Caballé - oopperan suuri tähti
Oman aikansa johtavaksi Verdi- ja Donizetti-sopraanoksi mainittu Montserrat Caballé syntyi Barcelonassa Espanjassa 12.4.1933. Koko komealta syntymänimeltään hän on Maria de Montserrat Viviane Concepción Caballé i Folch. Uransa alussa Caballé lauloi 12 vuotta Barcelonan Teatro de Liceu -oopperatalossa, kunnes siirtyi Baselin oopperaan Sveitsiin vuonna 1956. Vuosina 1956-65 hän esiintyi lukuisissa Euroopan oopperataloissa.
Montserrat Caballén uran käännekohdaksi tuli vuosi 1965. Hän joutui pienellä varoitusajalla opettelemaan pääroolin Donizettin Lucrezia Borgiassa. Tuohon aikaan hän oli vielä tuntematon laulajatar, mutta New Yorkin Carnegie Hallin esitys nosti hänet suuren yleisön tietoisuuteen. Espanjalainen Caballé sai amerikkalaisyleisöltä yli 20 minuutin suosionosoitukset. New York Herald Tribune kirjoitti: "Tuntui, kuin yleisö olisi salpaantunut ihailusta, kun Caballé lauloi ensimmäistä aariaansa."
Pian Caballélle tarjottiin levytyssopimuksia, ja maailman johtavat oopperatalot kutsuivat hänet mukaan tuotantoihinsa. Pariisi, Wien, Moskova, Lontoo... Kaikki halusivat nähdä tämän oopperataivaan uusimman tähden. Sittemmin Caballé on levyttänyt yli 80 teosta, joista puolet on kokonaisia oopperoita. Hän on esittänyt kaikki suurimmat roolit Luisa Millerista Salomeen ja Paminasta Isoldeen. Monet pitävät häntä parhaana Norman esittäjänä sitten Maria Callaksen.
Caballé on esittänyt myös monia tuntemattomampia rooleja, kuten Gluckin Armide, Salierin Les Danaides, Paccinin Saffo, Spontinin La Vestale ja Agnese di Hofenstaufen ja Massenetin Herodiade.
Oopperaroolien lisäksi Caballé on tullut tunnetuksi kevyen musiikin levytyksistään, jotka ovat tuoneet hänen yleisökseen myös nuorempaa sukupolvea. Queen-yhtyeen edesmennyt laulaja Freddie Mercury oli Montserrat Caballén suuri ihailija ja kirjoitti tälle oman laulunkin, Exercises in Free Love. Kuulijoiden yllätykseksi Caballé esitti kappaleen livenä Lontoossa pitämässään konsertissa. Yleisön joukossa oli tuolloin myös Freddie Mercury.
Caballé ja Mercury julkaisivat vuonna 1988 studioalbumin Barcelona. Levyllä on yksi Caballén merkittävimmistä kevyen musiikin esityksistä, Barcelona-duetto Freddie Mercuryn kanssa. Vuonna 1997 Caballe julkaisi Friends for Life -levyn, jolla esiintyvät hänen lisäkseen muiden muassa Johnny Logan, Johnny Hallyday ja Lisa Nilsson. Levyn kappaleista kaksi on säveltänyt kreikkalainen Vangelis, jonka kanssa Caballé oli tehnyt yhteistyötä jo aiemminkin.
Urheilun ystävät muistavat Caballen Barcelonan olympiakisojen avajaisista, joissa hän esiintyi monien muiden maailmankuulujen oopperatähtien kanssa. Helsingissä Montserrat Caballé esiintyi 28.4.1998.
Caballé on naimisissa oopperalaulaja Bernabe Martin kanssa. He tapasivat vuonna 1963 esiintyessään yhdessä Madama Butterfly -oopperassa ja avioituivat seuraavana vuonna. Avioliitosta on kaksi lasta, jotka molemmat ovat perineet vanhempiensa rakkauden oopperaan. Tytär, Montserrat Marti, jota usein kutsutaan Montsitaksi sekaannusten välttämiseksi, ja poika, Bernabe Jr. Montserrat Caballe, ovat esiintyviä taiteilijoita itsekin. Äiti ja tytär antavat yhteisiä konsertteja ja ovat myös levyttäneet yhdessä lauluja ja ooppera-aarioita.
Montserrat Caballe pysytteli sairastelun vuoksi poissa suurista oopperaproduktioista kymmenisen vuotta, kunnes 4. tammikuuta 2002 hän astui jälleen lavalle Barcelonan Liceu-teatterissa ja lauloi Katariina Aragonialaisen osan Camille Saint-Saensin oopperassa Henry VIII. Haltioitunut yleisö nousi esityksen päätyttyä seisaalleen ja hakkasi kämmeniään yhteen kymmenen minuutin ajan. Henry VIII -oopperan esityksellä Caballé samalla juhlisti ensimmäistä oopperarooliaan Liceu-teatterissa 40 vuotta aiemmin, 7.1.1962, jolloin ohjelmassa oli Richard Straussin Arabella. Kaudella 2002-2003 Caball n roolitöihin kuuluu mm. Donizettin Maria Padilla.
Vaikka Caballé piti oopperarooleissaan pitkähkön tauon, laulamista hän ei lopettanut vaan esiintyi tuolloinkin konserteissa eri puolilla maailmaa, esim. Espanjassa, Ranskassa, Saksassa, Portugalissa ja Venäjällä, missä hän lauloi Moskovan Punaisella torilla ulkoilmakonsertissa vuonna 2000. Keväällä ja syksyllä 2002 Caballé konsertoi jälleen erinäisiä kertoja Saksassa, mm. Bonnissa elokuussa ja Frankfurtissa marraskuussa. Kesäkuussa 2002 tähtisopraano vieraili Pietarissa.
Uusia levyjäkin markkinoille ilmaantuu jokseenkin tasaisin välein. Elokuun 2002 lopussa julkaistiin Montserrat Caballen ja José Carrerasin yhteislevytys, Donizettin Lucia Di Lammermoor. Caballén esityksistä on tehty myös lukuisia videoita. Yksi niistä on live-nauhoitus Caballén ja José Carrerasin yhteiskonsertista Moskovan Bolshoi-teatterissa 1989. Oopperatähdet esittivät tuolloin mm. Verdin, Puccinin ja Rossinin aarioita ja duettoja.
Hyväntekeväisyys on lähellä Montserrat Caballén sydäntä, ja hän antaa joka vuosi hyväntekeväisyyskonsertin Ripollin kaupungissa. Rakkaudesta nuoruutensa oopperataloa kohtaan hän myös esiintyy vuosittain Barcelonan Liceussa murto-osalla siitä palkkiosta, minkä hän kuittaa muualta. Monet lukevat juuri Montserrat Caballén ansioksi sen, että Barcelonan oopperataloa pidetään nykyisin Euroopan suurten oopperatalojen veroisena esityspaikkana. Caballé on myös UNESCO:n hyvän tahdon lähettiläs.
Vapaa-aikanaan Caballe harrastaa taidemaalausta. Hänen kykynsä ovat tälläkin alueella sitä luokkaa, että itse maailmankuulu espanjalainen taiteilijasuuruus Miro ihastui hänen töihinsä - eikä suinkaan pelkästä kohteliaisuudesta: Miro ei edes tiennyt, että hänen ihailemiensa maalausten tekijä oli yksi oopperalavojen kirkkaimmista tähdistä.
Teksti: Marjo Turunen