Vaalit

Näin äänet jakautuvat – tästä pääset kuntavaalien tulospalveluun!

Vaalitulospalveluun

MTV:n kuntavaalikysely: Yli 60 prosenttia aikoo äänestää ennen vaalipäivää

MTV:n kuntavaalikysely: Yli 60 prosenttia aikoo äänestää ennen vaalipäivää 2:03

Kuntavaalien ennakkoäänestys on nyt puolivälissä. MTV:n ja Taloustutkimuksen kyselyn mukaan yli 60 prosenttia suosii ennakkoäänestystä. 

Kuntavaalit ovat tänä vuonna täynnä poikkeusajan erikoisuuksia. Yhtenä erikoisuutena kahden viikon ennakkoäänestys, josta odotetaan erityisen vilkasta. 

MTV:n ja Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista 64 prosenttia kertoo suosivansa ennakkoäänestystä. Vasta vaalipäivänä 13. kesäkuuta äänensä aikoo käyttää puolestaan 27 prosenttia. Loput eivät osaa vielä sanoa. 

Yleensä ennakkoäänestystä suositaan pienemmillä paikkakunnilla, joissa etäisyydet vaalipaikalle ovat pidemmät. Nyt ilmiön odotetaan nostavan päätään laajemmin. 

– Ihan selvää on, että sekä suurissa että pienissä kunnissa tullaan antamaan selvästi enemmän ennakkoääniä verrattuna viime kuntavaaleihin vuonna 2017, arvioi vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistolta. 

Vaalitutkijan arvio on maltillisempi 

Viime kuntavaaleissa vuonna 2017 ennakkoon äänesti reilut 26 prosenttia äänestäjistä. Aikaa oli kahden viikon sijaan viikko.  

Vaalitutkijan arvio tämän vuoden ennakkoäänestyksestä on kuitenkin äänestäjien omaa arviota paljon maltillisempi.  

– Meillä näyttää olevan normaalina arkipäivänä 100 000 ja rapiat ennakkoäänestäjää. Se ennakoi sitä, että ennakkoäänestysaktiivisuus tulee asettumaan luultavasti sinne 30–35 prosenttiin, Borg ennustaa.  

Äänestysinnokkuus voi nousta poikkeuksellisen korkeaksi – MTV:n kysely: Jopa 85 prosenttia äänestäisi nyt kuntavaaleissa 3:09
Äänestysinnokkuus voi nousta poikkeuksellisen korkeaksi – MTV:n kysely: Jopa 85 prosenttia äänestäisi nyt kuntavaaleissa.

MTV Uutisten ja Taloustutukimus Oy:n kyselyyn vastasi 1 045 äänestysikäistä henkilöä toukokuun viimeisellä viikolla (26.–27.5.). Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa. 

Lue myös:

    Uusimmat