MTV julkaisi Floridan taivaalla kuvatun oudon ilmiön – tämän jälkeen suomalaisturistit ottivat yhteyttä ympäri maailmaa

Yhdysvalloissa kuvattua ilmiötä osa epäili avaruusalukseksi, toiset taas arvelivat kyseessä olevan jonkinlaista sotilastekniikkaa. Varmuutta tapahtumaan ei kuitenkaan ole saatu.

MTV Uutisten julkaisun jälkeen toimitukseen tuli kahdelta suomalaiselta viestiä, sillä he olivat havainneet taivaalla samantapaiset ilmiöt: Kreikassa ja Georgiassa.

10. heinäkuuta 2023 Kreikassa Kalymnoksen saarella lomaillut Mirja Virtanen onnistui taltioimaan tapahtuman videolle, joka on alhaalla nähtävissä.

Suomalaisturisti kuvasi taivaalla oudon ilmiön Kreikassa – kyseessä letka Elon Muskin Starlink-satelliitteja 0:18
Suomalaisturisti kuvasi taivaalla oudon ilmiön Kreikassa.

28. heinäkuuta 2023 Georgiassa lomaillut MTV Uutisten lukija oli Kaukasuksen vuorilla Kazbegissa.

Auringonlaskun aikaan taivaalla näkyi samanlainen ilmiö, mikä Floridassa kuvatulla videolla nähtiin.

Maasta katsottuna noin vanupuikon pituinen asia jatkoi matkaansa kovaa vauhtia.

Tapahtuman nähneen henkilön mukaan kyseessä ei voinut olla lentokone, koska missään vaiheessa ei kadonnut mitään vesihöyryä eikä ilmiöllä ollut alkua.

Georgian tapauksesta ei ole video- tai kuvamateriaalia.

Kaikki kolme tapausta ovat tapahtuneet eri aikaan, sillä Floridassa ilmiö kuvattiin 17. kesäkuuta 2023.

Mistä tapahtumissa on kyse? MTV Uutiset näytti materiaalit Tähtitieteellinen yhdistys Ursalle, mistä ratkaistiin ”mysteeritapahtumat”.

Tapauksilla eri selitykset

Aloitetaan Floridan tapauksesta.

Ursasta kerrotaan MTV Uutisille tapauksessa olevan kyse ohi ajavan auton ajovaloista, jotka aiheuttavat kameran linsseissä heijastuksen.

– Tulee sopivasti optisen keskipisteen vastapuolelle, eli ilmiö on kirkkaampi kohteen ollessa vasemmassa reunassa ja auton ollessa oikeassa reunassa. Lentorata on myös kaareva, eli kyseessä on tynnyrivääristymä, kertoo Ursan tulipallotyöryhmän analyytikko Jaakko Visuri.

Videolla näkyvät muut autot eivät aiheuta samanlaista ilmiötä, mutta kamera voi olla ollut eri kulmassa, minkä lisäksi autojen valot ovat erilaisia. Voit katsoa videon alhaalta.

Mitä taivaalla lensi uskomattomalla vauhdilla? Rantalomalainen ikuisti jotain selittämätöntä Floridassa 0:34
Floridassa mies onnistui vahingossa ikuistamaan videolle oudon ilmiön kuvatessaan myrskypilviä.

Kreikan tapahtumaan Ursasta löydettiin toisenlainen ratkaisu.

Ursan toiminta- ja tiedotussuunnittelija Anne Liljeström mukaan videolla näkyy Elon Muskin SpaceX-yhtiön Starlink-satelliitteja, jotka ovat tuoreeltaan laukaistu. Starlinkit kulkevat siistissä letkassa, mikä videolla nähtiin.

Georgian tapauksesta ei ole kuvamateriaalia, mutta myös sille selityksenä on Starlink-satelliitit, sillä niitä laukaistiin juurikin 28.7. Suomen aikaa aamuneljän kieppeillä. Ne näkyivät Georgian taivaalla puoli kymmenen aikoihin illalla.

Lue myös: