteen voi tulla myös kynnyskysymyksiä.

– Talouden vastuullinen hoito ja työllisyyden nostaminen ovat niistä tärkeimpiä. 

Osa uskoo oppositiopaikkaan 

Kolmetoista prosenttia piiripäättäjistä ei usko, että keskusta pysyy hallituksessa vaalikauden loppuun asti. 

– Lähtökohtaisesti jo vastustin hallitukseen menoa. Ei tehnyt puolueen kannatukselle hyvää ja toinen syy on, että vihervasemmisto ajaa suomen konkurssiin ja siinä ei pitäisi keskustan olla mukana. 

– Talous ja toiminta tulee saada tasapainoon. Tähän hallitus ei pysty.

– Jos taloudesta ei saada otetta, ei ole mitään syytä kasvattaa tulevien sukupolvien taakkaa. Mennään vaikka oppositioon pienellä kannatuksella ja linjataan asioita siellä.

Vääntöä talousasioista on luvassa syksyn budjettiriihessä. Puolueessa odotetaan myös vastaehdokkaita puheenjohtaja Katri Kulmunille syyskuun puoluekokoukseen. 

Tutkimus tehtiin  8.6.–12.6. Osallistumiskutsut lähetettiin Keskustan piirihallitusten jäsenille ja vastaaminen tapahtui verkossa. Kyselyyn vastasi 141 henkilöä, jolloin vastausprosentiksi muodostui 46 %. Tutkimuksen teki MTV:n toimeksiannosta Corefiner Oy.

Lue myös:

    Uusimmat